-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 05

Petro Baršausko mundurą KTU taryba plovė jau nebeturėdama įgaliojimų

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriui Petrui Baršauskui dėl plagijavimo skandalo atsistatydinti nerekomendavusi universiteto taryba tokią nuomonę pareiškė jau po to, kai baigėsi jos įgaliojimai.
Petro Baršausko spaudos konferencija
Petro Baršausko spaudos konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį KTU pranešė, kad universiteto taryba nerekomendavo rektoriui P.Baršauskui atsistatydinti. Tarybos aiškinimu, rektoriaus atleidimas „galėtų būti klaidingai vertinamas kaip pripažinimas kaltės, kuri iki šiol grindžiama tik nuomonėmis, bet ne ekspertiniais ir teisiniais vertinimais“.

KTU Viešųjų ryšių projektų vadovas Mantas Lapinskas BNS sakė, kad pareiškimas priimtas sekmadienį atlikus tarybos narių apklausą telefonu ir elektroniniu paštu. Dokumente pažymima, kad pareiškimui pritarė devyni iš vienuolikos narių. Buvo teigiama, kad tarybą šį pareiškimą priėmė paskutinę savo kadencijos dieną.

Tačiau 15min išsiaiškino, kad sekmadienį, spalio 1 dieną, šios sudėties taryba, kuriai pirmininkavo habilituotas biomedicinos mokslų daktaras Arvydas Janulaitis, jau nebeturėjo įgaliojimų.

2016 metų tarybos veiklos ataskaitoje teigiama, jog „iki 2017 m. rugsėjo 30 d. įgaliojimus vykdančios tarybos narių sudėtis paskelbta 2012 m. spalio 1 d. Senato pirmininko nutarimu Nr. V3-S-66.“

Rugsėjo 30 diena, paskutinė šios kadencijos darbo diena, buvo šeštadienis.

Apie tai, kad nuo spalio 1 dienos, sekmadienio, darbą pradeda nauja KTU taryba, pats universitetas pranešė šių metų birželio 30 dieną, kai Senato pirmininkas pasirašė dokumentą dėl naujos tarybos sudėties.

„KTU senato pirmininkas Rytis Krušinskas birželio 29 d. priėmė nutarimą dėl KTU tarybos sudėties paskelbimo. Dokumente paskelbta naujai sudaromos Universiteto tarybos sudėtis, pavedant jai vykdyti funkcijas nuo 2017 m. spalio 1 d.“, – teigiama KTU interneto tinklalapyje skelbiamame pranešime spaudai. Tarybos kadencija – penkeri metai.

Nepaneigė, kad tarybos įgaliojimai jau buvo pasibaigę

Po 15min klausimų KTU išplatino patikslinimą, kuriame aiškinama, kad paskutinis tarybos narys nuomonę dėl P.Baršausko pareiškė spalio 1 dieną, todėl pareiškimas yra pažymėtas šia data.

Tačiau jame nepaneigta, kad tarybos sprendimas priimtas jau po įgaliojimų nutrūkimo: „Kadenciją baigusios tarybos pareiškimas nėra nutarimas, jis nėra įpareigojantis. Taryba galiojo iki rugsėjo 30 dienos imtinai.“

„Rugsėjo 28 d. prof. habil. dr. Arvydas Janulaitis, šiuo metu jau buvusios Kauno technologijos universiteto tarybos pirmininkas, parengė pareiškimą „Dėl Kauno technologijos universiteto rektoriui Petrui Baršauskui viešoje erdvėje reiškiamų kaltinimų“ ir vykdė tarybos narių apklausą el. paštu dėl minėto pareiškimo. Devyni Tarybos nariai pareiškimui pritarė, vienas pateikė atskirą nuomonę (jog pats rektorius turi nuspręsti), su vienu nepavyko susisiekti. Paskutinis nuomonę pareiškęs asmuo tai atliko spalio 1 d., todėl pareiškimas datuojamas 2017 m. spalio 1 d“, – teigiama KTU patikslinime.

Anot KTU pranešimo, naujos kadencijos taryba rinksis, duos priesaikas ir rinks pirmininką spalio 11 d.

P.Baršauskas teigia, kad monografija – ne plagiatas

Tyrimą dėl galimo plagiato P.Baršausko habilitaciniame darbe šiuo metu atlieka Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius, ilgiausiai jis gali tęstis iki lapkričio pabaigos.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas 15min yra sakęs, kad jei kontrolierius priims neigiamą sprendimą P.Baršauskui, jis bus raginamas palikti KTU rektoriaus postą.

Kurį laiką vengęs tiesiai atsakyti į kaltinimus plagiatu P.Baršauskas vėliau surengė spaudos konferenciją, kurioje teigė, kad jo darbe yra citavimo problemų, tačiau plagiato – jokiu būdu nėra.

Kalifornijos profesorius Algirdas Avižienis teigia, kad visa KTU rektoriaus monografija – akivaizdus plagiatas, pilnas puikiai atpažįstamų sukčiavimo triukų.

Seną KTU tarybą pakaitė nauja

Dabar jau kadenciją baigusioje taryboje, be A.Janulaičio, dirbo bendrovės „ACC Distribution“ direktorius Regimantas Buožius, dabar jau buvęs „Danske Bank“ vadovas Lietuvoje Gintautas Galvanauskas, KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Elektroninio verslo tyrimų centro direktorius, Marketingo katedros profesorius dr. Rimantas Gatautis, bendrovės „Nextury Ventures“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Arūnas Laurinaitis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Europos instituto docentas dr. Raimondas Kuodis, KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto Medžiagų inžinerijos katedros profesorius, Nacionalinio inovacijų ir verslo centro tarptautinių mokslo tinklų plėtros vadovas dr. Sigitas Stanys, KTU Studentų reikalų departamento direktorius Martynas Ubartas, taip pat KTU Mechatronikos instituto vyriausias mokslo darbuotojas prof. habil. dr. Ramutis Petras Bansevičius ir KTU Cheminės technologijos fakulteto Sintetinės chemijos instituto direktorius, Organinės chemijos katedros profesorius dr. Algirdas Šačkus.

Anot BNS, P.Bansevičius dėl pareiškimo išsakė atskirąją nuomonę, A.Šačkus visai nepareiškė nuomonės.

Naujoje taryboje dirbs KTU Statybos ir architektūros fakulteto profesorius Kęstutis Zaleckis, Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto profesorius Minvydas Kazys Ragulskis, Cheminės technologijos fakulteto profesorius Kęstutis Baltakys, Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto profesorius Artūras Keršys, Informatikos fakulteto profesorius Rimantas Butleris, taip pat „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, „Telia Lietuva“ vadovas Kęstutis Šliužas, „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius Raimundas Petrauskas, buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas ir studentų atstovas Žilvinas Kalvanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius