Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 03

Paveldo įstaigos susikirto dėl Žaliojo tilto: „klaida“ ar „galutinė išvada“?

Kultūros paveldo departamentas (KDP) teigia, kad jam pavaldžiam Kultūros paveldo centrui (KPC) paskelbus išvadą, kad Žaliojo tilto skulptūroms teisinė apsauga nereikalinga, „įvyko klaida“ ir tai esą buvo tik „neformalus“ medžiagos pristatymas. Tuo metu išvadas pateikęs KPC vadovas tvirtina, kad pateikė galutinį dokumentą.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak KPD atstovės ryšiams su visuomene Rūtos Evelinos Šutinytės, antradienį įvykęs KPC išvados pateikimas dėl objektų įtraukimo į paveldo sąrašą sprendžiančiai tarybai buvo tik „supažindinimas su medžiaga“. Ji teigia, kad išvada pateikta nesuderinus su KPD.

„Šiandien vyko, galima sakyti, neformalus pasitarimas ir papildomos istorinės medžiagos trumpas pristatymas Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai“, – teigia KPD atstovė.

Tuo metu KPD pavaldaus KPC vadovas Virgilijus Kačinskas pabrėžia, kad Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai (NKPVT), kuri vienintelė priima sprendimus dėl objektų įtraukimo į paveldo sąrašą, pateikė KPC išvadą, kurios ši taryba ir prašė. Jis teigia, kad išvados derinti su KPD jis neketina. „Teisės aktai to nenumato“, – LRT.lt teigė V.Kačinskas.

V. Kačinskas aiškina, kad jo centras nėra pavaldus NKPVT, todėl pavedimas pateikti išvadą atėjo per KPD, kuri yra ir KPC, ir NKPVT steigėja.

Jis pabrėžia, kad išvados NKPVT yra pateiktos ir dabar taryba turės priimti sprendimą.

Kokie sovietiniai simboliai – nenurodo

KPC parengtame dokumente remiamasi kultūros ministro Šarūno Biručio įsakymu, kuriame nustatoma, kokie objektai nevertinami sprendžiant dėl jų teisinės apsaugos, tačiau nenurodoma, kurie ministro nustatyti simboliai yra Žaliojo tilto ir jo skulptūrų sudedamoji dalis.

V.Kačinsko pasirašytame ir NKPVT pateiktame dokumente teigiama, kad „Žaliasis tiltas su skulptūromis ir kitomis dalimis yra vientisas sovietų okupacijos laikmečio objektas (pastatytas 1972 m.), kuriame vaizduojami ministro įsakymu apibrėžti ženklai, todėl galimas sprendimas dėl teisinės apsaugos reikalingumo yra vienas – teisinė apsauga nereikalinga. Būtina Žaliajam tiltui su skulptūromis ir jo dalims (...) – panaikinti teisinę apsaugą.“

Kultūros ministras Š.Birutis pernai lapkričio 12 d. nustatė, kad „sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kuriuose vaizduojama arba kurių sudedamoji dalis yra:

nacistinės Vokietijos vėliava, herbas, nacistinė svastika, nacistinis SS ženklas;

SSRS ar Lietuvos SSR vėliava, herbas, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklas ar sovietinė raudona penkiakampė žvaigždė;

nacistinių ar komunistinių organizacijų simboliai;

atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius