Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29

Pirkėjo ir pardavėjo ginčą dėl gintaro karolių kokybės teko užbaigti teisėjams

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas: paaiškėjus, kad pirkėjo įsigyti karoliai pagaminti iš presuoto, o ne iš natūralaus Baltijos gintaro, pardavėjas turės grąžinti 6 300 eurų.
Gintaro dirbiniai
Asociatyvi iliustracija: gintaro dirbiniai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirkėjas nurodė, kad su pardavėju sudarė žodinę natūralaus Baltijos gintaro karolių pirkimo–pardavimo sutartį. Esminė žodinės sutarties sąlyga buvo ta, jog sandoris bus įvykdytas, jei karoliai bus suverti iš natūraliai susiformavusių Baltijos gintaro gabalų, o ne iš sintetinio, lydyto, presuoto ar kitaip dirbtinai išgauto gintaro. Pirkėjui atlikus karolių ekspertizę Lietuvos prabavimo rūmuose, rūmų specialistai patvirtino, kad karoliai yra iš presuoto gintaro, t. y. ne tokios kokybės, dėl kurios buvo tartasi su pardavėju, tačiau pardavėjas atsisakė grąžinti už prekę sumokėtus 6 300 Eur.

Pardavėjas nurodė, kad esminė sutarties sąlyga buvo ta, jog karoliai nevogti. Pardavėjo teigimu, pirkėjas karolius vertino kaip itin prastos kokybės, todėl šalys suderėjo 350 Eur kainą, šią pirkėjas ir sumokėjo. Pasak pardavėjo, pirkėjas neįrodė, kad jis sumokėjo būtent 6 300 Eur, taip pat neįrodė, kad karoliai neatitiko sutarties sąlygų. Neaišku, kokius karolius pirkėjas buvo pateikęs ištirti Lietuvos prabavimo rūmams.

Pirkėjas prašė teismo nutraukti žodinę gintaro karolių pirkimo sutartį ir priteisti iš pardavėjo 6 300 Eur.

Pirkėjas prašė teismo nutraukti žodinę gintaro karolių pirkimo–pardavimo sutartį ir priteisti iš pardavėjo 6 300 Eur už sumokėtą prekę.

Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai pirkėjo ieškinį tenkino.

Kasaciniame skunde pardavėjas kėlė dvi problemas. Pirma, pirkėjo į bylą pateiktų telefono pokalbių garso įrašų leistinumo klausimą, t. y. nurodė, kad pirkėjas, būdamas verslininkas, jo neinformavo apie tai, kad įrašo jų pokalbį telefonu, todėl telefono garso įrašai negalėjo būti laikomi teisėtais įrodymais. Antra, pirkėjas neįrodė aplinkybės, kad jo įsigyti karoliai buvo pagaminti ne iš natūraliai susiformavusio Baltijos gintaro gabalų. Pasak pardavėjo, teismai nepagrįstai neskyrė byloje dirbinio ekspertizės, neteisingai vertino Lietuvos prabavimo rūmų išvadą.

Kasacinis teismas, priteisdamas pirkėjui grąžinti sumokėtus 6300 Eur, nurodė, jog pirkėjo tikslas įrašinėjant pokalbius telefonu buvo nukreiptas ne į pardavėjo asmens duomenų rinkimą, o išimtinai į sutarties sąlygų tinkamo vykdymo užtikrinimą. Be to, tokiu būdu pirkėjas siekė apginti savo teisėtus interesus, todėl, pasak teisėjų kolegijos, pardavėjo teisių į asmens duomenų apsaugą apribojimas buvo pateisinamas.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad teismai teisingai nustatė, jog garso įraše šalys ginčijosi tik dėl to, kokios kokybės buvo gintaro karoliai ir kokia atsakomybė tektų kuriai ginčo sutarties šaliai, jeigu paaiškėtų, kad parduoti gintaro karoliai neatitiko pirkimo–pardavimo sutarties tikslų, t. y. iš byloje pateikto pokalbio garso įraše esančios informacijos negalima detaliai atskleisti asmens tapatybės tokiu būdu, kad tokia informacija galėtų būti priskiriama asmens duomenims.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Beveik karoliai
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Beveik karoliai

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad pardavėjo argumentai dėl to, kad jis garantavo, jog jo parduodami karoliai buvo tikri, gintariniai, yra deklaratyvaus pobūdžio, nulemti jo nesutikimo su teismų išvadomis ir ginčo išsprendimo jo nenaudai. Kaip teismų buvo nustatyta, pirkėjas, įsigijęs karolius, tačiau suabejojęs jų kokybe, pasiūlė atlikti nusipirkto daikto kokybės patikrą, pardavėjas tokiam pirkėjo veiksmui neprieštaravo, priešingai, iš ginčo šalių pokalbių telefonu įrašo pirmosios instancijos teismo nustatyta, kad pardavėjas netgi garantavo grąžinti pinigus, jeigu pasitvirtintų, kad gintaro karoliai ne tokios kokybės, kaip buvo tartasi pirkimo metu.

Tokie pardavėjo veiksmai pagrįstai leido pirkėjui manyti, kad pardavėjas užtikrino parduodamo daikto kokybę. Byloje nenuginčytas Lietuvos prabavimo rūmų aktas dėl kaklo vėrinio ištyrimo patvirtino aplinkybę, kad karoliai yra iš presuoto gintaro, t. y. ne tokios kokybės, kokios siekė pirkėjas, įsigydamas prekę, ir kokią garantavo pardavėjas pirkimo metu.

LAT atkreipė dėmesį į tai, kad pirmosios instancijos teismas, vertindamas pateiktų karolių nuotraukas, šalių susirašinėjimo medžiagą, Lietuvos prabavimo rūmų pažymėjimą bei liudytojo parodymus, padarė motyvuotas išvadas dėl karolių kokybės, teisingai nustatė karolių įsigijimo kainą. Teisėjų kolegija priėjo prie išvados, kad paaiškėję parduoto daikto trūkumai – presuotas, nenatūralus gintaras – nulėmė tai, kad pirkėjas negavo to, ko tikėjosi iš sutarties, ir tai sudarė pakankamą pagrindą pripažinti sutarties pažeidimą esminiu.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą atrenkamos tik sudėtingiausios ir reikšmingiausios teismų praktikai bylos. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius