Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

Pažadai vasarą atidaryti Kauno stadioną neišsipildė: kas nutiko?

Dėl stadionų statybų Lietuvoje jau sklando ne vienas anekdotas. Rodos, pagaliai vis kišami ir į futbolo oazės Kaune rekonstrukcijos darbų procesą. S.Dariaus ir S.Girėno stadioną žadėta atidaryti gegužę ar birželį, tačiau dabar jau kalbama, geriausiu atveju, apie rudenį. Kodėl atidarymas buvo nukeltas?
Baigiamas statyti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas
Baigiamas statyti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kai 2018 metų birželį Kauno miesto savivaldybė ir rekonstrukcijos konkursą laimėjusi Turkijos kompanija „Kayi Construction“ padėjo parašus ant sutarties, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis vylėsi, jog darbus pavyks nudirbti per 20 mėnesių, o rangovo prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas netgi žadėjo, kad projektas bus baigtas įgyvendinti anksčiau nei numatyti terminai. Neva, jie tokius stadionus pastato ir per 15 mėnesių.

Praėjo daugiau nei dvigubai – 47 mėnesiai, o stadionas vis dar rekonstruojamas.

Per tą laiką išaugo ir projekto vertė. Pradinė numatyta suma tesiekė 25 mln. eurų, tačiau, kaip vėliau pripažino Kauno valdžia, tai buvo per daug optimistinis planas, perdėti lūkesčiai.

Turkijos kompanija stadioną sutiko rekonstruoti už 34,95 mln. eurų. Dabar jo vertė, pasikeitus ir rangovui, jau siekia 36 mln. eurų.

Per pastaruosius metus, nuo tada, kai buvo parengtas stadiono projektas, pakilo FIFA reikalavimų kartelė: padidėjo reikalavimai stadiono apšvietimui, varžybų filmavimo, komentavimo patalpoms, pasikeitė visų stadione numatytų ekranų raiška. Taip pat keitėsi statybos darbų kaštai.

Skandalas po skandalo

Vis dėlto, projektą trikdė ir nesibaigiantys skandalai. Gavę skundų, teismai sprendė, ar turkai konkursą laimėjo teisėtai. Vėliau tų pačių turkų paslaugų buvo atsisakyta, nes jie pradėjo atsilikti nuo darbų grafiko, nemokėti darbuotojams atlyginimų. Kilo viešų protestų.

Vėliau darbus pristabdė atslinkusi pandemija bei karantinas, galiausiai ir naujai parinktas rangovas – „Autokausta“ – neišvengė skandalo – šių metų kovą buvo sulaikytas galimai rekordinį kyšį Lietuvos istorijoje Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui davęs įmonės vadovas Juozas Kriaučiūnas.

15min nuotr./Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas
15min nuotr./Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas

Projektas apaugo gandais. Darbų progresui nepadėjo ir Ukrainoje prasidėjęs karas, išauginęs medžiagų kainas bei sutrikdęs jų tiekimo grandines.

Nepaisant to, ilgą laiką, net ir praėjusį kovą, Kauno savivaldybė kartojo, kad stadionas bus atidarytas šią vasarą (iš pradžių buvo kalbama konkrečiai apie gegužę ar birželį). 15min žiniomis, netgi buvo suplanuotas žymios pasaulinio lygio muzikos grupės koncertas, tačiau futbolo bendruomenėje netilo kalbos, kad iki rekonstrukcijos pabaigos – dar toli. Paaiškėjo, kad atidarymo išties teks gerokai palaukti.

Iš vasaros nukėlė į rudenį

Kaip 15min teigė Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius, stadiono atidarymas numatytas rudenį.

„Stadiono rekonstrukcija bus baigta vasarą, kaip ir planavome. Tačiau įprastai užtrunka statinio pripažinimo tinkamu naudoti procedūra. Be to, stadione lankysis ir UEFA inspektoriai, kurie vertins, ar objektas atitinka reikiamas kategorijas. Apie konkrečią atidarymo šventės datą kalbėsime rangovams pridavus statinį savivaldybei“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Baigiamas statyti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Baigiamas statyti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas

Anot jo, šiuo metu stadione vykdomi vidaus apdailos, fasado ir aplinkos tvarkymo darbai.

Liko atlikti apie 10 proc. darbų, tarp pagrindinių – pakloti žaliąją veją ir bėgimo takų dangas.

„Stadiono statyba – baigiamojoje stadijoje, todėl statybinių medžiagų tiekimo sunkumų neturime“, – tai, kad pastaraisiais mėnesiais nesusidurta su jokiomis problemomis, patikino V.Abramavičius.

Liko atlikti apie 10 proc. darbų.

Objekte kasdien vidutiniškai darbuojasi apie 200 žmonių.

Žaliąją veją planuojama kloti artimiausiu metu.

Kito ir išvaizda

15min primena, kad būsimoje futbolo aikštėje išvedžiota apie 33 km šildymo vamzdelių. Žalia veja turės automatinę laistymo sistemą, atitiks aukščiausius standartus. Varžybos čia galės vykti ištisus metus.

Kaip žadėjo V.Matijošaitis, veja panašės į tokią, kokią regime garsiausių Anglijos ar Ispanijos futbolo grandų stadionuose.

Iš pagrindų atstatytą stadioną dengs išskirtiniai fasado elementai. Pagal pirminį sumanymą apdailą turėjo sudaryti medienos fragmentai, tačiau dėl itin jautrių priešgaisrinės apsaugos reikalavimų nuspręsta pereiti prie praktiško ir ilgaamžiško sprendinio – išskirtinai šiam projektui paruoštų aliuminio gaminių – aliuminio lamelių.

Žiūrovų erdvė talpins apie 15 tūkstančių sporto aistruolių.

Ketvirtąją UEFA kategoriją atitiksiančiame daugiafunkciame sporto centre vyks ne tik aukščiausio lygio futbolo rungtynės, bet ir didieji koncertai bei kiti renginiai. Tai bus didžiausias stadionas šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius