Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 16 /14:23

Pavojingi „pokštai“ tęsiasi: Raudondvario parduotuvėje pirktame banane – adata

Kauno rajono gyventoja Daiva nustėro, kai parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane spalio 15 dieną aptiko siuvimo adatą. Svetimkūnį mėgstamame vaisiuje ji pajuto jį valgydama. Laimei, moteris atsipirko tik įdrėskimu. „Nebejuokinga. Kokio turi būti proto žmogus, kad taip elgtumeisi?“, – stebėjosi Daiva. Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimą.
Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata
Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata / Skaitytojos Daivos nuotr.

Į 15min besikreipusi Daiva pasakojo, kad bananus jos šeima itin mėgsta. Kekę jų Raudondvaryje veikiančiame „Iki“ prekybos centre ji nusipirko praėjusios savaitės viduryje. Spalio 15 dieną buvo likęs vienas, jau pernokti spėjęs bananas. Moteris nutarė jį suvalgyti.

Buvo lengvas šokas. Negalėjau patikėti. Maniau, kad man vaidenasi. O jei būtų valgę vaikai?

„Buvau girdėjusi, kad toks incidentas įvyko neseniai Šiauliuose. Bet kol pačiam neįvyksta, nesitiki. Nusilupau žievelę ir negalvodama kandau. Per lūpą perėjo skausmas – lyg kas įbrėžė. Susinervinau. Tokia momentinė reakcija – išmečiau į šiukšlių kibirą. Bet vėliau nusprendžiau ištraukti pažiūrėti, kas ten vis dėlto yra. Adata! Normali, buitinė, tikrai ne maža adata. Ji buvo banano mikštime“, – teigė Daiva.

Skaitytojos Daivos nuotr./Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata
Skaitytojos Daivos nuotr./Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata

Ji iškart susisiekė su Kauno valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Specialistai sureagavo žaibiškai. Pasiūlė Daivai susitikti, parodyti bananą ir adatą. Nusifotografavo.

„Kiek žinau, ėjo jie į tą „Iki“ parduotuvę. Žadėjo „iškelti“ važtaraščius: kada tie bananai buvo vežti ir pan. Atsuks gal vaizdo stebėjimo kameras. Specialistų nuomone, tai bus vietinių gyventojų darbas. Nelabai noriu tikėti, kad iš Afrikos bananai atkeliautų su adatomis.

Buvo lengvas šokas. Negalėjau patikėti. Maniau, kad man vaidenasi. O jei būtų valgę vaikai? Jei valgytų kelių metų mažylis? Ar koks senolis? Nebejuokinga. Kažkas pabandė juk Kaune į melioną įdėti skutimosi peiliuką. Dabar adata. Neva tai pokštas. Kokio turi būti proto žmogus, kad taip elgtųsi? Aš perspėjau visas drauges, brolį, – visus, kad kai valgys bananus, pjaustytų gabaliukais. Neduotų vaikams vieniems jų valgyti. O taip gaila, mėgstame šiuos vaistus“, – emocijomis su 15min dalijosi Daiva.

Skaitytojos Daivos nuotr./Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata
Skaitytojos Daivos nuotr./Parduotuvėje Raudondvaryje pirktame banane aptikta adata

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, maisto produktų kokybė yra vienas iš prekybos tinklo išskirtinumų ir veiklos prioritetų, kuriam nėra daroma jokių išlygų.

„Įmonėje laikomės aukščiausių maisto produktų kokybės reikalavimų, visi vaisiai ir daržovės privalo turėti kokybę patvirtinančius sertifikatus. Visi vaisiai ir daržovės prekybos tinkle yra tikrinami papildomai: tikriname kas trečią siuntos paletę, po 5 dėžes atsitiktine tvarka, pvz. jeigu atvežtos 3 paletės, tikriname iš vienos paletės 5 dėžes, jei atvežtos 6 paletės, tikriname 10 dėžių pasirinktinai ir t.t.“, – paaiškino „Iki“ atstovė.

Bananai, anot jos, tikrinami tokia pat tvarka: apžiūrimi vizualiai, patikrinama jų temperatūra, sunokimo laipsnis ir ar nėra kitų kokybinių išskirtinumų, pvz. mechaninių pažeidimų.

„Sužinoję apie šį galimą įvykį vienoje iš mūsų prekybos tinklo parduotuvių nedelsiant ėmėmės visų reikalingų ir papildomų veiksmų. Visų pirma, sustiprinome bananų patikrą: griežtiname bananų priėmimo kontrolę, pasirinktinai 3 dėžes iš kiekvienos gavimo partijos tikriname pjaustant ar nėra pašalinių daiktų. Parduotuvėje, kurioje galimai įvyko šis įvykis, vizualiai patikrinus buvusius bananus, žievėje esančių įtrūkimų ar įpjovimų nenustatyta. Atvykę VMVT atstovai patikrinimo metu neatitikimų bananuose taip pat nenustatė.

Parduotuvėje, kurioje galimai įvyko šis įvykis, vizualiai patikrinus buvusius bananus, žievėje esančių įtrūkimų ar įpjovimų nenustatyta.

Nors pirkėja į mus nesikreipė dėl šio įvykio, neturėjo ji ir pirkimo kvito, įrodančio, kada ir kad tikrai mūsų prekybos centre pirkti bananai, pradėjome vidinį patikrinimą. Daugiau nusiskundimų apie panašų įvykį nesame gavę, bet dėl pirkėjų saugumo atliekame bananų patikrinimus ir kitose parduotuvėse. Toks atvejis mūsų prekybos tinklo parduotuvėje –pirmasis“, – patikino B.Čaikauskaitė.

Bananai, jos teigimu, yra vienas perkamiausių vaisių. Ar tokie piktybiški tam tikrų asmenų poelgiai išgąsdina klientus, ar sumažėja bananų paklausa?

„Kaip stebime iš pardavimų duomenų, kartas nuo karto pasirodanti panašaus pobūdžio informacija neišgąsdina pirkėjų ir bananai išlieka vienu mėgstamiausių vaisių“, – pabrėžė „Iki“ atstovė.

Tokie atvejai – pavieniai

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka dėl šio įvykio tyrimą. Pasak šios tarnybos Maisto skyriaus patarėjos Onos Sužiedelytės, pavieniai įvykiai su svetimkūniais bananuose pradėti fiksuoti tuomet, kai spauda plačiai aprašė apie tokius atvejus, tiesa, susijusius su adatomis braškėse, Australijoje.

„Lietuvoje tokie atvejai reti. Pavieniai. Po praėjusios savaitės atliktų patikrinimų, kai Šiauliuose veikiančiame „Lidl“ buvo aptikta adata banane, liepėme prekybos centrui sugriežtinti parduodamų vaisių saugos ir kokybės kontrolę. Toks pat nurodymas skirtas dabar ir „Iki“. Turime duomenų, kad „Iki“ ėmėsi itin aktyvių veiksmų, tikrai padidino skaičių savų kontrolės tyrimų. Ne tik centriniame sandėlyje, bet ir važinėjosi į parduotuves. Kiek žinome, nieko neįprasto nebuvo nustatyta, laukiame informacijos, kokie bus preliminaraus tyrimo rezultatai. Gavę informaciją spręsime, ką daryti.

Tačiau jau mūsų pačių atliktas tyrimas parodė, kad nesutampa šiais dviem atvejais nei bananų tiekėjai, nei produktų klasės. Tiesa, bananai gabenami iš Ekvadoro“, – 15min informavo O.Sužiedelytė.

Pasak jos, „Iki“ planuoja peržiūrėti vaizdo stebėjimo kamerų įrašus – ieškos įtartinų klientų veiksmų. Kyla įtarimas, kad adata į bananą tyčia galėjo būti įsmeigta prekybos metu.

„Adata nebuvo surūdijusi. Šviežias įvykis. Jei bus nustatyti tyčiniai veiksmai, kiek žinome, prekybos centras „Iki“ planuoja kreiptis į policiją“, – patikino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

Jos teigimu, prekybos centrams skirta rekomendacija atidžiau stebėti prekybos salę vaizdo stebėjimo kameromis.

„Patariame tėveliams, jei pirks bananus šiuo laikotarpiu, kad prieš duodami juos vaikams atidžiau apžiūrėtų vaisius – perpjautų ir įsitikintų, kad nėra svetimkūnių“, – patarė O.Sužiedelytė.

15min primena, kad panašus įvykis praėjusią savaitę buvo užfiksuotas ir Šiauliuose. Šiaulietė prekybos centre pirktame banane rado siuvimo adatą ir džiaugiasi atsipirkusi tik menku įdrėskimu ir kad nedavė šio vaisiaus valgyti savo vaikams. Prekybos centras bananus iš prekybos išėmė.

Kadras iš LNK žinių/Šiaulietė banane rado adatą
Kadras iš LNK žinių/Šiaulietė banane rado adatą

Specialistai tuomet teigė, kad Lietuvoje tai pirmas toks atvejis, kuomet adata yra randama banane, anksčiau yra pasitaikę atvejų, kai tokie svetimkūniai rasti citrinoje.

Panašūs atvejai neseniai sukrėtė Australiją – iš šalies eksportuotose braškėse taip pat aptikta adatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius