Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 13 /10:25

Ingrida Šimonytė: „Man pavyktų dirbti su Sauliumi Skverneliu“

Pirmadienio rytą BNS surengtose spaudos konferencijose pirmoji pasirodė Ingrida Šimonytė – ji surinko, kaip paaiškėjo pirmadienio rytą, daugiausia balsų prezidento rinkimų pirmajame ture ir truputį daugiau nei 2600 balsų aplenkė Gitaną Nausėdą.
BNS spaudos konferencija su Ingrida Šimonyte
Ingrida Šimonytė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

I.Šimonytė laimėjo didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, taip pat Panevėžyje, Kauno rajone, keliuose mažesniuose rajonuose: Molėtų, Anykščių, Birštono, Neringoje.

Dar naktį pergalę šventė G.Nausėda, tačiau skaičiuojant paskutinių apylinkių rezultatus kandidatų eiliškumas pasikeitė – į priekį išsiveržė I.Šimonytė.

„Sekmadienis buvo ilgas“

I.Šimonytė pabrėžė, kad sekmadienis buvo ilgas ir baigėsi pirmadienį paryčiais. Ji dėkojo visiems, kurie balsavo už ją ir apskritai dalyvavo rinkimuose, atsakingai pažiūrėjo į manipuliacijas, kaip ji pavadino referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Tikrai turiu, ką pasiūlyti ir tiems, kurių kandidatai neišėjo į antrą turą, ypač tiems žmonėms, kuriems rūpi socialinė gerovė, jos kryptis, kurie neieško labai lengvų atsakymų. Bus, matyt, įtemptos dvi savaitės ir po tų dviejų savaičių išsiaiškinsime, kas labiausiai nusipelnęs atstovauti Lietuvos žmonėms“, – teigė I.Šimonytė.

Ji sakė tikrai turinti minčių, kaip antrajame ture pritraukti daugiau rinkėjų, žadėjo kalbėtis ir su kitų politinių partijų, jėgų atstovais, ir su rinkėjais susitikimuose bei per žiniasklaidą.

Apie referendumą dėl dvigubos pilietybės kalbėdama I.Šimonytė pirmiausia akcentavo, kad dalyvaudami jame žmonės nori šio klausimo sprendimo.

„Mes turime matyti, kad iš dalyvavusių žmonių labai didelė dalis pasakė taip, kad būtų keičiama Konstitucija, arba kitaip sakant – turbūt už tai, kad klausimas būtų sprendžiamas. Turiu pabrėžti, kad visas procesas dėl šito referendumo nebuvo toks, kaip turėtų būti, buvo įdėta labai daug pastangų, kad galbūt kažkaip apeiti referendumo įstatymą, o ne kad žmonės, atėję į referendumą, žinotų, dėl ko balsuoja“, – teigė ji, žadėdama, jeigu taps prezidente, telkti politines partijas ir ieškoti sprendimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./BNS spaudos konferencija su Ingrida Šimonyte
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./BNS spaudos konferencija su Ingrida Šimonyte

Palaikymo lauktų iš partijų su aiškiomis pažiūromis

„Tikėčiausi palaikymo iš tų politinių jėgų, kurios turi apibrėžtas politines pažiūras, nesvarbu, ar tai liberalios, ar socialdemokratinės, bet ne iš tų, kurios apeliuoja į žmonių baimes ar nepridengtą populizmą“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Rezultatą ji pavadino fotofinišu ir neslėpė, kad tikėjosi būti antrajame ture, nors ir priminė, kad buvo tokių, kurie jos sėkme netikėjo ir net priekaištavo trukdant G.Nausėdai ar padedant S.Skverneliui tapti Lietuvos prezidentu.

Paklausta, ar jai pavyktų dirbti su Sauliumi Skverneliu kaip premjeru, I.Šimonytė tvirtino, kad tikrai taip. Pajuokavusi, kad nežinia, ką sakys premjeras pirmadienio rytą pasikalbėjęs su žmona, ji priminė – Konstitucinio Teismo nutarimai yra labai aiškūs ir prezidentas privalėtų teikti dabartinės Seimo daugumos premjero kandidatūrą.

Bet jeigu „valstiečių“ dauguma nuspręstų, kad ta pati dauguma išlieka ir pasitikėjimas premjeru yra, tai aš manau, kad man pavyktų dirbti su S.Skverneliu, – sakė I.Šimonytė.

„Niekas nelaiko pririšto nė vieno valstybės pareigūno. Ir jeigu S.Skvernelis manytų, kad jis jau padarė viską gero, ką galėtų Lietuvai padaryti ir jokiu būdu nenorėtų užimti premjero posto, net jeigu dauguma lieka ta pati, tai, aišku, tokia ponų valia, čia niekas nieko neverčia dirbti, Lietuvoje nėra priverstinio darbo. Bet jeigu „valstiečių“ dauguma nuspręstų, kad ta pati dauguma išlieka ir pasitikėjimas S.Skverneliu yra, tai aš manau, kad man pavyktų dirbti su S.Skverneliu“, – užtikrino rinkimų pirmąjį turą laimėjusi I.Šimonytė.

Kalbėdama apie galimus pirmalaikius rinkimus, I.Šimonytė sakė, kad galbūt tai ir būtų pasitikrinimas rinkėjų pasitikėjimo, tačiau tai Seimo sprendimas.

VIDEO: Daugiausiai palaikymo pirmame ture sulaukusi I.Šimonytė: „Neslėpsiu, tikėjausi“

Kampaniją žada korektišką

Ji taip pat paminėjo, kad gal ir matytų galimybę dirbti mažumos Vyriausybei, tačiau pirmiausia reikėtų ir Ramūnui Karbauskiui jausti atsakomybę prieš savo rinkėjus.

I.Šimonytė tikina, kad purvais nesidrabsčiusi iki šiol, to nedarysianti ir dabar.

„Aš ne tas kandidatas, kuris žarsto pažadus, kurių negalėsiu įgyvendinti, kaip ir ne tas kandidatas, kuris rezultato siektų menkindamas kitus. Nedariau to dabar, nežinau, kodėl turėčiau daryti ir antrame ture“, – užtikrino pirmąjį turą laimėjusi kandidatė į prezidentus, tikėdamasi garbingos kovos ir iš savo konkurento.

Ji taip pat teigė neketinanti svarstyti ir pasigirdusių kalbų, kad galbūt G.Nausėda bus prezidentu, o ji – premjere. „Planuoju laimėti rinkimus“, – spaudos konferencijoje pasakė I.Šimonytė.

Kalbėdama apie galimus pokyčius ministrų kabinete, net jeigu jis toks išliktų, I.Šimonytė įvardijo problemą – esą ministrų palaikymas parlamente yra labai mažas, o tai gerokai apsunkina jų darbą.

Sveikinimo iš dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės ji sakė nesulaukusi. „O turėčiau?“ – šyptelėjo ji.

„Ta teorija, kurią prieš keletą mėnesių kažkas išmetė kaip planą-chuliganą, kad gali būti antrame du dešiniųjų kandidatai ir daug kas tada juokėsi, tai panašu, kad juoktis nereikėjo, kad tai gali būti tikėtinas antrojo turo scenarijus, tai ačiū labai visiems už balsus ir panašu, kad laukia dvi savaitės rimto darbo“, – sekmadienio vakarą, kai jau rezultatai ėmė linkti jos naudai, žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius