-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 02

Pirmąją metų dieną gimė kelios dešimtys kūdikių, Šiauliuose – net 8 berniukai iš 8

Sausio 1-ąją, vos įžengus į Naujuosius metus, Vilniaus ligoninių gimdymo skyriuose pasaulį išvydo apie 30 mažųjų vilniečių, dėl gimstamumo mažėjimo sostinė labai skųstis negali – jis jau ne vienerius metus išlieka stabilus. Kituose didžiuosiuose miestuose medikai irgi turėjo darbo: Kaune gimė 14, Klaipėdoje – 7, Šiauliuose – 8, Panevėžyje – 5 kūdikiai.
Vilniaus gimdymo namuose sausio 1-ąją gimę kūdikiai.
Vilniaus gimdymo namuose sausio 1-ąją gimęs kūdikis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmasis Vilniuje – berniukas

Pirmasis 2015-ųjų metų kūdikis sostinėje gimė tuoj po vidurnakčio Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gimdymo skyriuje. Tai buvo berniukas, o iš viso per pirmąją parą čia gimė 11 naujagimių, pasitaikė ir dvynių pora. 2014 metais šioje ligoninėje gimė kiek daugiau nei 2500 kūdikių.

Vilniaus gimdymo namuose sausio 1-ąją gimė 4 kūdikiai – dvi mergytės, du berniukai.

„Visos mamos buvo apdovanotos Lietuvos vėliavomis ir knygomis „Gražiausios lietuvių legendos ir padavimai“, jas dalino krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Vėliavos dienos proga, visas gimdyves jis aplankė“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

2014 metais šioje medicinos įstaigoje priimta 2 980 gimdymų, pasaulį išvydo 2 998 kūdikių, nes 9 mamos pagimdė dvynius.

Palyginti su ankstesniais metais, gimimų skaičius yra kiek mažesnis – 2013 metais čia gimė 3 300 vaikų, tačiau tai dėl Santariškių klinikose atsidariusio Akušerijos ir ginekologijos centro. Iš esmės, Vilniaus gimdymo namų direktorės K.Mačiulienės teigimų, sostinėje gimstančių vaikų tikrai nemažėja.

„Metai mums buvo geri, netekčių neturėjome, nepasitaikė ir rimtesnių sveikatos sutrikimų“, – sakė direktorė.

Visos mamos buvo apdovanotos Lietuvos vėliavomis ir knygomis „Gražiausios lietuvių legendos ir padavimai“, – sakė Kornelija Mačiulienė.

Santariškėse pirmąją metų dieną gimdė 8 mamos ir gimė 9 kūdikiai, čia sulaukta dvynių – mergaitės ir berniuko. Pirmasis vaikas gimė jau ryte, apie 7 val., jokių komplikacijų neužfiksuota.

2014 metais Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centre gimė apie 3 tūkst. kūdikių.

Vilniaus savivaldybė pažadėjo, kad visi sausio 1-ąją gimę kūdikiai gaus po miesto simbolį – angeliuką. Pats meras Artūras Zuokas aplankė tik pirmąjį, gimusį Antakalnyje esančioje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

Vilniaus m. sav. nuotr./Pirmasis vilnietis, gimęs Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, gavo angeliuką.
Vilniaus m. sav. nuotr./Pirmasis vilnietis, gimęs Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, gavo angeliuką.

14 mažųjų kauniečių

Kauno krikščioniškuosiuose gimdymo namuose sausio 1 dieną gimė du kūdikiai – berniukas ir mergaitė. Kauno Prano Mažylio gimdymo namuose sausio 1 dieną gimė trys naujagimiai – vienas berniukas ir dvi mergaitės. Kauno klinikinėje ligoninėje sausio pirmą parą gimė 4 – trys berniukai ir viena mergaitė. Pirmasis kūdikis šiuose Kauno gimdymo namuose pasaulį išvydo penkios minutės po vidurnakčio.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose pirmąją 2015-ųjų parą gimė 5 berniukai. „Rūšiavome, – juokėsi Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas doc. dr. Mindaugas Kliučinskas. – Iš tiesų gamta pati viską nusprendžia“.

Pasak mediko, šiemet Naujametę naktį naujagimių gimė palyginti nedaug. Paprastai per parą Kauno klinikose būna 8-9 gimdymai. Ar tokią parą darbas gimdymo skyriuje skiriasi nuo kitų dienų?

„Yra tokia tendencija, kad iki vidurnakčio kūdikio laukiančios šeimos stengiasi nevažiuoti gimdyti. Po fejerverkų atvažiuoja. Tada prasideda tikrasis darbas“, – pasakojo medikas. 

Yra tendencija, kad iki vidurnakčio kūdikio laukiančios šeimos stengiasi nevažiuoti gimdyti. Po fejerverkų atvažiuoja. Tada prasideda tikrasis darbas, – pasakojo Mindaugas Kliučinskas. 

Šiemet pirmąją Naujų metų parą Kauno klinikose buvo ir vienas sudėtingas atvejis: gimė negyvas naujagimis. „Tai buvo labai mažas nėštumas“, – sakė Gimdymo skyriaus vadovas.

Pirmoji Klaipėdoje suskubo mergaitė

Virš Klaipėdos universitetinės ligoninės naujametę naktį ratus sukę gandrai šeimas apdovanojo septyniais mažyliais. Iš jų tik viena mergaitė.

Kaip tik mergaitės krykštavimu ir buvo paženklinta Naujų metų pradžia. Pirmoji 2015-ųjų sausio 1-ąją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dukros susilaukė gargždiškių šeima. Po mažylės gimimo pasaulį vienas po kito išvydo ir berniukai. Jų būryje buvo ir dvyniai. 

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio apskaičiavimais, pernai jo vadovaujamoje įstaigoje gimė 3 078 mažyliai. Klaipėdos metrikacijos skyrius užfiksavo, kad populiariausi vardai buvo Matas, Dominykas, Lukas, Danielius ir Jonas. Mergaitėms – Emilija, Amelija, Gabija, Liepa ir Austėja.

Šiauliuose gimė 8 berniukai

Šiauliuose sausio pirmosiomis dienomis pasaulį išvydo 8 kūdikiai ir visi jie – berniukai. Kaip juokauja medikai, jei pirmasis metų kūdikis yra berniukas, tuomet įstaigai bus puikūs metai. Linas Rovas, Šiaulių Moters ir vaiko klinikos direktorius, dar pritaria – gimė vien berniukai, vadinasi, bus karių.

Paskutinę 2014 metų dieną šioje ligoninėje gimė 10 kūdikių, tad Naujieji metai prasidėjo kiek kukliau, bet net dviem poromis dvynių. Pirmasis gimdymas sausio 1-ąją įvyko jau po pietų, 27-erių moteris iš Joniškio rajono 15 val. 18 min. pagimdė dvynius berniukus. Netrukus 26-erių mažeikiškė pagimdė dar vieną berniuką.

Antroji metų diena taip pat prasidėjo nuo berniukų dvynukų. Po jų pasaulį išvydo dar 3 berniukai. Visos motinos ir jų kūdikiai jaučiasi puikiai. Miela detalė – Šiauliuose vyrai savo moterų vienų per gimdymus pirmosiomis Naujųjų metų dienomis nepaliko, visi dalyvavo gimdymuose.

Panevėžyje gimė daugiau mergaičių

Pirmąją 2015-ųjų metų dieną Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pasaulį išvydo penki naujagimiai. Čia gimė keturios mergaitės ir vienas berniukas.

Pernai pirmąją metų dieną į pasaulį atėjo tik du naujagimiai – abi mergaitės. Iš viso per 2014-uosius metus Panevėžyje gimė 1366 vaikai. Tai 60 vaikų daugiau nei 2013-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius