Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 20

Paukščius stebinčios kameros fiksuoja ir žmones – geriau į mišką šiukšlių nevežti

Atvažiuoja į mišką automobilis, iš jo išlipęs vyras atsargiai apsidairo, atidaro bagažinę ir iš jos pradeda krauti maišus bei mesti juos į šalikelę. Pabaigęs darbą dar kartą apsidairo ir sėdęs į automobilį nulekia savais keliais. Tokį vaizdą užfiksavo kameros, įrengtos miške ir skirtos stebėti paukščius. Vaizdo įrašas perduotas policijai, kuri turėtų imtis tirti nusižengimą ir vyrą nubausti.
Statybines atliekas į mišką atvežęs vyras
Statybines atliekas į mišką atvežęs vyras

Apsidairė, ar niekas nemato

Šis įvykis nufilmuotas prieš kelias dienas Vilniaus pakrašty, Verkių miške, Popieriaus gatvės apylinkėse. Vaizdas tikrai įdomus: atvažiuoja į mišką pilkas „Citroen“ markės automobilis, sustoja, iš jo išlipa pusamžis vyras ir baikščiai apsidairo. Atrodo, kad pats supranta, jog netrukus padarys kai ką neleistino, tačiau tai jo nesustabdė – vyras atsidarė automobilio bagažinę ir ėmė mėtyti į šalikelę statybinių atliekų pilnus maišus.

VIDEO: Paukščius stebinčios kameros užfiksavo piktavalį lankytoją – miške vyras atsikratė statybinių atliekų

Tada greitai uždaro bagažinę, sėda į automobilį ir nuvažiuoja. Kažkur netoliese apsisuka, grįžta ir nurūksta tolyn.

Vaizdo įrašą, kuriame aiškiai matomi šio automobilio numeriai ir vyriškio veidas, Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcija perdavė ir policijai, ir Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui, tad jau pastarieji imsis priemonių ir nubaus pažeidėją.

Stebi paukščius, pamato šiukšlintojus

Parkų direktorė Jolanta Radžiūnienė 15min sakė, kad pažeidėją užfiksavo viena iš šių parkų teritorijoje esančiuose miškuose įrengtų vaizdo kamerų. Tokių direkcija turi keturias, jos, tiesa, skirtos ne panašiems šiukšlintojams filmuoti, o stebėti paukščių lizdus.

„Mums kameros reikalingos paukščių lizdams, migruojantiems gyvūnams, jų elgesiui, varliagyviams stebėti. Ši kamera yra netoli vieno lizdo, norime užfiksuoti, kada į tą lizdą atskrenda paukščiai, ar atskris šiemet. Taip netyčia pamatėme ir tokį dalyką“, – sakė J.Radžiūnienė.

Deja, tokių atvejų, kai miške randamos krūvos statybinių atliekų, buitinių šiukšlių, sofų, lovų ir kitų baldų, Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijai, kaip ir turbūt kitoms panašioms institucijoms visoje Lietuvoje, pasitaiko neretai. Todėl ir imtasi kameromis stebėti ne tik paukščius, kam jos ir skirtos, bet ir žmones. Tuos, kurie į miškus atvažiuoja ne pasidžiaugti gamta.

Ši kamera yra netoli vieno lizdo, norime užfiksuoti, kada į tą lizdą atskrenda paukščiai, ar atskris šiemet. Taip netyčia pamatėme ir tokį dalyką, – sakė J.Radžiūnienė.

Užfiksavus šį konkretų atvejį direkcijos darbuotojai teigė pastebėję ir kelias kitas krūvas statybinio laužo, kurių link veda vėžės iš šios vietos. Tačiau ar ten atliekas paliko tas pats žmogus, direkcija neteigia – palieka tai aiškintis pareigūnams. Bet kuriuo atveju vertėtų prisiminti, kad statybines atliekas reikia vežti į tam skirtas aikšteles, jų sąrašas Vilniaus regione yra čia.

J.Radžiūnienė siūlo žmonėms gerai pagalvoti, jeigu jiems kils panašių minčių taip atsikratyti vienokiomis ar kitokiomis šiukšlėmis Vilniaus miškuose. Galbūt jus irgi tuo metu stebės vaizdo kamera, kurios padarytas įrašas keliaus į policiją ir bus paviešintas. Tad ir skelbimai miškuose „Jūs stebi vaizdo kameros“ nėra tik butaforija – kameros išties stebi mišką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius