-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 24 /16:31

Pirmajame Vilniaus tarybos posėdyje išrinkti trys nauji vicemerai, atleistas ir vėl paskirtas P.Poderskis

Pirmajame naujos Vilniaus tarybos posėdyje skambėjo priesaikos. Prisiekė 50 tarybos narių ir meras Remigijus Šimašius. Po rinkimų sostinės taryba gerokai pasikeitė, 31-as politikas yra naujokai arba grįžta valdyti Vilniaus po pertraukos. Pirmame posėdyje išrinkti trys vicemerai, atleistas iš pareigų administracijos direktorius Povilas Poderskis ir jo pavaduotojas, o P.Poderskis vėl grįžta į pareigas.
Vilniaus miesto savivaldybės taryba
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių priesaika / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Naujai išrinkta Vilniaus taryba į pirmąjį posėdį susirinko viena paskutinių Lietuvoje, balandžio 25-ąją numatyti tik dar dviejų savivaldybių tarybų posėdžiai – Radviliškio ir Šilalės rajonų.

Pirmiausia – priesaika

Vilniaus tarybos nariai prisiekė Vyriausiosios rinkimų komisijos nario akivaizdoje, padėję ranką ant Konstitucijos.

VIDEO: Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis nr. 1

Priesaikos tekstas yra toks:

„Aš (vardas, pavardė), prisiekiu gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas Savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus. Tepadeda man Dievas.“

Paskutinę frazę tarybos nariai gali pasirinkti, ar sakyti, ar ne. Be žodžių „Tepadeda man Dievas“ prisiekti pasirinko 14 tarybos narių, daugiausia iš Laisvės partijos frakcijos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių priesaika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių priesaika

Laiptais vis dar lipa

Po priesaikos, kurią paskutinis davė meras R.Šimašius, jis kalbėjo tikįs, kad darbas naujojoje taryboje vyks dar sklandžiau, negu buvo praeitoje kadencijoje. Tačiau esą net ir tuomet dažnai nepabaigus svarstyti darbotvarkės klausimų pasibaigdavę posėdžiai nebuvo kliūtis darbams.

„Darbų yra daug. Prielaidų, kad bus geriau ir Vilnius kasdien, kas metai bus geresnis, yra, iššūkių irgi yra. Ir vidinių, ir išorinių. Labai tikiuosi, kad centrinė valdžia pradės pagaliau mylėti ir savo didžiausią, Lietuvos didžiausią miestą, ekonomikos garvežį. Tikiuosi, kad darbas bus sėkmingas, sklandus ir į priekį vedantis“, – teigė R.Šimašius.

Tradicijų tokią dabar turiu, kad jeigu ateinu į darbą ne pėsčiomis, lipu laiptais bent jau pėsčiomis į 19-ą aukštą, – sakė R.Šimašius.

Tie darbai, anot mero, pagrindiniai bus tikrųjų skolų grąžinimas miesto gyventojams: „Tie rajonai, kurie dabar užmigę, vis dar sovietiniai, postsovietiniai, taptų gyvais gyvenamaisiais rajonas, kad judėjimas būtų malonus ir patrauklus, visų pirma pėsčiajam vilniečiui, kuris turėtų būti viešųjų erdvių tikrasis šeimininkas. Tikiuosi, kad ir mokyklos taps labiau ateičiai pasiruošusių, laisvų, kūrybingų asmenybių kalvėmis ar inkubatoriais. Tie dalykai yra svarbiausi. Bet dar svarbiau neužmiršti, kad kasdien, kas metai Vilnius turi būti vis geresnė vieta gyventi.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių priesaika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių priesaika

Prieš ketverius metus prisiekęs R.Šimašius juokėsi, kad pirmiausia lips laiptais į savo kabinetą 19-ame aukšte. Dabar jis patvirtino, kad lipo ir ne kartą: „Labai dažnai laipioju. Tradicijų tokią dabar turiu, kad jeigu ateinu į darbą ne pėsčiomis, lipu laiptais bent jau pėsčiomis į 19-ą aukštą.“

Šešios frakcijos

Vilniuje artimiausius ketverius metus turėtų dirbti šios šešios frakcijos: Laisvės partijos (rinkimuose dalyvavo kaip R.Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“) (18 narių), Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) (A.Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“) (10), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) (9), Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ (6), Darbo partijos (5) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) (3) frakcijos.

Dauguma naujojoje Vilniaus taryboje bus išties didelė – turės 38 narius. Ją sudarys Laisvės sąjungos, TS-LKD, LRA ir Darbo partijos atstovai. Laisvės sąjungos (liberalų) frakcija pasiskelbė opozicine.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Renka tris vicemerus

Tiesiogiai išrinktas meras R.Šimašius turės tris pavaduotojus: savo frakcijos kolegą Vytautą Mitalą, kuris kuruos švietimą, miesto plėtrą, miesto ūkį, socialinius klausimus ir dalį kultūros – du konkrečius projektus „Vilnius 700“ ir Nacionalinę koncertų salę. Jis iš trijų vicemerų vienintelis bus naujokas šiose pareigose.

„Man džiugu, ką mūsų komanda žadėjo per rinkimus, tos sritys plačiai sudėliotos koalicijos sutartyje. Mūsų strateginis tikslas, kad per ketverius metus Vilniuje neliktų tokių mokyklų, kurių tėvai ir vaikai nenorėtų dėl vienų ar kitų priežasčių rinktis. (...) Transporto srityje – tolesnis viešojo transporto atnaujinimas ir plėtra. (...) Miesto plėtros srityje tai Bendrojo plano patvirtinimas, mūsų kadencijai esminiu darbu bus priimti jį. Socialiniuose reikaluose reikės peržiūrėti, ar iki šiol daromi darbai buvo daromi tinkami“, – kalbėjo V.Mitalas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Švietimą iki šiol kuravusi Edita Tamošiūnaitė dalį šios srities perleis V.Mitalui, jai liks ikimokyklinis ir neformalusis ugdymas, taip pat sveikatos priežiūra, kultūra ir saugus miestas. „Nesu savivaldybėje naujokė, dirbu nuo 2007 metų, tarybos nare esu antra kadenciją, nuo 2017 metų spalio ėjau vicemerės pareigas“, – kalbėjo E.Tamošiūnaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Ji iš karto sulaukė TS-LKD frakcijos narės Kamilės Šeraitės klausimo dėl Rusų dienų, kurios tradiciškai netrukus vyks Vingio parke, tad kaip pavyks išvengti Kryme koncertuojančių atlikėjų ir nekartoti praeities klaidų dėl šito renginio. E.Tamošiūnaitė atsakė, kad Vilnius yra daugiakultūris ir daugiatautis miestas, tad kiekviena tauta gali švęsti, bet tų dalykų vengti reikia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

Į vicemerus vėl grįžta Valdas Benkunskas, kuris ketina kuruoti energetikos (šilumos, vandens, atliekų tvarkymo ūkis, taip pat daugiabučiai), sporto ir sveikatinimo sritis. Prisistatydamas V.Benkunskas priminė turįs tikrai daug patirties dirbant taryboje – tiek pozicijoje, tiek opozicijoje.

„Žinau, apie ką yra savivaldybė“, – teigė kandidatuodamas konservatorius.

Mero pavaduotojai išrinkti slaptu balsavimu, visi sulaukė palaikymo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./V.Mitalas, E.Tamošiūnaitė ir V.Benkunskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./V.Mitalas, E.Tamošiūnaitė ir V.Benkunskas

Administracija keisis

Taip pat pirmajame posėdyje iš pareigų atleistas administracijos direktorius Povilas Poderskis ir jo pavaduotojai Julius Morkūnas, Agnė Vilkončiūtė ir Danuta Narbut. Pastaroji po savaitės bus teikiama vėl į pavaduotojus, tačiau du kiti direktoriaus pavaduotojai keisis – į pareigas ketinama taip pat siūlyti konservatorių Adomą Bužinską ir R.Šimašiaus komandos narę Ritą Balčiūnienę.

Priminė ir miesto 700 gimtadienį

Pasibaigus tarybos kadencijai iš pareigų atleistas administracijos direktorius P.Poderskis vėl pasiūlytas į tas pačias pareigas. R.Šimašius dar prieš rinkimus teigė, kad jeigu bus perrinktas, būtent P.Poderskį siūlys dirbti toliau šį darbą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Kalbėdamas tarybos posėdyje P.Poderskis teigė besitikįs bendro darbo su taryba. „Didelių rezultatų niekada vienas pats nepasieksi, o miestas tai gyvas didelis organizmas, vienas tobuliausių civilizacijos kūrinių. Tik veikiant komandoje, visi drauge galime vestt jį į priekį, kursime geresnes naujas paslaugas miestiečiams, esamas gerinsime, spręsime iškilusias problemas ir sunkumus. Sieksime didesnės vilniečių laimės.

Mūsų rankose bus atsakomybė už savivaldybės įmonių grupę, o aš sieksiu išgirsti jūsų, gerbiami tarybos nariai, mintis ir idėjas, pasistengti jas perprasti ir kartu su jumis integruoti į Vilniaus miesto gyvenimą“, – kalbėjo kandidatas į direktorius.

Jis pripažino, kad problemų, neveikiančių sistemų, kitų trūkumų sostinė turi daug, tad darbo būsią. „Nuolat bandome taikyti pažangiausias valdymo metodikas, įvairias inovacijas diegti, tobulinti savivaldybės darbą taip, kad kaip vienas didžiausių Lietuvoje paslaugų teikėjų mūsų aparatas greitai ir kokybiškai aptarnautų savo klientus. Šiame kelyje neišvengsime klaidų ir sunkumų, bet dirbdami kartu, betarpiškai bendraudami juos įveiksime, klaidas pataisysime ir už jas atidirbsime“, – teigė P.Poderskis.

Jis priminė ir tai, kad šios kadencijos metu Vilnius švęs ir miesto 700-ąjį gimtadienį.

A.Zuokas pastebėjo, kad STT pažymoje yra įrašas apie tai, jog P.Poderskis yra viršijęs greitį, tad klausė – viršijo Vilniuje ar Kaune ir ar sumokėjo 15 eurų baudą. P.Poderskis patvirtino baudą sumokėjęs, o greitį viršijo Kaune.

Mero paklaustas, koks dalykas stabdo savivaldybės darbus labiausiai, P.Poderskis sakė, kad tai yra resursų netolygumas ir pačios veiklos modelio neturėjimas – atskirti rutininius darbus ir procesus nuo projektų. „Turime savivaldybę vertinti kaip paslaugų tiekėją“, – kalbėjo kandidatas į direktoriaus postą.

Slaptu balsavimu, kuriame dalyvavo 48 tarybos nariai, P.Poderskis vėl patvirtintas savivaldybės administracijos direktoriumi. Už jį balsavo 45 Vilniaus tarybos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius