-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 19

Paveldosaugininkai reikalauja Laimučio Pinkevičiaus saugoti Lentvario rūmus

Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinis padalinys trečiadienį kreipėsi į Lentvario dvaro sodybos rūmų savininką verslininką Laimutį Pinkevičių ir pareikalavo rūmams fizinės apsaugos.
Lentvario dvaras
Lentvario dvaras / 15min.lt skaitytojo Roko nuotr.

„Tokių priemonių imtasi, kadangi pirmadienio naktį rūmuose kilo gaisras, per kurį išdegė antrame aukšte sukrautos statybinės medžiagos ir šiukšlės, aprūko betoninės grindys. Dėl gaisro pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – pranešė KPD.

Pastatą iš išorės apžiūrėję specialistai gaisro padarinių nenustatė, bet konstatavo, kad tebėra neužsandarinti kai kurie rūmų langai. Pastato savininkas dar vasario mėnesį buvo gavęs paveldosaugininkų reikalavimą užsandarinti jų angas. Tuomet pažymėta, kad pro atvirą pirmo aukšto langą į pastatą gali patekti pašaliniai asmenys. Šį reikalavimą rūmų valdytojas turi įgyvendinti iki balandžio 1 dienos. 

Atsižvelgiant į tai, kad pašaliniai asmenys gali patekti į rūmus ir padaryti kultūros paveldo vertybei žalos, departamento padalinys reikalauja ne tik užsandarinti langų angas, bet ir užtikrinti fizinę rūmų apsaugą

„Atsižvelgiant į tai, kad pašaliniai asmenys gali patekti į rūmus ir padaryti kultūros paveldo vertybei žalos, departamento padalinys reikalauja ne tik užsandarinti langų angas, bet ir užtikrinti fizinę rūmų apsaugą“, – rašoma pranešime.

Anot KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo Vito Karčiausko, fizinės apsaugos reikalauta ir anksčiau.

„Prieš kelerius metus rūmus saugojo apsaugos darbuotojas, tačiau vėliau savininkas jo atsisakė. Fizinė apsauga yra plati sąvoka, tad savininkas šį reikalavimą įgyvendino įstatydamas metalines duris, aptverdamas tvorą. Tačiau iš to, kaip dažnai įsilaužiama į pastatą ir jame daroma nežinia kas – štai ir pirmadienį kilo gaisras, matome, kad šitų priemonių nepakanka. Turi būti grąžinta budinčio sargo arba įvesta stebėjimo kamerų apsauga, kitaip dėl nelaimės ar blogų žmonių kėslų šią įspūdingą vertybę galime prarasti“, – teigė V.Karčiauskas.

1855-1865 metais grafas Juozapas Tiškevičius Lentvaryje pastatė neogotikinio stiliaus rūmus, tačiau vėliau išsikėlė į Kretingą ir rūmai liko tušti. 1891 metais dvarą paveldėjęs Vladislovas Tiškevičius rekonstravo rūmus, 1899 metais jie įgavo dabartinę angliškos gotikos išvaizdą. Po rekonstrukcijos ypač išraiškingas tapo rūmų fasadas, ypač turtingai dekoruotas bokštas ir bokšteliai. Rūmus puošia aukšti ažūriniai kaminai, herbais papuoštas rizalitas.

Grafams Tiškevičiams dvaras priklausė iki Antrojo pasaulinio karo. Pokaryje rūmuose veikė Kilimų audimo fabrikas. Dabar rūmai yra privati nuosavybė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius