2017 08 12

Patyrę grybautojai džiūgauja: grybai auga it pasiutę

Visiems mėgstantiems pasivaikščioti po mišką ir prisirinkti grybų – puiki žinia. Grybų yra, ir jų yra išties daug. Po lietingų ir šiltų naktų jie auga lyg pasiutę, tai „Rinkos aikštei“ atskleidė patyrę grybautojai, kurie grybauja skirtingose rajono vietose bei turi net savo grybų rinkimo strategiją! Tiesa, reikia pripažinti, kol vieni vos spėja grybus dėti į krepšį, kituose Kėdainių rajono miškuose grybautojai neranda nieko. Taigi, kur tos gerosios vietos?
Skaitytojo rasti grybai
Skaitytojo rasti grybai / Kadras iš vaizdo medžiagos
Temos: 1 Grybai

Rūkas dvi dienas

„Nors grybai auga, kai būna jaunatis, tačiau šį kartą jie pasiuto augti per pačią pilnatį. Na, paaiškinimas yra paprastas: buvo daug drėgmės, šiltos naktys, susidarė rūkas. Jau kai susidaro rūkas, tada grybai labai auga. Jie po truputį iš po miško paklotės kiša savo kepurėles“, – pasakoja Daukšių bei Daumantų miške grybaujanti Genovaitė Vaicekauskienė.

Moteris rodo pilnas pintines nedidukų raudonviršių.

Kiekvienam savas

„Visų grybų vienas žmogus niekaip nesurinks. Nuo seno žmonės sako, kad kiekvienam yra skirtas savas grybas. Juokingiausia būna tuomet, kai prieš mane greitai pralekia koks jaunuolis ar vyriškis ir nieko neranda, po to sako, kad grybų nėra. O aš iš lėto, pasivaikščiodama, eidama tuo pačiu jo pramintu taku randu nedidukų raudonviršių. O kam man tie peraugėliai? Renku tik pačius tuos, tokius vidutiniokus“, – šypsosi Genovaitė.

Sava vieta

Gamtininkas Ruslanas Linevas su šeima mėgsta grybauti Lipliūnų miškuose. Vyras ten vos spėja rinkti grybus. Ko gero, jis šiemet bus tituluojamas grybų rinkimo čempionu, mat vienoje vietoje Ruslanas su žmona Lina pririnko net kelis krepšius baravykų.

VIDEO: Grybai auga it pasiutę

„Viskas labai paprasta. Turiu savo vietas, į kurias atvažiuoju ir prisirenku grybų. Sako, grybautojai gerų vietų neišduoda. Aš pasakysiu, kur – grybauju Lipliūnų miškuose, o vieta – slapta, mano vieta, kur visada randame grybų. Šiemet su mamuku (žmona Lina – aut. past.) jau prisirinkome pilnas pintines. Vieną vietą kai užėjom... Tai priklaupk ir pjauk. Sakome, kad niekas nepatikės, tad ėmiau telefoną, nufilmavau, nufotografavau. Lipliūnuose tikrai yra grybų, tik reikia žinoti, kur“, – juokiasi gamtininkas.

Jis taip pat teigia, jog iš pažįstamų girdėjo, kad ir Lančiūnavos miškuose grybų yra.

Visiškas štilis

O štai Surviliškio, Krakių, Gudžiūnų apylinkėse – visiškas štilis. Grybautojai randa vos po kelis grybus, arba jų visai neranda.

„Gudžiūnuose nėra buvę metų, kad grybai dygtų ne per jaunatį. Reikia išlaukti to laiko. Manau, šiemet bus dar tas laikas. Rudenį turėsime daug laiko grybauti, nes tada grybai augs. Turi ateiti tas laikas, ir jis ateis. Tereikia kantrybės“, – pranašauja patyręs grybautojas Stasys Navikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius