Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 16

Patarėja: internetinis balsavimas užsienyje galėtų būti išmėgintas jau per šiuos rinkimus

Internetinis balsavimas užsienyje galėtų būti išmėgintas jau per šiuos Seimo rinkimus rudenį, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėja Asta Skaisgirytė.
Asta Skaisgirytė
Asta Skaisgirytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kalbant apie balsavimą užsienyje, kur žmonėms pandemijos sąlygomis sunku pasiekti ambasadas, kur jie turėtų balsuoti, kur lieka tik pašto balsavimo variantas, o paštas įvairiai veikia, kai kuriose šalyse – gerai, kai kuriose – labai lėtai, galėtume išbandyti internetinį balsavimą su lietuvių bendruomene užsienyje“, – ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė A.Skaisgirytė.

Komentuodama nuogąstavimus dėl tokio balsavimo saugumo A.Skaigirytė teigė, kad „problemų gali kilti bet kurioje srityje, klausimas, kaip mes tas problemas eliminuojame“.

„Lietuva pagal kibernetinį saugumo indeksą esame labai aukštai, turime kibernetinio saugumo centrą, kurio uždavinys ir būtų eliminuoti tuos trukdžius, kur minite, jei mes esame pajėgūs tai padaryti, kodėl neišbandžius to internetinio balsavimo“, – kalbėjo patarėja.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šią savaitę po susitikimo su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadove Laura Matjošaityte paskelbė, kad internetinio balsavimo užsienyje per šiuos Seimo rinkimus nebus ir nereikėtų žmonėms sukelti nepagrįstų lūkesčių.

„Įsitikinau, kad tokio balsavimo nebus ir nereikėtų sukelti žmonėms nereikalingų lūkesčių ir nesakyti, kad tokie rinkimai turi būti. (...) Kalbėjome apie elektroninio balsavimo galimybę šiems rinkimams, aš įsitikinau, kad tokio balsavimo būti negali, nes tai būtų labai neatsakingas veiksmas ir sistema nesukurta, tam likę tik trys mėnesiai, o vien testavimui reikalingas mėnuo“, – pažymėjo parlamento vadovas.

Seimas birželio 30 dieną priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisas įteisindamas galimybę per pandemiją užsienio rinkėjams bei saviizoliacijoje Lietuvoje esantiems asmenims balsuoti internetu.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė teigė, kad įstatymo pataisos numato internetinio balsavimo galimybę ne visiems užsienio rinkėjams, o tik tuo atveju, jei šalyje paskelbta specialioji padėtis.

Pasak jos, kol kas atsakymas dėl galimybių balsuoti internetu per šiuos Seimo rinkimus spalį yra „daugiau „ne“ nei „taip“.

Seimo priimtos pataisos numato, kad internetinis balsavimas užsienyje būtų leidžiamas „susiklosčius situacijai, dėl kurios balsavimas būtų negalimas toje užsienio valstybėje esančioje Lietuvos diplomatinėje atstovybėje, konsulinėje įstaigoje ar papildomose balsavimo vietose užsienyje“.

Sprendimą dėl internetinio balsavimo rengimo užsienyje užsienio reikalų ministro teikimu priimtų Vyriausioji rinkimų komisija.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius