Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 05

Pirmasis koronaviruso atvejis Širvintose: ligonei greitąją iškvietė merė Ž.Pinskuvienė

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė šeštadienį savo paskyroje feisbuke pranešė apie pirmąjį koronaviruso atvejį rajone, Merė piktinosi tik iš neoficialių šaltinių sužinojusi, kad susirgęs asmuo kovo 27 d. pasijuto blogai ir jam dar ketvirtadienį COVID-19 buvo patvirtintas. Oficialios institucijos jai to nepatvirtino. Ž.Pinskuvienė teigė, kad išsiaiškinus situaciją imtasi veiksmų, kad sergantysis gautų visą reikalingą pagalbą iš medikų. Tačiau vakare širvintiškė Laura Vičiulienė savo paskyroje feisbuke papasakojo šią istoriją visai kitaip – esą su jos susirgusia mama buvo pasielgta nežmoniškai.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Greitoji atvažiavo merės liepimu

Laura Vičiulienė feisbuke rašė:

„Taip, užsikrėtė mano mama. Ir kadangi buvo pasielgta visiškai nežmoniškai ligonio atžvilgiu, mama prašė papasakoti. Mano tėtis gulėjo vidaus ligų skyriuje, Ukmergės ligoninėje, kartu su pirmąją mirusia nuo Covid-19.

Šią info sužinojome tik iš žiniasklaidos. Jokie visuomenės sveikatos centrai nieko nepranešė apie gresiančią riziką, saviizoliaciją ir pan. Ai, nors ne, meluoju. Pranešė. Vieną kartą po savaitės skambino, kitą kartą po dviejų savaičių, kontekstas maždaug „gavom sąrašus gulėjusių Ukmergės ligoninėje, skambinam pasiklausti kaip jaučiatės“.

Apie tai, kad atvažiuokit pasitikrinti – jokios kalbos, nes tėtis negulėjo su ta moterimi vienoje palatoje, o ministerijos nustatytas protokolas toks, kad neturėjus kontakto su patvirtintu užsikrėtusiu, testo tau niekas nedarys. Tėvai, suprasdami riziką, saviizoliavosi iš karto, mama gavo nedarbingumą ir liko namuose. Tėtis serga IV grupės inkstų nepakankamumu, todėl tris kartus per savaitę važiuoja į dializes į Ukmergę. Važinėja pats savo transportu. Tėčiui yra atlikti trys tyrimai, visi iki šiol neigiami. Priduotas ir ketvirtas, sužinojus, kad mama užsikrėtusi. Šiuo metu laukiame atsakymo.

O cirkas prasidėjo tada, kai sužinojo gerb. merė. Į namus buvo iškviestos policijos ir GMP tarnybos. Mama sulaukė ir merės skambučio.

Kai mama pasijuto blogai ir skambinosi į karštąją liniją 1808, leidimo tirtis negavo, nes protokolas neleidžia. Sekančią dieną per žinias pasakė, kad protokolas pasikeitė. Skambinosi vėl. Nuvažiavo į mobilųjį punktą ir jai buvo paimtas nosiaryklės tepinėlis. Po kelių parų sulaukėme atsakymo. Mama iš karto pranešė visuomenės sveikatos centrui, savo šeimos daktarei ir iš karto tėtis važiavo taip pat pasidaryti tyrimo. Mama jaučiasi taip, kaip ir jausdavosi pasigavusi eilinę virusinę infekciją. Sloguoja, nuovargis, silpnumas ir pakosti su dusuliu. Kadangi turi problemų su plaučiais, tas dusulys yra ne naujiena. Ją dusina ir nuo dulkių, ir nuo dūmų ar didesnio fizinio krūvio. Bet bendra jos savijauta tikrai nereikalauja medikų priežiūros.

Pasikonsultavusi su mediku iš karštosios linijos ir su savo šeimos gydytoju, taip pat gavo rekomendaciją izoliuotis namuose ir gydytis atsiradusius simptomus, t.y. slogą, ir dusulį. O cirkas prasidėjo tada, kai sužinojo gerb. merė. Į namus buvo iškviestos policijos ir GMP tarnybos. Mama sulaukė ir merės skambučio. Pasišnekėjo. Pasisakė, kad į ligoninę gultis nėra reikalo, gautos rekomendacijos iš medikų, kad izoliuotis ir gydytis namuose. Skambino mamai ir iš GMP stoties darbuotojas, klausė „kodėl Jus nori išvežti?“ Mama pati paklausė „tai Jūs man pasakykit, kodėl mano kieme policijos ekipažas bei GMP automobilis ir nori mane išvežti“.

Buvo atsakyta, kad merė mus iškvietė, tai merė mus gali ir atšaukti. Mama ir vėl papasakojo, kad jaučiasi gerai ir ligoninės priežiūra jai nereikalinga. Tarnybos išvažiavo. Galvojome, kad ši situacija išsisprendė protingai. Bet neilgai trukus ir vėl skambutis iš GMP, kad atsiprašome, bet privalome Jus išvežti, toks nurodymas.

Mūsų šeima nori informuoti visus Širvintų rajono gyventojus, jeigu neduok Dieve, užsikrės kažkuris iš Jūsų, žinokite, į kiemą atvažiuos policija, kaip pas didžiausius nusikaltėlius, neva nenorima bendradarbiauti.

Tai gerb. mere Živile Pinskuviene, Jūs man atsakykite, kodėl taip norėjote Covid-19 užsikrėtusį ligonį, išvesti į laiptinę, kiemą, sukelti riziką GMP darbuotojams, visiems medicinos darbuotojams Santaros klinikose? Ar Jums atrodo, kad per mažai medikų jau užsikrėtę, kad veltui reikia sukelti visuomenėje tokią riziką?

Visur skelbiama informacija, kad persirgimas priklauso nuo to, kokią viruso dozę gauna organizmas. Taigi, Jūs, savo nurodymais, sukeliate riziką, mano mamai, dar kartą sukontaktuoti su užsikrėtusiu. Galų gale, bet koks skersvėjis yra pavojingas, nes imuninė sistema šiuo metu yra itin pažeidžiama. Jūsų noras pasirodyti itin rūpestingai šįkart buvo labai neprotingas. Jeigu mamai pablogės, blogus linkėjimus perduosiu tik Jums, ponia.

Mūsų šeima nori informuoti visus Širvintų rajono gyventojus, jeigu neduok Dieve, užsikrės kažkuris iš Jūsų, žinokite, į kiemą atvažiuos policija, kaip pas didžiausius nusikaltėlius, neva nenorima bendradarbiauti. Taip pat, merės nurodymu, ir jos medicininiu įvertinimu, būsite per prievartą išvežti į ligoninę, kai tai nėra būtina“.

L.Vičiulienės sprendimą paviešinti savo mamos istoriją paskatino ir tai, kad, jos teigimu, Širvintų rajone veikiančiose institucijose minučių tikslumu nuteka informacija, ir šiuo metu šeimai plūsta žinutės su klausimais, tad apie asmens duomenų apsaugą nėra ko svajoti.

Ligonė iš namų galiausiai buvo išvežta į Santaros klinikas. L.Vičiulienė vėliau rašė, kad dėl pacientų gausos jos mamai teko ilgai laukti, kol pateks į priimamąjį, kol bus atlikti reikiami tyrimai.

Merės atsakymas: įžvelgia didžiulį pavojų

Širvintų rajono merė Ž.Pinskuvienė į L.Vičiulienės įrašą atsakė komentaruose po juo.

„Gerb. Laura, kaip sakiau Jūsų mamai, sakau ir Jums – linkiu kuo greičiau įveikti virusą ir prašau saugoti save ir aplinkinius. Tik prašau neklaidinti žmonių.

Atvykus Savivaldybės viešosios tvarkos atstovui, Jūsų tėtis pasakė, kad mama jaučiasi labai blogai, kad nepasikelia iš lovos. Jam priminus apie tai, jog saviizoliuotis privalo ir artimieji, buvo pareikšta, jog vaikščios ir važinės, kiek norės ir kur reikės. Jūsų postas byloja apie tai, kad tėtis važinėja į Ukmergę dializei. Ar jūs suvokiate, kad artimajam nustačius COVID-19, saviizoliuotis privalo visi, turėję kontaktą? Ir būtinos procedūros vykdomos kita tvarka, imantis atsargumo priemonių.

Kadangi ir prieš tai jau buvome sulaukę informacijos, kad saviizoliacijos galimai nebuvo laikomasi, kaimynų teigimu, Jūsų šeimos nariai vaikščiojo kieme, nešė šiukšles, buvo imtasi visų reikalingų veiksmų apsaugant tiek Jūsų mamą, tiek aplinkinius, tiek visus širvintiškius. Suprantu, kad susirgus artimam žmogui, patiriate stresą, tačiau prašau sąmoningumo, laikytis rekomendacijų ir nesimėtyti nepagrįstais kaltinimais“, – rašė merė, pridėjusi žinutę, kad minėta šeima esą nesilaiko saviizoliacijos.

L.Vičiulienė atsakė Ž.Pinskuvienei: „Mano mama nuo nedarbingumo gavimo, kai nei vienas iš jų nesirgo, nėra niekur išėjusi iš namų. Tėtis, kol nebuvo patvirtintas virusas, vaikščiojo itin minimaliai ir saugodamasis. Be dializių jis mirtų. Į dializes priima tik jei pats atvažiuoji apsisaugojęs. Taip kad buvo saugojamasi. Tokios Jūsų žinutės neįrodo nieko. Pati parašėt, galiu ir taip traktuoti. Mano tėvai sąmoningi žmonės. Buvo organizuojamas laiptinės valymasis. Mama dar nesirgo ar nežinojo, kad serga, bet kaimynei pasakė, kad tėtis gulėjęs ligoninėje ir ji savanoriškai saviizoliuojasi ir geriau jie niekur neis. Kiek įmanoma buvo elgiamasi labai sąmoningai. Tai Jūs, su savo politikavimu, net tokiose situacijose elgiatės nežmoniškai. Pasikartosiu dar kartą, už daromą naudą rajono vaizdui ačiū, bet Jūsų politikavimas tokioje situacijoje yra siaubingas. Lengva būti protingai, tarp daugelio kvailių, sutinkate, manau?“

Į tai Ž.Pinskuvienė atsakė, kad daugiau į diskusiją nebesivels.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius