Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 22

Pavasaris dar neatėjo, o Vilniaus rajono Zujūnus skandina potvynis

Vilniaus rajone esančių Zujūnų Žaliąją gatvę, ties 24 namu, skandina potvynis. Gyventojai pikti: jų teigimu, problema egzistuoja jau daugelį metų, tik niekas jiems nepadeda su ja susitvarkyti. Vilniaus rajono savivaldybė tvirtina, kad tai padaryti nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Tačiau bent laikinai problema išspręsta.
Potvynis Zujūnuose, Žaliojoje gatvėje
Potvynis Zujūnuose, Žaliojoje gatvėje / 15min skaitytojo Rolando nuotr.

„Vilniaus raj., Zujūnai, Žalioji gatvė 24. Visiškai užpilta važiuojamoji dalis, vandens lygis apie 50 cm ir vis dar kyla. Užblokuota 10 gyvenamųjų namų. Vaikštom per kaimynus“, – tokio skundo iš Zujūnuose gyvenančio Rolando sulaukė 15min.

Vanduo kilo nuo pirmadienio

Anot gyventojų, vanduo pradėjo kilti vasario 20 dieną. Situacija įamžinta vaizdo siužete ir nors vaizdas dar nėra labai grėsmingas, gyventojai jau nerimauja. „Kas pasikeitė per septynerius metus Zujūnuose, Vilniaus rajone, Žaliojoje gatvėje? Ogi nieko. Kiekvienais metais gyventojai rašo skundus, bet kiekvienais metais turime tą pačią bėdą“, – vaizdo įraše pasakoja Rolandas.

VIDEO: Zujūnų balos istorija - 7 metai be pokyčių.

Antradienį situacija gerokai pablogėjo – vietoj gatvės jau plūduriuoja tikrų tikriausias ežeras. O pagalbos vis dar gyventojai nesulaukia jokios.

VIDEO: Potvynis Zujūnuose 2017 vasario 21

Gyventojai tvirtina, kad jau septynerius metus Vilniaus rajono savivaldybės ir Zujūnų seniūnijos valdininkai nieko nedaro. „Gyventojų rinkti parašai, rašytiniai prašymai – viskas į šiukšlių kibirą. Kartais atsiunčiama speciali technika ir vanduo išsiurbiamas. Per 7 metus už šias lėšas galėjo būti iš esmės sutvarkyta gatvė, juolab kad 2016 metais buvo vykdomi ES projekto darbai įvedant kanalizaciją ir geriamojo vandens tiekimą, konkrečiai ir šioje gatvėje. Aišku „bala“ buvo pamiršta. Dabar sėkmingai skęsta hidrantai, apsemti kanalizaciniai įrenginiai. Sveikinu ES su sėkminga investicija“, – pasakojo Rolandas.

Rolandas pasidalijo ir vaizdais iš 2010-ųjų metų, kaip ežerą vidury gatvės pavyko įveikti vienam automobiliui.

VIDEO: Automobilis važiuoja per balą Zujūnuose, 2010 m. kovo 21 d.

O štai kitas vietos gyventojas įveikti tą pačią balą mėgino tuomet valtimi.

VIDEO: Potvynis Zujūnuose. Valtele į parduotuvę. Vienintelis kelias i civilizacija

„Vilniaus rajone niekas nesikeičia. Valdžioje tie patys žmonės – pelkė, kuri toliau rūgsta. Tik viešuma ir pilietiškumas keičia situaciją“, – įsitikinęs valdininkų pagalbos nesulaukiantis Zujūnų gyventojas.

Ieško būdų

Vilniaus rajono savivaldybė tvirtina, kad išspręsti šią Zujūnų gyventojų problemą nėra taip lengva, kaip gali atrodyti gyventojams.

„Apgailestaujame, kad artėjant pavasariui gyventojai patiria nepatogumų. Zujūnų Žalioji gatvė yra tankiai apgyvendinta, dėl vietos stokos iki šiol nėra ir neįmanoma suprojektuoti griovių ar kitų lietaus vandens surinkimo vietų, todėl išspręsti lietaus vandens nuvedimo problemą nėra taip paprasta, kaip galėtų atrodyti. Taip pat lietaus vanduo iš gyventojų kiemų nubėga į gatvę, kadangi privatūs sklypai yra aukščiau ir ne visi gyventojai vandens perteklių tinkamai tvarko savo sklypuose“, – 15min informavo Jolanta Gulbinovič, Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus laikinoji vedėja.

Savivaldybės teigimu, susiklosčiusią situaciją bandoma spręsti keliais būdais: šiuo metu Žaliojoje g. yra padarytas vandens nutekėjimas į kūdrą, kuri, lyjant lietui ir tirpstant sniegui, užsipildė, todėl vanduo ir laikosi. Prireikus, susikaupęs vanduo išsiurbiamas specialia technika.

15min skaitytojo Rolando nuotr./Siurbiamas vanduo Zujūnuose, Žaliojoje gatvėje
15min skaitytojo Rolando nuotr./Siurbiamas vanduo Zujūnuose, Žaliojoje gatvėje

„Zujūnų seniūnas patikino, kad iki antradienio vakaro susidariusi bala buvo sutvarkyta, – teigiama savivaldybės atsakyme. – 2016 m. įgyvendinant projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra Vilniaus rajone“ buvo tiesiami buitinių nuotekų ir vandentiekio tinklai. Vandentvarkos plėtros projektuose lietaus kanalizacijos įrengimo darbai nėra finansuojami ir vykdomi. Į buitinių nuotekų įrenginius lietaus vanduo negali būti nuvedamas.“

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat užtikrina, kad „atsižvelgiant į visus šios gatvės aspektus, šiuo metu yra svarstoma ir vertinama galimybė įrengti infiltracinius kelio nuotekų nuleidimo/valymo įrenginius“. Seniūnija jau yra atlikusi grunto vandens pralaidumo tyrimus. Toliau projektavimo metu ketinama įvertinti, ar infiltraciniai įrenginiai čia bus tinkami ir efektyvūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius