Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 06 02

Peticija dėl lėšų miesto gatvių remontui išjudino Lietuvos vairuotojus

Kauno miesto savivaldybės inicijuota peticija sulaukė Lietuvos vairuotojų palaikymo. Kreipimąsi jau pasirašė daugiau kaip trys tūkstančiai vairuotojų, sveikinančių šią iniciatyvą.
Duobių lopymo darbai Kauno gatvėse prasidės maždaug po mėnesio.
Duobių lopymo darbai Kauno gatvėse / Eriko Ovčarenkos/ dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Peticija

Peticija raginama pakeisti lėšų miestų gatvėms prižiūrėti skirstymo tvarką. Dabar įstatymuose numatyta tik 20 procentų kelių priežiūros lėšų skirti vietinėms miestų, rajonų gatvėms tiesti ir remontuoti. Tai esą neteisinga visų miestų atžvilgiu. Pavyzdžiui, Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per 2008 metus Kauno miesto degalinėse už degalus buvo sumokėta 179 mln. litų akcizo mokesčio, jis pateko į Kelių priežiūros ir plėtros fondą.

„Tačiau atgal Kaunui iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų gatvėms remontuoti ir prižiūrėti 2009 m. skirta tik 11 mln. litų. Kauno miesto gatvių tinklas sudaro 910 km, todėl šių pinigų yra per mažai“, – sakė peticiją iniciavęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Peticijoje, vadovaujantis Lietuvos Respublikos peticijų įstatymo 3 str. 3 p., prašoma spręsti svarbų visuomenei ir vietos savivaldai klausimą dėl teisingo, proporcingo ir nediskriminuojamojo kelių priežiūros ir plėtros finansavimo.

Anot mero, dabartinė lėšų skirstymo tvarka diskriminuoja ir pažeidžia vairuotojų teisėtus lūkesčius, nes liūto dalis, t. y. 80 proc. akcizo mokesčių, nusėda autostradose ir nacionalinės reikšmės keliuose, o miestų gatvėms tvarkyti lieka trupiniai.

„Šiuo metu Lietuvoje vietinės reikšmės keliai (gatvės) iš viso sudaro apie 60 000 km, o tai yra beveik tris kartus daugiau negu valstybinės reikšmės kelių ilgis“, – sakė Kauno meras.

Internete peticiją pasirašė vairuotojai palaiko iniciatyvą ir ragina keisti neteisingą miestų atžvilgiu lėšų skirstymo politiką.

Vairuotojų komentarai:

Mindaugas Skunda: „Lėšos turi būti paskirstytos proporcingai.“

Ramvydė Adomaitytė: „Kiek dar galima važinėti tokiais keliais? Laikas tvarkyti!“

Sigitas Sidaravičius: „Reikia proporcijų, o ne autostradų – pinigų plovyklų.“

Eugenijus Milčius: „Gėda dėl gatvių ir kiemų būklės Lietuvoje.“

Rimantas Augustinas: „Jeigu už automobilių sulaužymą kelių duobėse atsakytų seimūnai materialiai, tai priimtų įstatymus teisingus.“

Liutauras Trumpulis: „Duok, Dieve, kad tik to užtektų tvarkai įvesti.“

Genadijus Lubovas. „Šis klausimas yra labai svarbus ir visuomenei, ir vietos savivaldai stiprinti. Kiekvienas sprendimas turi būti teisėtas ir teisingas visų gyventojų (mokesčių mokėtojų) atžvilgiu.“

Peticiją internete galima pasirašyti adresu http://www.peticijos.lt/visos/3267

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius