-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 08

Petro Gražulio byla: Jonas Milius atskleidžia, kad politikas kreipdavosi ne tik dėl „Judex“

Generalinės prokuratūros rašte Seimui, kuriame prašoma panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę, minimas buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius pripažįsta sulaukdavęs politiko skambučių, jis atvykdavo ir pasikalbėti. Anot jo, Seimo narys rūpinosi ne tik įmonės „Judex“ reikalais.
Petras Gražulis ir Jonas Milius
Petras Gražulis ir Jonas Milius / 15min nuotr.

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pasirašytame rašte, kuriame prašoma Seimo sutikimo patraukti P.Gražulį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę, teigiama, kad parlamentaras tuomečio VMVT direktoriaus J.Miliaus prašė veikti įmonės „Judex“ interesais.

Dėl to J.Milius buvo patekęs į teisėsaugos akiratį. Vadinamojoje „Judex“ byloje jam buvo pareikšti įtarimai. Tačiau antradienį prokuratūra nutraukė tyrimą dalyje dėl buvusio J.Miliaus piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo, nenustačius jo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius

Atsakymas dėl kyšio: „Kategoriškai ne“

Generalinės prokuratūros rašte nurodoma, kad P. Gražulis, 2015 metais paprašytas tuometinio „Judex“ direktoriaus Rimanto Kičo ir komercijos direktorės Patricijos Pachomovaitės bei gavęs duomenų apie Rusijos tarnybų nustatytas listerijos bakterijas „Judex“ produkcijoje, susisiekė su J.Miliumi ir prašė pastarojo veikti „Judex“ interesais.

J.Milius pripažino, kad P.Gražulis prašė jo važiuoti drauge į Rusiją kalbėti su Karaliaučiaus srities veterinarinės tarnybos vadovu dėl šių dalykų.

„Jis prašė. Aš jam pasakiau: „Jūs nuvažiuokite, aš paskambinsiu vadovui, kurį aš matęs buvau vieną kartą prabėgom, atidarant postą Kaliningrado, ir jūs išsiaiškinkite“. Ten aiškiai mano kalboje yra pasakyta.

Kadangi, žinote, visi supranta, kas yra žalia mėsa. Pavyzdžiui, listerijos, kurios netgi Europos Sąjungoje (ES) ir Lietuvoje, taip pat – ir koldūnuose, leistina tam tikra jų norma, jų visada galės rasti. Gali būti didelė galimybė, kad visada ras tų listerijų. (...) Ir aš ten pasakęs esu: „Bendrai su ta Rusija gal jau baikite, nes, matote, kas darosi“. Jau tada politinė situacija buvo labai įtempta“, – pasakojo jis.

Teisėsauga aiškina, kad P.Gražulis prašė patarti J.Miliaus, ar duoti kyšį Rusijos pareigūnams, kad Kaune veikiančiai bendrovei nebūtų uždrausta eksportuoti produkcijos į Rusiją ir Baltarusiją.

Buvęs VMVT vadovas sako, kad toks epizodas yra buvęs.

„Jis šito paklausė. Aš labai gerai prisimenu. Jis, aišku, dar labai daug pakalbėjo ant mūsų kai kurių valdžios atstovų prieš tai, ką jie čia padarė Lietuvoje. Aš jį nuraminau, sakiau: „Mūsų valstybės vadovai žino, ką daro“. Ir aš jam pasakiau: „Kategoriškai ne“. Jis nepasakė, ar duoti kyšį. Jis kažkaip paklausė, gal jie nori, suprantate, to kyšio. Kažkaip, net neprisimenu... Aš pasakiau žodį: „Kategoriškai ne“, – teigė J.Milius.

Jis nepasakė, ar duoti kyšį. Jis kažkaip paklausė, gal jie nori, suprantate, to kyšio. Kažkaip, net neprisimenu... Aš pasakiau žodį: „Kategoriškai ne“.

P.Gražulio prašymas

Ar nenustebino, kad Seimo narys teiraujasi tokių dalykų? „Jūs P.Gražulį labai gerai pažįstate, man atrodo. Jis pasakė: „Gal tie rusai pageidauja kažko?“. Aš sakiau: „Kategoriškai ne“, – pakartojo J.Milius.

Generalinės prokuratūros teigimu, P.Gražulis taip pat prašė J.Miliaus, kad šis VMVT Kauno skyriaus vadovui nurodytų išduoti įmonei sertifikatą nesilaikant reikalavimų, t.y. nesant produkcijos tyrimo protokolo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Judex“ sustabdyta produkcijos gamyba
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Judex“ sustabdyta produkcijos gamyba

J.Milius aiškino, kad nė vienas sertifikatas taip nebuvo išduotas. „Jie tada buvo nesulaukę atsakymo iš laboratorijos, o jie ten skubėjo, kiek žinau. Aš pasiskambinau, sakė, dar nėra iš laboratorijos atsakymo. Aš nieko neveikiau jų. Aš tik sakiau, kad kai tik bus atsakymas, netrukdykite kroviniui išvažiuoti, ir viskas. Toks buvo mano atsakymas“, – pabrėžė buvęs VMVT vadovas.

Skambino dėl visokių klausimų

J.Milius aiškino, kad vadovaudamas VMVT bendravo su visais Seimo nariais. Jie turėdavo klausimų ir panašiai.

Anot J.Miliaus, P.Gražulis nėra nei jo draugas, nei priešas.

„Jis visada užsirašydavo, atvažiuodavo. Jis ne kartą pas mane buvo, jis daug kartų lankėsi. Jis ne vien dėl „Judex“ prašė. Jis prašė, reiškia, kaip čia išspręsti prekybą bendrai su Rusija, kodėl čia nutraukė ir taip toliau, ir taip toliau. Jis ir bendrai sakė: „Važiuoju ir aš paprašysiu netgi premjero, jeigu reikia. Ir nuvažiuojam bendrai dėl tos prekybos, ne vien dėl „Judex“. Jis dėl visos respublikos, dėl visų maisto produktų, kaip juos atnaujinti su Rusija“, – pasakojo buvęs VMVT direktorius.

Jis visada užsirašydavo, atvažiuodavo. Jis ne kartą pas mane buvo, jis daug kartų lankėsi. Jis ne vien dėl „Judex“ prašė.

Klausiamas, ar jam susidarė įspūdis, kad P.Gražulis veikė bendrovės „Judex“ naudai, J.Milius sakė, kad parlamentaras jam skambinęs dėl visokių klausimų.

„Kiek jis man skambinęs... Jis man skambinęs ir dėl ten savo Pagėgių visokių reikalų, kad ten blogai tas, tas, tas. Jis skambinęs apie kokiais 20 klausimų. Ir „Judex“ naudai jis skambinęs iš tų 20 gal tris kartus ar keturis. Na, gal ir daugiau. Bet jis skambinęs labai daug klausimų. Taip, kad aš tikrai negaliu pasakyti, kad jis vien „Judex“ naudai. Ko jis neskambinęs... Net skambinęs ir kad aš ten kažką nuskriaudžiau iš darbuotojų, skundėsi. Jis labai daug skambinęs. Negaliu pasakyti, kad jis vien „Judex“ naudai skambinęs man“, – pasakojo J.Milius.

Stop kadras/Petras Gražulis
Stop kadras/Petras Gražulis

Paskambinęs P.Gražulis prašydavo galimybės atvykti į VMVT. J.Milius tikino tokių susitikimų metu nebuvęs su parlamentaru vienas kabinete.

„Visada būdavo mano darbuotojai: penki, trys, keturi. Nes aš vengdavau to tokio „vienas ant vieno“ pokalbio, kad nebūtų kažkokių interpretacijų. Antras dalykas, aš ne visuose klausimuose žinodavau situaciją“, – sakė jis.

Byla pasiekė Konstitucinį Teismą

Komentuodamas tai, kad prokuratūra nutraukė tyrimą dalyje dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo, nenustačius jo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių, J.Milius aiškino, jog vos pareiškus įtarimus, jis pasakė, kad tai – sukurta istorija, kelianti juoką ir kažkoks teisinis nihilizmas. Jis kartojo niekur nenusižengęs ir įstatymų nepažeidęs.

„Aš dar pasikartosiu vieną dalyką. Rusai atsiuntė pirmiausia ekspress metodu ištirta, kad auga listerija, tačiau patvirtinus klasikiniu metodu, už dienos – kitas protokolas, kad ji neauga. Ir tas buvo įsegta, bet, aišku, nebuvo profesionalų, kurie tarnyboms išaiškina. Jie, žmonės, aišku, to nepripažįsta, kad jie suklydo. Tai yra apmaudu, kad man trys metai buvo reikalingi tiems dalykams įrodinėti, kai aš pasakiau tą pirmą minutę, kai tas viskas įvyko“, – kalbėjo buvęs VMVT direktorius.

Lietuviškose parduotuvėse Londone JUDEX produkcijos - gausu.
Lietuviškose parduotuvėse Londone JUDEX produkcijos - gausu.

J.Milius bylinėjasi su Vyriausybe ir VMVT dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo. Buvęs įstaigos vadovas prašė panaikinti nutarimą, kuriuo jis atleistas iš pareigų, grąžinti jį į darbą ir sumokėti vidutinį atlyginimą už laiką, kurį jis bus atleistas.

Byla antrą kartą pasiekė Konstitucinį Teismą (KT). 2018 metų kovą KT paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo J.Milius atleistas iš VMVT neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip pabrėžė KT pirmininkas Dainius Žalimas, KT nevertino, ar Vyriausybė pagrįstai nepritarė J.Miliaus veiklos ataskaitai, po ko jis buvo atleistas. Dėl to turėjo pasisakyti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

2019 metų gegužės mėnesį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė sprendimą dar kartą kreiptis į KT.

LVAT teigimu, siekiant priimti sprendimą dėl J.Miliaus skundo pirmiausiai reikia įvertinti Vyriausybės nepritarimo jo ataskaitai pagrįstumą, tačiau jos paaiškinimuose nėra konkrečių pagrindų, kodėl nutarta nepritarti ataskaitai.

Šiuo metu J.Milius užsiima konsultacine veikla – konsultuoja trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Ukrainos, Moldovos, Balkanų šalių, verslus, kaip parengti įmones, kad jos atitiktų ES reikalavimus ir galėtų tapti eksportuotojomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius