-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 04 /2020 08 14

Pavojingas melas: ištikus insultui, pirštų badymas adata negelbsti

Dažniausiai socialiniuose tinkluose platinamos melagingos naujienos fizinės grėsmės nekelia. Tačiau šį kartą raginama žaloti į sunkią būklę patekusius žmones. Gydytojai patarimą laiko mažų mažiausiai nerimtu.
Karščiai išbalansuoja sveikatą
Insultas. / 123RF.com nuotr.

Feisbuke platinama nuoroda į tinklalapiuose pukuotukas.com, paranormal.lt ir laisvadienis.lt patalpintas publikacijas, kuriose raginama insulto ištiktus žmones gelbėti adata badant nukentėjusiųjų pirštus ir ausis.

15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė
15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė

Rugpjūtį feisbuke pradėta dalintis tinklalapyje laisvadienis.lt patalpinta informacijos versija, kuria dalintasi tūkstančius kartų.

Gruodžio pradžioje socialiniame tinkle pradėjo tinklalapyje paranormal.lt patalpinta analogiška naujiena. Per porą dienų ja pasidalino beveik 200 feisbuko vartotojų, o nuo publikavimo šių metų vasarį tokių buvo beveik 1,5 tūkst.

Pukuotukas.com nuoroda pirmą kartą socialiniame tinkle pasirodė birželį, tačiau išpopuliarėjo pastarosiomis dienomis. Publikacija feisbuke pasidalino 1,8 tūkst. socialinio tinklo vartotojų, o pukuotukas.com apsilankymų skaičiuoklė rodo, kad tekstą perskaitė 4,8 tūkst. tinklalapio lankytojų.

15min nuotr./Klaidinanti paranormal.lt publikacija
15min nuotr./Klaidinanti paranormal.lt publikacija

„Visiška nesąmonė“

Publikacijoje teigiama, esą „tradicinis kinų medicinos metodas“ padeda išgelbėti insulto aukas. Tereikia adata pradurti visus nukentėjusiojo pirštus. Dūriai turi būti pakankamai gilūs – pirštai turi kraujuoti.

„Jei kraujas nepradeda lašėti, tada reikia pradėti išspausti kraują. Kai visi 10 pirštų kraujuoja, palaukite kelias minutes ir jūs pamatysite, kaip nukentėjęs sugrįš į gyvenimą, – rašoma pukuotokas.com.

Tiesa, kvalifikuoto gydytojo tokių metodų efektyvumas neįtikina. Gydytojas neurologas, mokslų daktaras Jokūbas Fišas pirštų badymo naudą insulto ištiktam žmogui vertina skeptiškai. Neurologas pripažino girdėjęs apie tokį pagalbos būdą, tačiau rimtai jo nevertinęs.

Kad badymas padėtų nuo insulto, pagal Vakarų medicinos kanoną, yra visiška nesąmonė.

„Kad badymas padėtų nuo insulto, pagal Vakarų medicinos kanoną, yra visiška nesąmonė. Yra tam tikri hemodinamikos, kraujo tėkmės ir sudėties pakitimai, kraujagyslių anatominiai pakitimai, kurie sukelia insultą. Badymas yra visiškas obskurantizmas“, – 15min sakė J.Fišas.

Aplink pasaulį per dešimtmetį

Teiginius, esą badant pirštus galima išgelbėti insulto aukas neigti pradėta prieš 15 metų. Pavyzdžiui, faktų tikrinimo specialistai Snopes.com apie internete pasklidusį raginimą badyti pirštus rašė dar 2004 m. Tuomet, kaip ir dabar, gydytojai aiškino, kad pirštų ar ausų badymas neturi įtakos insulto ištiktiems žmonėms.

Tačiau pastebima, kad užsiimant beprasmiais veiksmais gali būti švaistomas brangus laikas, kurį reikėtų skirti medikams iškviesti. Kraujui išsiliejus į smegenis, kiekviena sekundė yra aukso vertės, todėl užuot badžius artimųjų pirštus adatomis, derėtų kviesti pagalbą ar keliauti į ligoninę.

15min nuotr./Melagingos publikacijos turinys
15min nuotr./Melagingos publikacijos turinys

Apie pirštų badymą 2006 m. rašė dienraštis „The New York Times“. Konstatuota, kad elektroniniu paštu Jungtinėse Valstijose platintas patarimas yra bevertis ir gali sukelti priešingas pasekmes, pavyzdžiui, sukelti kraujospūdžio kritimą.

2017 m. apie mitą rašė hoax-slayer.com. Faktų tikrinimo ekspertai atkreipė dėmesį, kad tokio pobūdžio patarimai gali stipriai pakenkti insulto ištiktiems žmonėms. Hoax-slayer.com nagrinėtame laiške, kaip ir pukuotukas.com publikacijoje, raginama nukentėjusįjį vežti į ligoninę tik po to, kai nukentėjusiajam bus subadyti pirštai ir ausys. Tokiu būdu švaistomas laikas, kuris galėtų būti skiriamas pagalbos teikimui ir paieškai.

Skirtingai nei teigiama feisbuke platinamoje publikacijoje, patarimas badyti pirštus kilo ne kinų, o interneto tautosakoje. Hoax-slayer.com atsekė informaciją pradėjus sklisti elektroninio pašto grandine 2003 m.

Partnerio nuotr./Dr. Jokūbas Fišas
Partnerio nuotr./Dr. Jokūbas Fišas

Insultas Lietuvoje kasmet sukelia apie 3 tūkst. mirčių. Dauguma insultą patyrusių žmonių visą likusį gyvenimą jaučia liekamuosius ligos reiškinius, dalis tampa neįgalūs. Vis dėlto ligos požymius ir pirmuosius simptomus įmanoma atpažinti.

Daugiau apie tai, kaip apsisaugoti nuo ligos – pokalbyje su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Neurologijos ir neurochirurgijos klinikos profesoriumi ir vedėju, Santaros klinikų Neurologijos centro vyresniuoju gydytoju neurologu, Lietuvos neurologų asociacijos ir Lietuvos insulto asociacijos prezidentu Daliumi Jatužiu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius