Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 29 /12:33

Pereiti prie visuotinio šaukimo būtų įmanoma 2023 metais, reikėtų 0,2 proc. BVP papildomai

Pereiti prie visuotinio šaukimo į Lietuvos kariuomenę būtų įmanoma nuo 2023 metų, tam papildomai skyrus 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.
Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ šauktinių priesaika
Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ šauktinių priesaika / Alfredo Pliadžio nuotr.

Daugiausia lėšų reiktų infrastruktūrai

„Tai gali būti apie 0,2 proc. BVP, čia yra preliminarūs skaičiavimai. Čia apimtų ir infrastruktūrą, ir karininkų seržantų parengimo korpusą, aišku, tam reikėtų keleto metų. (...) Pagal mūsų dėliones gaunasi, kad 2023 metų pradžia, kad turėtume visą infrastruktūrą“, – trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete sakė R.Karoblis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas šiuo metu svarsto partijų susitarimo projektą dėl 2017–2020 metų užsienio, saugumo ir gynybos politikos gairių. Projekte įrašytas siekis įvertinti perėjimo prie visuotinės karo tarnybos modelio galimybes.

Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė savo programos įgyvendinimo plane galimybes įvesti visuotinę karo prievolę yra numačiusi iki šių metų pabaigos.

Pasak krašto apsaugos ministro, jei būtų priimtas politinis sprendimas pereiti prie visuotinio šaukimo, daugiausiai lėšų pareikalautų infrastruktūros užtikrinimas.

„Tai kainuoja, tai infrastruktūra. Bet kokiu atveju Žemaitijos brigada ir kitos plėsis, bet tie tempai nėra dideli. Jei mes kalbam apie pilną nacionalinį šaukimą, kalbam apie visų dalinių suformavimą, bet turim kalbėti apie visos infrastruktūros sukūrimą. Jau dabar daugelyje padalinių šalia stacionarios didžiąją dalį šauktiniams sudaro laikinoji infrastruktūra, kurią reikia paversti nuolatine“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė R.Karoblis.

Visuotinis šaukimas ugdys pasaulėžiūrą apie saugumą

Ne tik mokymasis šaudyti ir kasti apkasus, tai tam tikros pasaulėžiūros formavimas, – V.Bakas

Seimo komitete apsvarsčius susitarimo projektą dėl saugumo ir gynybos, parlamentinėms partijoms jį perduoti diskutuoti planuojama kitą savaitę, sako NSGK vadovas Vytautas Bakas.

„Naujas politinių partijų susitarimas reikalingas, kad galėtume susitarti dėl perspektyvos, kad dėl pagrindinių dalykų, susijusių su krašto gynimu, nebūtų bereikalingų ginčų ir įtampos. Komitetas kitą savaitę pateiks savo nuomonę parlamentinių partijų lyderiams ir toliau partijų lyderiai susitars, koks galutinis sutarimas turėtų būti“, – po komiteto posėdžio žurnalistas sakė V.Bakas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Kalbėdamas apie visuotinį šaukimą komiteto pirmininkas pažymėjo, kad tai „ne tik mokymasis šaudyti ir kasti apkasus, tai tam tikros pasaulėžiūros formavimas“, o būnant išorine Europos Sąjungos ir NATO siena žmonių įsitraukimas, krašto saugumo klausimų suvokimas yra labai svarbus.

„Labai svarbu, kad naujas nacionalinis telktų visuomenę naujiems iššūkiams, po kurių mūsų valstybė taptų dar saugesnė. Tie iššūkiai galėtų būti mūsų prioritetinių pajėgumų vystymas, švietimo sistemos ugdymo klausimai, kad žmonės nuo mokyklos suolo būtų ugdomi pažinti grėsmes“, – kalbėjo V.Bakas.

Dalis politikų abejoja ar reikia didinti finansavimą

Susitarimo projekte numatomas įsipareigojimas, kad 2018 metais krašto apsaugos finansavimui skyrusi 2 proc. BVP, Lietuva sieks „kasmet užtikrinti tolygų finansavimo didinimą“.

Lietuva pirmą kartą kitais metais pasieks 2 proc. BVP gynybai ribą. Pasak ministro, perėjimas prie visuotinio šaukimo įmanomas tik dar labiau didinant BVP dalį gynybai, tačiau dalis politikų abejoja, ar krašto apsaugos finansavimas turėtų augti toliau.

R.Karoblis ragina toliau didinti gynybos biudžetą, jis kitąmet sieks 873 mln. eurų. Pasak jo, tai reikalinga dėl Rusijos kaimynystės ir dėl to, kad krašto apsauga ilgą laiką buvo nepakankamai finansuojama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės diena
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės diena

Dalinė karo prievolė po septynerių metų pertraukos buvo grąžinta 2015-aisiais, išaugus nerimui dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Kitąmet į kariuomenę turėtų būti pašaukti 3800 prievolininkų, tai yra trim šimtais daugiau karių nei šiemet.

Gynybos pareigūnai prognozuoja, kad daliai jaunuolių jau atitarnavus ginkluotosiose pareigose ir augant šauktinių skaičiui kariuomenei kitąmet gali nebeužtekti vadinamųjų „šauktinių savanorių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius