-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /11:53

Sveikatos apsaugos ministras: oro uostuose bus pasitelkti kariškiai, nepaklususius nurodymams tramdys policija

Lietuvoje penktadienio naktį patvirtinus pirmąjį koronaviruso atvejį, ryte Vilniuje susirinko Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija. Po posėdžio Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žurnalistams teigė, kad nuo šiol savanorius oro uostuose pakeis kariškiai. Priimta ir kitų svarbių sprendimų.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Mano Būstas“ dezinfekuos laiptines

11:53

Reaguodama į susiklosčiusią situaciją dėl išaugusios koronaviruso grėsmės, daugiabučių namų priežiūros įmonė „Mano Būstas“ imasi papildomų saugumo priemonių. Nuo šiol visos laiptinės, kurios yra užsisakiusios periodinio valymo paslaugą, bus papildomai ir nemokamai dezinfekuojamos specialiomis priemonėmis.

„Mano Būstas“ direktorius Mindaugas Genys pranešime žiniasklaidai patvirtino, kad tokia paslauga gyventojams bus teikiama iki tol, kol Lietuvoje nebus atšaukta ekstremali padėtis.

„Suprantame gyventojų susirūpinimą dėl koronaviruso keliamos grėsmės, todėl ilgai nedvejodami priėmėme sprendimą prisidėti prie infekcijos plitimo rizikos mažinimo. Taigi nuo šiol papildomai dezinfekuosime visas laiptines, kurios yra užsisakiusios valymo paslaugą. Dezinfekcija bus atliekama kiekvieną kartą, kai bus valomos laiptinės. Noriu akcentuoti, jog ši paslauga mūsų klientams bus teikiama nemokamai ir iki tol, kol šalyje bus paskelbta ekstremali padėtis“, – sako M.Genys.

„Mano Būstas“ administruojamuose namuose periodinio valymo paslaugos teikiamos 12 tūkst. laiptinių. Jose švara rūpinasi įmonė „Būsto aplinka“. Bendrovės generalinis direktorius Karolis Gintaras Pūkas teigė, kad įmonė yra visiškai pasirengusi papildomai bendrųjų patalpų daugiabučiuose dezinfekcijai.

„Įsigijome pakankamą kiekį sertifikuotų ir efektyvių dezinfekcijos priemonių, tad esame pilnai pasirengę pradėti darbus. Kiekvieną kartą, kai valytojos tvarkys laiptines, jos papildomai su specialiais skysčiais dezinfekuos turėklus, laukujų durų rankenas, liftų mygtukus ir kitus paviršius, su kuriais dažniausiai kontaktuoja gyventojai. Tikime, kad tokiais veiksmais prisidėsime prie galimo viruso plitimo mažinimo, kadangi laiptinės yra ta vieta, kur kiekvieną dieną fiksuojami didžiuliai žmonių judėjimo srautai“, – kalbėjo K.Pūkas.

„Mano Būstas“ administruojamuose namuose papildomai laiptinės bus dezinfekuojamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šilutėje, Šiauliuose ir Radviliškyje.

Koronavirusą patvirtinęs tyrimas bus siunčiamas į Roterdamą

10:15

A.Verygos teigimu, šiaulietės, kuriai buvo patvirtintas koronavirusas, tyrimas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje darytas dusyk – buvo siekiama išsiaiškinti, ar tyrimas tikrai teigiamas.

Anot ministro, kad informacija būtų darsyk patvirtina, mėginys bus išsiųstas į specialią laboratoriją Roterdame, Nyderlanduose.

„Bet labai maža tikimybė, kad kažką ne taip padarėme“, – teigė jis.

Ministras: šiauliečiai vaikus į mokyklą leisti gali

10:07

Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažymėjo, kad Šiauliuose gyvenimas tęsiasi, vaikų neleisti į mokyklą nėra pagrindo.

„Supraskim, kad tai nėra kažkoks rajono ar regiono izoliavimas, kad viskas apmiršta. Yra taikomos bendro pobūdžio priemonės: viešų renginių neberengti, užtikrinti higienos priemones. Nėra jokio reikalo neleisti vaikų į mokyklą“, – teigė jis.

„Nepanikuokite, kontaktai yra aiškinamasi. Jie visi yra žinomi, žinome, kas kur sėdėjo. Žmonės yra stebimi“, – kalbėjo A. Veryga.

Dėl „Žalgirio“ rungtynių – žmonės turi patys nuspręsti

10:02

Sveikatos apsaugos ministras, kalbėdamas apie artimiausias Eurolygos rungtynes, teigia, kad rekomendacija neiti į rungtynes išlieka, tačiau  jų atšaukti nesiruošiama.

Jo teigimu, faktas, kad moteris atskrido į Kauną, dar nereiškia, kad Kaunas yra koronaviruso židinys.

„Tai, kad moteris atskrido į Kauną, dar nėra rodiklis, nes žmonės, kurie atskrenda, nebūna ligos platintojai, dar neturi simptomų. Dar nėra Kaunas kaip židinys identifikuotas“, – teigė A.Veryga.

„Rekomendacija, kaip ir vakar pasakyta, išlieka tokia pati – žmonės, jeigu atsakingai vertina savo sveikatą, nėra jokios prievolės eiti į renginį. Tą žmonės turi puikiai suprasti“, – sakė ministras.

 

SAM: koronavirusas pavojingas onkologiniams ligoniams, tačiau gydymo eigos keisti nereikia

09:57

Lietuvoje nustačius pirmąjį naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejį, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) įspėja, kad ši infekcija pavojinga onkologiniams ligoniams, bet ragina kol kas suplanuoto gydymo nekeisti.

„Specialistai pabrėžia, kad, nors naujasis koronavirusas yra pavojingesnis vyresnio amžiaus asmenims bei sergantiems lėtinėmis ligomis (cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais ir kt.), panikuoti nereikėtų – svarbu žinoti, kaip elgtis“, – rašoma SAM pranešime. 

Jautriausia onkologinių pacientų grupė yra vyresnio amžiaus ligoniai, sergantys vėžiu, besigydantys šiuo metu ir turintys gretutinę patologiją.

Pasak institucijų, nei vėžio lokalizacija, nei lytis įtakos onkologinio paciento sergamumui koronaviruso sukeliama liga neturi. 

Atsižvelgus į tai, kad kol nėra paskelbtos naujos informacijos dėl ligoninių darbo, šiuo metu rekomenduojama tęsti įprastas suplanuotas vėžio diagnostikos ir gydymo procedūras.

„Jei epideminė situacija blogėtų, rekomenduojama nukelti operacijos ar adjuvantinės chemoterapijos laiką, jeigu leidžia ligos eiga“, – rašo SAM.

Tų onkologinėmis ligomis sergančių pacientų, kurie nei patys, nei jų artimieji nebuvo išvykę į Kiniją, Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą ar kitus COVID-19 paveiktus regionus, taip pat neturėjo kontaktų su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju 14 dienų iki susirgimo, tačiau pajuto į peršalimą panašius simptomus, prašoma įprasta tvarka kontaktuoti su savo šeimos gydytoju ir būtinai informuoti gydantį onkologą, kuris patars dėl papildomų tyrimų, nes prasta savijauta gali būti dėl pablogėjusių kraujo tyrimų po chemoterapijos.

Tuo metu, jei chemoterapija gydomas ar po operacijos esantis pacientas pajuto peršalimo, gripo požymius ir 14 dienų laikotarpyje lankėsi COVID-19 paveiktuose regionuose ar kontaktavo su patvirtintu ar įtariamu infekcijos atveju, iškart turėtų skambinti 112 telefonu, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

„Medikai visais neaiškiais atvejais ragina onkologinėmis ligomis sergančiuosius pirmiausia skambinti gydančiam onkologui, kuris, įvertinęs visas rizikas, paaiškins, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, kokių veiksmų imtis“, – teigia SAM.

Sveikatos apsaugos ministras: oro uostuose bus pasitelkti kariškiai

09:56

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu buvo priimti keli svarbūs sprendimai.

Pirmiausia, vietoje savanorių oro uostuose bus pasitelkti kariškiai. Jeigu reikės, taip pat ir pasienio kontrolės punktuose.

„Darysim tą patį, ką darėm, tik žinom, kad savanoriai turi ribotą išteklių. Kadangi mechanizmas, kuris buvo taikomas iki šio, puikiai suveikė, mes tą patį darysim ir toliau“, – tikino jis.

Anot ministro, griežtesnių kontrolės priemonių pasienyje kol kas neplanuojama.

Taip pat savivaldybėms skiriami tam tikri įpareigojimai – jie turės apsispręsti, kuri pirminės sveikatos priežiūros įstaiga koordinuos veiksmus su penkiomis infekcinėmis ligoninėmis.

„Yra problema, kad privežama nesudėtingų atvejų. Ruošiamės tam, kad neužkištume gydymo įstaigų, jeigu reikės teikti realią pagalbą susirgusiems“, – sakė jis.

Savivaldybės taip pat bus įpareigos pasirūpinti izoliuotaisiais – kad jiems būtų atnešama maisto, kad jiems nereikėtų vaikščioti patiems.

Anot ministro, buvo kalbama dėl infekcinių ligų kontrolės įstatymo įgyvendinimo. Iškyla atvejų, kai buvęs židinyje parvykęs nėra linkęs savęs izoliuoti.

„Niekur neisiu, nieko nenoriu nebebus. Veiksmai bus koordinuojami su policijos pareigūnais“, – sakė A.Veryga.

Ministro teigimu, šiuo metu šalies mastu rekomendacija yra taikoma neplanuoti jokių naujų didelių renginių, bet iki šiol suorganizuoti nėra atšaukti.

Tuo metu Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuotos rekomendacijos atsisakyti masinių renginių.

S.Skvernelis – panikos nėra

09:51

Po susitikimo premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams teigė, kad po užfiksuoto pirmojo koronaviruso atvejo šalyje panikos nėra.

Draudimų taip pat kol kas nėra priimta.

„Masinių draudimų, ribojimų šalyje nėra“, – sakė jis.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-28 09:51

Pusantros valandos trukęs susitikimas vyko Vidaus reikalų ministerijoje. Po jo teikiami komentarai žiniasklaidai.

VIDEO: Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos komentarai dėl koronaviruso Lietuvoje

Posėdyje Vidaus reikalų ministerijoje buvo sprendžiama dėl būtinų veiksmų koronaviruso (COVID-19) keliamoms grėsmėms suvaldyti.

„Ekstremalių situacijų komisija peržiūri rekomendacijas ir priima kitus sprendimus papildomus“, – LRT radijui penktadienio rytą sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 dieną grįžusiai 39-erių metų pacientei.

Šiuo metu ji yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra.

Ligoninėje yra stebimi keturi pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė. Kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius