Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 28

Pedagogams reikalaujant didesnių algų, ministrė ragina mažinti mokytojų skaičių

Į kongresą Vilniuje trečiadienį susirinkę pedagogai iš visos Lietuvos reikalauja kelti atlyginimus, tuo metu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pabrėžia, kad padėtis iš esmės nesikeis nesumažinus mokytojų skaičiaus.
Audronė Pitrėnienė
Audronė Pitrėnienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tol, kol pas mus bus toks disbalansas tarp mokytojų skaičiaus ir jų poreikio, tol atlyginimas ir bus toks, koks jis yra“, – žurnalistams prieš kongresą sakė ministrė.

Jos teigimu, mokytojų perteklius lemia, kad mokytojas vidutiniškai uždirba apie 600 eurų. Ji pabrėžė, kad normalų krūvį turintis mokytojas metodininkas uždirba 800 eurų į rankas.

„Streikas nepadidins algos, aš manau, kad reikia diskutuoti ir tartis“, – sakė ministrė, pabrėžusi, kad, pavyzdžiui, darželių auklėtojams algos nuo sausio padidės.

Kreipdamasi į kongreso dalyvius ministrė pabrėžė pati ilgą laiką dirbusi mokytoja ir apgailestavo, kad „šitaip mes, mokytojai, galime nesusikalbėti“.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius kreipdamasis į ministrę ir kitus kongreso dalyvius savo ruožtu teigė, jog jei mokytojai negrasina streiku, valdžia su jais nesiskaito.

„Ramaus kalbėjimo metas baigėsi, nes Lietuvos švietimo sistemos, kur teoriškai didžiausia vertybė turėtų būti racionalumas, sveikas protas ir pedagoginė etika, galvos norą tartis, o neiti į gatves supranta kaip silpnumo ženklą. Bet kokius siūlomus argumentuotus spendimus atmeta keliais nuvalkiotais argumentais – mažėja vaikų ir nėra finansinių valstybės galimybių. Tuo tarpu Lietuvos švietimo sistema pūva“, – dėstė jis.

Pedagogų kongreso manifesto projekte reikalaujama nuo 2016 metų sausio ne mažiau kaip 5 proc. didinti visų švietimo įstaigų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų apatinę tarnybinių atlyginimų koeficientų ribą, ne mažiau kaip 5 proc. didinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus, 2016 metų valstybės biudžete numatyti dvigubai didesnę (nei buvo skirta 2015 metais) sumą išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą.

Be kita to, reikalaujama iki šių metų gruodžio 1 dienos pateikti planą, kaip bus vykdomas Konstitucinio Teismo sprendimas dėl mokytojų atlyginimų nustatymo pažeidimų.

„Neįvykdžius bent vieno iš pateiktų reikalavimų, vadovaujantis LR Darbo kodekso X skyriaus nuostatomis, šalies švietimo darbuotojams atstovaujančios profesinės sąjungos pradės pasiruošimo švietimo šakos darbuotojų streikui procedūras“, – sakoma manifesto projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius