-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 26

VSD ir AOTD vadovai apie Rusiją: „Grėsmė didėja ir to nereikia neigti“

Pirmadienį 15min studijoje lankėsi ir į klausimus apie grėsmes nacionaliniam saugumui atsakė Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) vadovas plk. Remigijus Baltrėnas.
Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis, Paulius Gritėnas
Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis, Paulius Gritėnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VSD ir AOTD vadovai pirmadienį pristatė metinį grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą už 2017 metus.

Jame nurodoma, kad pagrindinė grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui ir toliau kyla dėl agresyvių Rusijos intencijų ir veiksmų. Pažymima, kad Rusija gali kištis ir į kitais metais Lietuvoje vyksiančius rinkimus.

VIDEO: VSD ataskaitą pristatę pareigūnai: „Grėsmė auga ir to nereikia neigti“

Remiantis Žvalgybos įstatymu, dokumentas visuomenei įprastai teikiamas kartą per metus, pavasarį. Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą, kaip bendrą dokumentą, VSD ir AOTD skelbia nuo 2015-ųjų.

Kalbėdamas apie augančią Rusijos grėsmę VSD direktorius Darius Jauniškis teigė, kad tai matoma ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Vakarų valstybėse.

„Po paskutinių įvykių Britanijoje matome, kad peržengiamos visos ribos. Įvertindami visą šitą situaciją mes matome, kad grėsmė tiktai auga. Rusijos veiksmai intensyvėja, mes turime juos sekti ir didinti gynybinius, žvalgybos pajėgumus“, – sakė jis.

„Būtų sunku įvertinti balų sistema, bet matome, kad kiekvienais metais ji kyla“, – atsakydamas į klausimą apie Rusijos grėsmės pokytį balais teigė D.Jauniškis.

„Būtų sunku įvertinti balų sistema, bet matome, kad kiekvienais metais ji kyla“, – atsakydamas į klausimą apie Rusijos grėsmės pokytį balais teigė D.Jauniškis.

Rusijos grėsmės augimo tendenciją patvirtino ir AOTD vadovas, pulkininkas Remigijus Baltrėnas.

„Karinės pratybos parodė, kad turėtume pridėti tą grėsmės balą dėl Rusijos karinių pajėgumų gerėjimo“, – pasakodamas apie „Zapad“ karinių pratybų išvadas teigė jis. „Rusija stengiasi pademonstruoti, kad jie gali perdislokuoti pajėgumus, sutelkti juos į vieną vietą“, – pridūrė pulkininkas.

D.Jauniškis pripažino, kad Baltarusija tiek finansine, tiek kitomis prasmėmis yra nuo Rusijos priklausoma valstybė, o tai kelia grėsmę ir jos kaimynei Lietuvai. Karinę Baltarusijos integraciją į Rusijos sistemas pulkininkas R.Baltrėnas pavadino „visiška“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Baltrėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Baltrėnas

VSD direktorius neatskleidė, kokie asmenys Lietuvos valstybės institucijose gali būti šantažuojami dėl bendradarbiavimo su Sovietų Sąjungos žvalgybos tarnybomis. Jo teigimu, su tais asmenimis ir jų vadovais yra kalbamasi.

„Jeigu mes sakome, kad toks skaičius yra, tai mes žinome“, – sakė D.Jauniškis kalbėdamas apie paskelbtą trečdalį Rusijos diplomatinėse tarnybose dirbančių šnipų, neatskleisdamas, kuo remiamasis.

Paklausti apie „Cambridge Analytica“ nutekintų duomenų skandalą ir jo atgarsius Lietuvoje pulkininkas R.Baltrėnas ir D.Jauniškis paneigė, kad tai žinoma. „Kol kas tokių duomenų nėra“, – sakė D.Jauniškis.

„Jaunimas ir pats radikalizuojasi. Būtent per internetą. Žmonės nuo to informacijos pertekliaus ima ieškoti kažko naujo. Tai pavojinga tendencija, į kurią turėtume atkreipti dėmesį“, – kalbėjo VSD direktorius.

Ataskaitoje užsiminta apie pavienius asmenis Lietuvos musulmonų bendruomenėse, kuriuos buvo bandyta radikalizuoti. Pabrėžiama, kad tai jaunimo atstovai.

„Jaunimas ir pats radikalizuojasi. Būtent per internetą. Žmonės nuo to informacijos pertekliaus ima ieškoti kažko naujo. Tai pavojinga tendencija, į kurią turėtume atkreipti dėmesį“, – kalbėjo VSD direktorius.

„Per eilę ataskaitų mes irgi darome tam tikras išvadas ir pamokas. Konkrečiai įvardinant žmones mes paskui sulaukiame įvairių vertinimų, kuriais paskui gyvename visus metus“, – kalbėdamas apie konkrečių asmenų neminėjimą teigė D.Jauniškis.

„Jei ta blogybė pasiektų apogėjų ir matytume, kad iš tikrųjų reikia įvardinti, tai mes tai padarytume“, – pažymėjo jis.

Pulkininkas R.Baltrėnas teigė, kad konkretumo nebuvimas nėra bloga tendencija. „Tendencija yra gerėjanti. Konkretumas atsiranda tada, kai galime kažką paviešinti“, – pažymėjo jis.

„Ataskaita svarbi visuomenei, kad ji suprastų, su kokiomis gresmėmis susiduriame, kuo gyvena žvalgybos institucijos“, – sakė D.Jauniškis, pažymėdamas, kad grėsmių spektras yra platus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis, Paulius Gritėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis, Paulius Gritėnas

„Lietuvos piliečiai turi žinoti, kaip yra iš tikrųjų, kokių veiksmų imamasi tiek žvalgybinėse institucijos, tiek valstybinėse institucijose. Tai nėra grėsmės eskalavimas. Grėsmė yra ir to nereikia neigti. Tam tikrose sferose grėsmė didėja ir to nereikia neigti. Kuo geriau mes suvoksim tą grėsmę, tuo geriau būsime pasirengę į ją atsakyti“, – pokalbį užbaigė pulkininkas R.Baltrėnas.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius