Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 22

Pilaitės bažnyčia vis dar primena statybų aikštelę, bet Ričardas Doveika užtikrina: šių Kalėdų mišios čia vyks

Vilniaus Pilaitėje sparčiai dengiamas bažnyčios stogas. Bažnyčia kol kas labiau primena statybų aikštelę nei maldos namus, tačiau Kūčių vakarą ir Kalėdų pirmą dieną čia vyks pamaldos. Kaip sako Šv. Juozapo parapijos Pilaitėje klebonas Ričardas Doveika, tam bus pasiruošta, užtikrintas susirinkusiųjų saugumas. Ir pagaliau visi pilaitiškiai šventinei maldai tilps po vienu stogu.
Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčios stogo dengimo darbai
Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčios stogo dengimo darbai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Stipriai sningant ketvirtadienį Pilaitėje statybininkai dengė bažnyčios stogą. Vakare prie jos puošta kalėdinė eglė. Taip ruošiamasi Kalėdoms, nes jau Kūčių vakarą naujai statomame bažnyčios pastate bus aukojamos Kalėdų nakties Piemenėlių šv. Mišios tiek lietuvių, tiek lenkų kalbomis. Taip pat – ir visos Kalėdų pirmos dienos šv. Mišios abiem kalbomis vyks naujajame pastate.

Uždengs bent iš dalies

Kaip sako kun. R.Doveika, pastatas jau pastatytas, šiuo metu vyksta stogo dengimo baigiamieji darbai.

„Kiek spėsime iki Kalėdų, užsidengsime stogą. Ko nespėsime, galinėje dalyje galbūt bus apdengta plėvele. Bet mes planuojame gruodžio 24 d. vakare, 22 val., švęsti Piemenėlių mišias naujame pastate. Esame pasikvietę orkestrą „Trimitas“, bus apšvietimas, įjungsime šildymą, prakartėlė padaryta bus, įgarsinimas, choras giedos. Kviečiame visą bendruomenę, tai bus ir parodymas šių metų darbų visai bendruomenei, visiems aukotojams, tuo pačiu – pasidalinimas kalėdiniu džiaugsmu“, – 15min ketvirtadienio pavakarę sakė kun. R.Doveika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Doveika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Doveika

Saugumu statybų aikštelėje, kurią vis dar labai primena Pilaitės bažnyčia, anot klebono, pasirūpinta. „Statybų aikštelė yra aptverta, visos patalpos, kurios nelankomos, uždarytos. Yra įstatytos durys, bus apsauga, viskas papildomai aptverta. Saugumu pasirūpinta“, – užtikrino R.Doveika.

Eglę parapijai padovanojo viena šeima, o papuošė „Švenčių studija“, kurianti ir pagrindinę Vilniaus Kalėdų eglę Katedros aikštėje.

„Niekada mes Kalėdų išvakarėse netelpame į dabartinę esančią bažnytėlę, tai mums šita erdvė bus apsisaugoti nuo lietaus ar sniego, susiburti kartu ir jaukiai visiems vienoje erdvėje po tiek metų švęsti Kalėdas. Kalėdų dieną ir Kalėdų senelis mus aplankys“, – kalbėjo kun. R.Doveika.

Per šventes jokie darbai čia nevyks, o po Naujųjų statybos tęsis. Kada jų pabaiga, kun. R.Doveika sako negalįs pasakyti – esąs viskas priklauso nuo finansinių dalykų, kiek bus suaukota, už tiek pavyks pasistūmėti.

„Reikėtų kalbėti apie mecenavimą. Kartais gauname atsakymus iš didelių įmonių, kad paremtų mus, bet jų įstatuose įrašyta, jog jie negali remti religinės paskirties objektų. Tai labai keisti įstatų įrašai tokie. Tad viskas ir lėtėja. Žinant tai, kad tas gerumas, kuris atėjo iš žmonių nuo gegužės pradėjus statyti pastatą, ir galimybė Kalėdas švęsti bent jau didžiąja dalimi po uždengtu stogu ir visai bendruomenei, yra neįtikėtinos svarbos stebuklas, kurį bendruomenė sukūrė“, – iki Kalėdų likus kelioms dienoms sakė Pilaitės klebonas.

Inspekcija: naudoti negalima

Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) tvirtina neišdavusi statybos užbaigimo akto religinės paskirties pastatui (bažnyčiai) adresu Tolminkiemio g. 4, Vilnius.

„Statybos įstatyme nurodyta, kad pastatytą naują ypatingąjį ar neypatingąjį statinį galima naudoti tik įvykdžius šio įstatymo nustatytus reikalavimus. Šios dalies nuostatos neprivalomos statant vieno ir dviejų butų gyvenamuosius namus, inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas“, – teigė inspekcija.

Tad statinio naudojimas nesilaikant teisės aktų gali grėsti bauda. „Atsižvelgiant į tai, kad pastatas religinės paskirties, šiuo metu jo naudoti negalima. Už neužbaigtų statyti statinių naudojimo priežiūrą atsakinga savivaldybės administracija“, – teigė VTPSI.

Kertinis naujos Šv. Juozapo bažnyčios akmuo Pilaitėje buvo pašventintas 2016 m. kovo 19 dieną. Bet intensyvesnės statybos pradėtos tik šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius