-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 23

Per rinkimus ir referendumus gegužę – iki penkių dienų ištęstas išankstinis balsavimas

Per gegužės mėnesį vyksiančius prezidento ir Europos Parlamento rinkimus bei du referendumus piliečiai turės ilgesnį laikotarpį balsuoti iš anksto – penkias dienas. Balsavimas iš anksto savivaldybėse rinkimų savaitę vyks nuo pirmadienio iki penktadienio. Iki šiol išankstiniam balsavimui buvo skirtos dvi dienos.
Išankstinis balsavimas Klaipėdoje
Išankstinis balsavimas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Išankstinis balsavimas savivaldybėje vyks penkias dienas, nuo pirmadienio iki penktadienio. Trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį taip pat vyks balsavimas specialiuose paštuose, penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose, ir sekmadienis – rinkimų diena. Išankstinis balsavimas išplėstas pirmą kartą“, – BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

„Buvo daug diskusijų, kaip rinkėjams sudaryti daugiau galimybių balsuoti, ir buvo nuspręsta, kad rinkimuose ir referendumuose išankstinis balsavimas vyks penkias dienas, ir pirmojo, ir antrojo turo metu“, – pažymėjo VRK vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Iniciatyva ilginti išankstinio balsavimo terminą kilo Seimo darbo grupei rengiant projektus dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo referendumo. Šis sumanymas įtvirtintas pernai metų pabaigoje priėmus naujos redakcijos Referendumo įstatymą.

Vėliau Seimas išplėtė išankstinio balsavimo laiką per prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, o savivaldybių tarybų ir Seimo rinkimuose išankstinio balsavimo laikas liko nepakeistas, t. y. iš anksto savivaldybėse balsavimas galimas tik trečiadienį ir ketvirtadienį prieš rinkimus.

Lietuvoje gegužės mėnesį vyks dveji rinkimai ir du referendumai. Gegužės 12 dieną vyks prezidento rinkimų pirmasis turas bei referendumai dėl daugybinės pilietybės instituto išplėtimo bei dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 tautos atstovo.

Gegužės 26 dieną su Europos Parlamento rinkimais numatomas prezidento rinkimų antrasis turas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius