Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Pažaislio muzikos festivalio gerbėjams – gurmaniškas savaitgalis

Paskutinį gegužės savaitgalį prasidėjęs jubiliejinis XV Pažaislio muzikos festivalis įgavo pagreitį: šį penktadienį ir sekmadienį Kaune vyks dar du festivalio koncertai.
Claudio Monteverdi madrigalinė opera
Claudio Monteverdi madrigalinė opera / D.Matvejev nuotr.

Pristatydami šių metų programą festivalio senbuviai Justinas Krėpšta ir prof. Petras Bingelis užsiminė, jog stengsis išnaudoti neseniai restauruotus unikalius Kauno šv. Arkandelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vargonus. Išgirsti reto grožio skambesį bus galima jau šiandien – penktadienį, 18 val., Laisvės alėjoje esančioje bažnyčioje, kuri daugeliui žinomiausia kaip Soboras, vyks vienas iš Pažaislio muzikos festivalio koncertų.

Soboro vargonais gros svečias iš Rusijos – Aleksandr Kniazev. Lietuvos publikai muzikantas gerai pažįstamas kaip charizmatiškas violončelininkas. Kaip vargonininkas A.Kniazev Lietuvoje pasirodys pirmą kartą.

Pradėjęs rengti vargonų koncertus atlikėjas yra pasakęs: „Dabar turiu dvi meilužes: violončelę ir... vargonus“.

Spalvinga karjera

A.Kniazev baigęs violončelės studijas Maskvos konservatorijoje tapo keleto tarptautinių konkursų laureatu, net buvo laikomas M.Rostropovičiaus įpėdiniu. Tačiau pasiekęs pasaulinį pripažinimą kaip violončelininkas, jis ėmė studijuoti vargonus Nižnij-Novgorodo konservatorijoje. Šiuo metu ne tik aktyviai koncertuoja kartu su žymiais orkestrais, dirigentais bei kamerinės muzikos atlikėjais, bet ir dėsto Maskvos konservatorijoje bei veda meistriškumo pamokas Europos bei Azijos šalyse.

Pradėjęs rengti vargonų koncertus atlikėjas yra pasakęs: „Dabar turiu dvi meilužes: violončelę ir... vargonus“.

„Studijuodamas pas profesorę Galiną Kozlovą aš išmokau suvokti mistinį dalyką – patį vargonų skambesį. Tai – paslaptis, nes vargonai yra instrumentas, kuris pats savaime negroja. Vargonams reikia suteikti didžiulį energijos impulsą, tik tada iš jų ima plūsti muzika“, – apie vargonų muziką sakė A.Kniazev. Koncerte Kaune jis atliks Johanno Sebastiano Bacho kūrinius.

Atostogaujančiame teatre – festivalio operos

Sekmadienį festivalis žiūrovų lauks kūrybinį sezoną neseniai pabaigusiame Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. 18 val. čia viešpataus barokas. Žiūrovams bus parodytos dvi Claudio Monteverdi madrigalinės operos: „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir „Nedėkingųjų šokis“. Spektaklio režisierius Gintaras Varnas, dailininkė Julija Skuratova, muzikinės dalies vadovas Darius Stabinskas.

Šios dvi C.Monteverdi operos Lietuvoje pastatytos pirmą kartą. Jų muzika parengta ne remiantis naujai išleistomis, moderniomis autoriaus partitūromis, o Bolonijos bibliotekoje saugomų partijų originalų kopijomis. Naują abiejų kūrinių redakciją papildys ir originalus sprendimas – operų autoriai nusprendė greta atlikėjų pasitelkti lėles.

Idėja kilo remiantis žiniomis apie tuomet paplitusius keliaujančius teatrus, kurie atlikdavo kamerinius spektaklius su lėlėmis.

Už šių operų pastatymą G.Varnas buvo apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ kaip geriausias 2008 m. režisierius, o J.Skuratova gavo tokį pat įvertinimą už spektaklių lėles.

Spektakliuose pasirodys solistai Edita Bagdonaitė (sopranas), Gintarė Skerytė (sopranas), Viktoras Gerasimovas (sopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras), Mindaugas Jankauskas (tenoras), Nerijus Masevičius (bosas), gros senosios muzikos ansamblis – konsortas BREVIS, vaidins Vilniaus „Lėlės“ teatro aktoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius