Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 01

Peržengta riba: kadaise magnetolas vogęs Radviliškio seniūnas tėvui keršija per dukrą?

„Mano dukrą išmetė iš karatė klubo už tai, kad buvo paviešinta klubo prezidento, einančio Radviliškio seniūno pareigas, kriminalinė praeitis“, – ištarė šokiruotas vienuolikmetės tėvas Marius Aleksiūnas. Konservatorius Radviliškio seniūnas Ernestas Mončauskas teigia, kad jo klube tiesiog vienu vaiku buvo per daug.
Ernestas Mončauskas
Ernestas Mončauskas / E.Mončausko „Facebook“ tinklo nuotr.

Vos rugpjūčio mėnesį Radviliškio miesto seniūnijai vadovauti pradėjo naujas seniūnas E.Mončauskas. Jį tada sveikino miesto valdžia ir linkėjo entuziazmo svajonėms įgyvendinti.

Kai kurie seniūną pažįsta kaip entuziastingą medžiotoją, kuris savo socialiniame tinkle kartais pozuoja gamtoje su šautuvu. O kartais ir medžioklės trofėjumi. Pavyzdžiui – lokiu. Tiesa, bendras vaizdas nėra toks niūrus – dažniausiai nuotraukose, darytose iki seniūno pareigų, jį supa pulkas sportuojančių vaikų.

Seniūną radviliškiečiai iki tol žinojo kaip karatė sporto klubo „Rytų kovotojas“ steigėją ir vadovą. Šį klubą jau penkerius metus lanko ir radviliškiečio Mariaus Aleksiūno vienuolikmetė dukra, kuri prieš savaitę iš trenerių išgirdo skaudžią žinią.

Treneriai išsireiškė maždaug taip – kol tavo tėveliai neišsiaiškins su klubo prezidentu, tavęs negaliu treniruoti.

Mergaitė grįžo namo verkdama. Kambarį puošia daugybė medalių ir taurių – daugkartinė respublikinių varžybų prizininkė. Viskas perniek?

Mergaitės tėvas M.Aleksiūnas nuėjo aiškintis, kur problema? Sako išgirdęs žodžius, nuo kurių loštelėjo atgal – juk žinojai, kad taip viskas gali baigti. Ką tėvas turėjo žinoti?

Už tai, kad priminė kriminalinę praeitį?

Šiek tiek priešistorės. M.Aleksiūnas dalyvavo tame pačiame konkurse seniūno postui užimti, tačiau nelaimėjo. Viename vietiniame portale kovo pabaigoje pasirodė informacija, primenanti seniūno kriminalinę praeitį.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Marius Aleksiūnas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Marius Aleksiūnas

Šią informaciją M.Aleksiūnas žinojo jau seniau, todėl seniūnas nusprendė, kad čia M.Aleksiūnas bus prikišęs nagus – pasirūpino straipsniu, apie jo praeitį, kurią nori pamiršti.

Tėvas neabejoja, kad klubo prezidentas nusprendė už tokį priminimą atkeršyti per vaikus.

Mergaitės tėvas nesiginčija, kad šią informaciją priminė žurnalistams, tačiau tai nėra jo asmeninis straipsnis. Bet ar tai svarbu?

„Tai visiškai neatitinka nei kovotojo, nei politiko, nei pedagogo principų. Jam sakiau – jei nepatinka mano veidas, aš klube galiu išvis nesirodyti. Tik nepainiokime į tai vaikų. Dar sakiau, kad dėl savo praeities galėjo tiesiog žmoniškai viešai pasiaiškinti – visi būtų atstoję ir gerbę už teisingo kelio pasirinkimą“, – kalbėjo įskaudintas ir įžeistas mergaitės tėvas.

Kokie vaiko pašalinimo motyvai? M.Aleksiūnas jokio raštiško paaiškinimo neturi. Atskleidė, kad pirmasis prezidento pasiaiškinimas buvo toks, jog jam dėl visuomenėje pasklidusių žinių yra sutrikusi emocinė būsena. Vėliau seniūnas, matyt, suvokė, kad toks motyvas, gal ir arti tiesos, bet jis nėra teisėtas ir teisingas. Tada pareiškė, kad grupėje yra per daug vaikų, todėl vieno teko atsisakyti. Atsisakė to, kuris nelanko.

Sportininkė su treneriu ir E.Mončausku
Sportininkė su treneriu ir E.Mončausku

„Tiesa, mes porą mėnesių nelankėme dėl ligos. Vėliau ji atkrito, todėl nusprendėme palaukti, kol praeis ligų pavojus. Kaip tik tuo metu mirė jaunas kovotojas – žmona visai išsigando. Todėl grįžome į treniruotes po poros mėnesių. Bet ar tai priežastis“, – klausė M.Aleksiūnas.

Radviliškyje – vienu vaiku per daug?

O gal tai privatus klubas, kuriame galima bet kurį išmesti? Nieko panašaus. Tai asociacija – sporto klubas, gaunantis savivaldybės lėšų už vaikų ugdymą, nuomojantis patalpas biudžetinėje įstaigoje – Švietimo ir sporto paslaugų centre, kuriam vadovauja kitas konservatorius Vaidotas Jakavičius.

M.Aleksiūnas visur skaičiuoja konservatorius. Gal taip partija bando susidoroti su jo pilietiškumu? Vyras garsėja Radviliškyje savo aštria kritika valdžiai.

Nesinori tikėti, kad tai kokio mero nurodymas išmesti mano vaiką iš klubo. Bet ką turėčiau galvoti, kai dėl manęs kenčia mano vaikai?

Seniūnas E.Mončauskas vengė apie situaciją kalbėti aiškiai ir per porą minučių išbandė keletą būdų nusukti kalbą kita linkme. Tai jis labai užsiėmęs, tai jis šiuo metu yra seniūnas, o ne treneris, tai čia jūs nieko nesigaudote.

„Aš tikrai nieko neišmečiau. Tėvas sakė, kad aiškinsis šią situaciją teisme. Tai kai teismas viską išaiškins, tuomet viskas bus aišku. Dabar – ką aš pasakysiu? Neturiu ką pasakyti“, – suko kalbą seniūnas.

Vėliau tiesioginius klausimus apie vaiko pašalinimą iš keršto jis pavadino interpretacija: „Jūs čia interpretuojat kaip norit. Yra neformalus vaikų švietimas. Grupėje gali būti tik 25 vaikai. Senos grupės buvo iki naujųjų metų, o naujos po naujųjų. Vaikas du mėnesius sirgo – ką man daryti? kurti vieną atskirą grupę dėl vieno vaiko?“

Tikino, kad treniruojasi aštuonios grupės. Ar visose yra po 25 vaikus? Kas treniruoja vaikus? Ar samdomi treneriai? „Čia nematau klausimo, visi sąrašai pateikti internete. Treniruoju ne darbo metu, nieko nesamdau. Dirbu pagal individualią veiklą. Jei norite, atvykite pas mus, aš jums paaiškinsiu, matau, jūs vistiek nesuprantate“, – aiškino klubo prezidentas, pasiūlęs toliau bendrauti raštu ir nurodė asmeninį, o ne seniūno elektroninį paštą.

Meras: „Vaikai – šventas reikalas“

Radviliškio meras Antanas Čepononis teigė esąs sukrėstas tokios istorijos eigos. Jo nuomone, vienu vaiku per daug mieste tikrai nėra: „Net jei ir 30 vaikų – tai ne pasiteisinimas. Be to, nesuprantu, kaip vaikui staiga galėjo nelikti vietos, kai iki šiol jos pakako? Juk ji nėra klubo naujokė?“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Čepononis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Čepononis

„Vaikai – šventas reikalas. Jei suaugusieji pykstasi dėl politikos – tai tik jų žaidimas. Politikoje esu jau labai seniai. Man yra prigalvoję papildomų vaikų ir papildomų žmonų, bet nė vienas nedrįso kabinėtis prie mano vaikų, kuriuos turiu iš tiesų. Suprantu Marių – tėvas visada kovos už savo vaiką iki paskutiniųjų. Ir aš taip daryčiau“, – kalbėjo meras, pažadėjęs susitikti su seniūnu jau trečiadienį, kuomet grįš į Radviliškį.

Ar nebijo meras, kad prieš jį seniūnas panaudos kokį kovos veiksmą? „Nemanau, kad tokį senuką jis skriaus, tačiau nebijau – kadaise Almatoje kovojau studentų dziudo čempionate“, – pokštu atkirto meras.

Pagrindiniu organizatoriumi pripažintas D.Šidlauskas. E.Mončauskas „dirbo“ vairuotoju – vagis ir pavogtus daiktus perveždavo. Pareigūnai išaiškino per 30 šios gaujos nusikalstamų veikų.

Apie seniūno teistumą meras teigia sužinojęs po to, kai šis laimėjo konkursą. STT pateikė duomenis, kad 2003 metais jis dalyvavo vagystėse, kuriose buvo grobiami automobilių ratai, magnetolos.

Mero teigimu, E.Mončauskas atliko lygtinę bausmę. Dėl nesunkaus nusikaltimo jo teistumas išnyko po dešimties metų.

Būtent dėl to informacija pasklido tik tuomet, kai savo išvadas apie seniūną pateikė STT: „Teistumas visiškai išnykęs, todėl mes negalėjome jo nušalinti“, – sakė meras.

Tik priminsime, kad penkiolikos metų senumo byloje skelbiama, kad buvo sulaikyta 18-21 metų jaunuolių grupuotė: Darius Šidlauskas (1985), Ernestas Rimkevičius (1984), Tomas Adomavičius (1986), Žilvinas Matutis (1984), Ernestas Mončauskas (1983).

Buvo vagiamos padangos, magnetolos, garso kolonėlės, salone palikti daiktai. Automobiliams „nuaudavo“ ratus ir palikdavo stovėti ant ką tik išgertų šampano butelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius