-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 03

Nuo pirmadienio – kaukių dėvėjimo pokyčiai: ką reikia žinoti

Esant stabiliai COVID-19 situacijai, stebint mažėjančius sergamumo rodiklius, šalyje nuo pirmadienio, balandžio 4 dienos, atsisakoma medicininių kaukių. Taip pat keičiasi izoliacijos tvarka.
Medicininė kaukė
Medicininė kaukė / „Scanpix“ nuotr.

Privalomas reikalavimas dėvėti kaukes lieka tik sveikatos, slaugos, globos įstaigose bei viešajame transporte, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Lietuvoje pasirinkta atsisakyti kaukių, atsižvelgus į praktikas kitose šalyse. Vis dėlto rekomendacija dėvėti kaukes uždarose patalpose išlieka.

Medicinines kaukes rekomenduojama dėvėti ten, kur prasta ventiliacija, didesnis žmonių susibūrimas ir/ar nepavyksta išlaikyti saugaus atstumo.

Kaukių dėvėjimas užsienyje

Keičiasi reikalavimai dėl kaukių dėvėjimo ir užsienyje. Taisyklė, kuomet kaukės viešoje vietoje tik rekomenduojamos, tačiau kai kuriuose sektoriuose – privalomos, taikoma Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Prancūzijoje. Nuo praėjusio penktadienio taikoma ir Latvijoje.

Privalomą medicininių kaukių dėvėjimą taiko Estija, Graikija, Lenkija, Slovakija, Slovėnija, Austrija, Ispanija, Italija ir kitos šalys. Kitose šalyse medicininių kaukių dėvėjimui reikalavimų nėra arba jis tik rekomenduojamas (Danija, Norvegija, Suomija, Švedija, Airija, Islandija).

Pažymėtina, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) rekomendacijose kaukių dėvėjimas yra minimas kaip viena iš priemonių (kartu su saugaus atstumo išlaikymu, vėdinimu), ribojančių viruso plitimą visuomenėje. Siūlomas kaukių dėvėjimas uždarose viešose vietose (parduotuvėse, stotyse ir pan.) bei naudojantis viešuoju transportu. Papildomai rekomenduojamos kaukės tam tikrose vietose, siekiant apsaugoti pažeidžiamus asmenis (slauga ir globa, sveikatos priežiūros įstaigos).

ECDC pažymi, kad tinkamas kaukių dėvėjimas uždarose erdvėse žymiai sumažina užsikrėtimo koronavirusu riziką, jei kartu taikomos kitos nemedicininės visuomenės sveikatos priemonės – rankų higiena, fizinis atstumas, vengimas liesti veidą, kvėpavimo etiketas, tinkamas vėdinimas patalpose ir kt.

Keičiasi ir izoliacijos tvarka

Nuo pirmadienio, balandžio 4 d., nuspręsta trumpinti ir COVID-19 liga sergančiųjų izoliaciją. Tai nuspręsta pakeisti dėl vyraujančių koronaviruso atmainos savybių – trumpesnio inkubacinio laikotarpio. Sprendimą dėl ilgesnio izoliacijos poreikio galės priimti gydytojas, įvertinęs sergančiojo sveikatos būklę.

Nepaisant to, kad šalyje yra atlaisvinami ribojimai ir norima grįžti į ramų, priešpandeminį gyvenimą, gyventojai skatinami būti atsakingais ir įvertinti Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktas rekomendacijas bei jų laikytis. Per kelis metus visi įgavome naudingų įgūdžių, kuriais verta pasinaudoti saugant save ir aplinkinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius