-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 29

Paukštyno kaimynai Vilniaus rajone: pasirodo, paukščiai, kiaušiniai, vištos svarbiau nei žmonės

Kelių kaimų Vilniaus rajone gyventojai pasipiktinę: paaiškėjo, kad jų sklypai yra paukštyno sanitarinėje zonoje. Žmonės sako dėl to negalėsiantys atnaujinti namų, nekalbant jau apie naujas statybas. Tačiau labiausiai juos piktina tai, kad paukštynas čia stovi 50 metų, o apie 1 km sanitarinę zoną jie sužinojo tik dabar. „Vilniaus paukštyno“ direktorius tikina, kad ieškoma sprendimų suderinti visų interesus.
AB „Vilniaus paukštynas“ teritorija Rudaminoje
AB „Vilniaus paukštynas“ teritorija Rudaminoje / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Laiškai – nuo rugpjūčio

Kilometro spinduliu aplink „Vilniaus paukštyno“ paukštides esančių Rudaminos, Kalviškių ir Dusinėnų kaimų gyventojai gerokai sunerimo – rugpjūtį jie pradėjo gauti laiškus, kuriuose Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Vilniaus rajono skyrius juos informavo, kad išnagrinėjus jiems priklausančių žemės sklypų suformavimo dokumentus nustatyta, kad minėtuose žemės sklypuose nenustatyta specialioji žemės naudojimo sąlyga – pastatų, kuriuose laikomi ūkiniai gyvūnai, su esančiais prie jų mėšlo ir srutų kaupimo įrenginiais arba be jų sanitarinės apsaugos zonos.

„Pažymėtina, kad žemės sklypui taikytina specialioji žemės naudojimo sąlyga – pastatų, kuriuose laikomi ūkiniai gyvūnai, su esančiais prie jų mėšlo ir srutų kaupimo įrenginiais arba be jų sanitarinės apsaugos zonos (LR specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo IV skyrius, pirmasis skirsnis) nebuvo nurodyta šio žemės sklypo kadastro duomenų byloje bei nebuvo įrašyta į Nekilnojamojo turto kadastrą ir Nekilnojamojo turto registrą“, – rašė gyventojams NŽT, pabrėždama, kad įrašymą į minėtą kadastrą ir registrą dabar organizuoja NŽT teritoriniai padaliniai pagal žemės buvimo vietą.

Žmonės pasakoja, kad siuntė raštus, jog su kadastro duomenų keitimu jiems priklausantiems sklypams nesutinka. Tarp jų argumentų – ir dokumentų, kurie pagrįstų, kada buvo pradėta vykdyti ūkinė veikla, kuriai nustatomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos, ar buvo atliktos privalomos procedūros tokiai veiklai vykdyti, trūkumas.

Tačiau tai situacijos nepakeitė – Nekilnojamojo turto registro duomenų bazės išrašuose jau rašoma, kad jų sklypams taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos.

Aplink ūkinę veiklą vykdančio AB „Vilniaus paukštynas“ paukštides vieno kilometro atstumu yra susiformavusios tankiai apgyvendintos gyvenvietės – daugiabučiai ir individualūs gyvenamieji namai, sodininkų bendrijos, visuomeniniai objektai, švietimo, ugdymo ir sveikatos įstaigos. Šiuo metu, Rudaminos vaikų lopšeliui-darželiui „Ąžuoliukas“ ir Juodšilių „Šilo“ gimnazijai (jos steigėja yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija) jau yra įrašyta specialioji žemės naudojimo sąlyga.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./AB „Vilniaus paukštynas“ teritorija Rudaminoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./AB „Vilniaus paukštynas“ teritorija Rudaminoje

Ribojimų – ne vienas

Kokios tai jiems turės įtakos? Gyventojai kartoja, kad tokie įrašai dokumentuose lems, jog sklypuose nebus galimos naujos statybos, o ir senųjų pastatų renovacija vargu ar bus leidžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius