Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 04 27

Pirmoji Remigijaus Šimašiaus spaudos konferencija – darželyje ir apie darželius

Pirmoji naujojo Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus spaudos konferencija – vaikų darželyje. Aplankęs kelias vaikų grupes darželyje „Žilvinėlis“, meras kalbėjo apie problemas. Esą norėtųsi sulaukti laiko, kai bus kalbama tik apie tai, kaip pagerinti ugdymo kokybę, o ne kaip sukurti papildomų vietų vaikams.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kol kas turime dvi problemas, kurias būtina kuo skubiau spręsti. Viena – elementarus trūkumas vietų darželiuose, trūksta apie 3 tūkst. vaikų vietų Vilniaus darželiuose. Kita problema – nelogiška, daug galvos skausmo tėvams sukurianti registracijos tvarka“, – kalbėjo meras.

Mokės po 100 eurų

Anot R.Šimašiaus, reikia kurti sistemą, kaip kuo daugiau vaikų turėtų vietas darželyje. Vienas būdas – net aktų sales paversti grupėmis, tačiau tai nepriimtina. Kita išeitis yra statyti naujus darželius, bet tai kainuoja brangiai ir ilgai užtrunka.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“

Trečiasis variantas – remti 100 eurų kas mėnesį tuos vaikus, kurie lanko privačius darželius. „Pasirinkome būdą, kuris priimtiniausias šitoje vietoje, remti tėvus skiriant jiems nustatytą 100 eurų krepšelį. Nuo rugsėjo 1 dienos visi, kas lanko nevalstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas, jau turėtų gauti tą krepšelį“, – teigė R.Šimašius.

Šiuo metu, mero teigimu, į valstybinius darželius nepatenka apie 1500 vaikų. Senoji valdžia pastaruoju metu tvirtino, kad nepatenkančiųjų yra vos apie 700.

Vis dėlto pažadų berti, kad jau rugsėjį problema bus išspręsta, R.Šimašius neskuba. Ypač kad iki tada bus sukurta tiek naujų vietų valstybiniuose darželiuose, nes tai nėra įmanoma.

Privačius lanko 3 tūkst. vaikų

Naujasis „darželio krepšelis“ turėtų būti patvirtintas artimiausiame tarybos posėdyje.Privačius darželius šiuo metu lanko apie 3 tūkst. mažųjų vilniečių. Kompensacijoms, kurios turėtų būti mokamos nuo šių metų rugsėjo, per metus prireiks apie 1,6 mln. eurų.

Iš viso Vilniuje yra 80 privačių vaikų darželių, apie 40 iš jų galvoja apie galimą plėtrą. „Norint įkurti naują grupę tam reikia bent 6 mėnesių, dabar kalbame prieš pat gegužės 1 dieną, tad beliko iki rugsėjo 1 dienos keturi mėnesiai. Natūralu, kad laiko yra mažokai, jog spėtų tą padaryti privačių darželių savininkai. Mes tikimės, kad dalis jų spės sureaguoti, galės įrengti tas grupes ir kad vienas kitas šimtas naujų vietų bus įsteigta grupėse“, – teigė R.Šimašius.

Meras žadėjo užtikrinti, kad paslaugos privačiuose darželiuose tikrai nebrangs, kai savivaldybė mokės tėvams 100 eurų krepšelius.

Koreguos ir registraciją

Švietimą kuruojantis viceministras Valdas Benkunskas tvirtino, kad registracijos tvarka į ikimokyklines įstaigas taip pat bus koreguojama. Jau kelerius metus Vilniaus savivaldybėje vaikai į darželius registruojami elektroniniu būdu, tačiau sistema stringa.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus darželis „Žilvinėlis“

Kol kas tvarka bus suspenduotas ir paskutinis senosios Vilniaus tarybos sprendimas leisti registruoti vaikus visą laiką nuo pat gimimo. Kokia bus naujoji tvarka, dar nėra žinoma, kol kas ketinama ieškoti tinkamų sprendimų.

Pasirinkome būdą, kuris priimtiniausias šitoje vietoje, remti tėvus skiriant jiems nustatytą 100 eurų krepšelį. Nuo rugsėjo 1 dienos visi, kas lanko nevalstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas, jau turėtų gauti tą krepšelį, – teigė R.Šimašius.

„Tėvai, užregistravę savo vaikus, turėtų aiškiai žinoti, kur jų vaikai yra, kokioje vietoje eilėje, kad vėliau nebūtų įtampos, kai vaikai pasislenka į apačią ar pan. Sistema turi viską rodyti, jeigu pasislenkama eilėje, turėtų būti aišku, kodėl taip nutinka“, – sakė V.Benkunskas.

Tvarka, kai pirmenybę įgauna anksčiau užsiregistravę tėvai, irgi turėtų keistis, nes dabar tėvai keldavosi vidurnaktį ir skubėdavo registruoti savo atžalas. Galbūt bus taikomas amžiaus prioritetas – anksčiau gimę vaikai turės pirmenybę patekdami į darželius. Pasak V.Benkunsko, neketinama skubėti keisti sistemą, bus tariamasi su tėvais, visuomenės atstovais.

Pakeitimai – kitų metų priėmimui

R.Šimašius pažymėjo, kad visi pakeitimai galios ne šių metų priėmimui, o nuo kitų metų. Meras pritaria tam, kad pirmenybę turėtų būti teikiama vyresniems vaikams, nes neretai nutinka taip, jog jaunesnių vaikų tėvai turi įvairesnių variantų, o vyresnieji jau privalėtų eiti į ikimokyklinę įstaigą.

Šiemet į Vilniaus darželius užregistruota apie 8,3 tūkst. prašymų, apie 3 tūkst. laukė eilėje nuo praėjusių metų. Iš darželių į mokyklas rudenį išeis apie 6 tūkst. vaikų, tad maždaug tiek vaikų ir naujai ateis į valstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius