-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 26

Planas Vilniaus darželinukams: darželių priestatai ir antstatai tūkstančiui vaikų

Naujausiais duomenimis, į valstybinius Vilniaus darželius nepatenka apie 4 tūkst. vaikų, kuriuos tėvai yra įtraukę į sudaromas eiles. Dar apie 800 vilniečių savo atžalas leidžia į privačias įstaigas, bet mieliau rinktųsi valstybines. Tik priimti visų šitų vaikų nėra kur. Išsigelbėjimas – moduliniai priestatai. Bent jau tokį problemos sprendimo būdą šiuo metu mato Vilniaus savivaldybė.
Naujasis lopšelio-darželio „Kodėlčiukas“ skyrius
Naujasis lopšelio-darželio „Kodėlčiukas“ skyrius / Sauliaus Žiūros nuotr.

Iš viso moduliniuose sostinės darželių priestatuose ar antstatuose vietos galėtų atsirasti tūkstančiui vaikų. Papildomos patalpos išdygtų šalia ar virš tų savivaldybės ugdymo įstaigų, kur tam yra vietos – sklypai pakankamai dideli, pastatų konstrukcijos tinkamos, poreikis didelis.

Pirmas projektas – Karoliniškėse

Vilniaus savivaldybė jau yra parengusi sąlygas ir žada skelbti viešuosius pirkimus įrengti vieną tokį darželio priestatą. Planuojama, kad tai bus Karoliniškėse esantis lopšelis-darželis „Medynėlis“, kurį dabar lanko 221 vaikas, o eilėje vietos laukia dar 122. Plėtros galimybių čia yra, tad įrengus priestatą tilps visi esantys eilėje.

Tai bus pirmasis toks projektas, jeigu jį pavyks įgyvendinti. Pagal savivaldybės Kultūros, sporto ir švietimo departamento sudarytą modulinių priestatų šalia ugdymo įstaigų prioritetinį sąrašą, vietų skaičių tokiu būdu galima padidinti dar septyniuose darželiuose. Laukiančių į kai kuriuos iš jų eilės – įspūdingos. Tarkim, norinčiųjų patekti į lopšelį-darželį „Gabijėlė“ Pašilaičiuose yra 348.

Sąraše yra ir keli darželiai, kur tokių priestatų reikėtų, tačiau jiems trūksta vietos. Kita problema – nesuformuotas žemės sklypas (prie Salininkų gimnazijos).

Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, bandomasis projektas Karoliniškėse padėtų įvertinti, kaip sekasi tokį projektą vykdyti, kiek jis kainuotų ir t.t. Pagal tai būtų numatoma lėšų kitų metų miesto biudžete.

Sauliaus Žiūros nuotr./Naujasis lopšelio-darželio „Kodėlčiukas“ skyrius
Sauliaus Žiūros nuotr./Naujasis lopšelio-darželio „Kodėlčiukas“ skyrius

Pastatys iki kitų metų?

Kadangi moduliniai priestatai lengvai surenkami, R.Šimašius svajoja bent kelis tokius turėti jau kitų metų rugsėjį. Ar savivaldybei pasiseks, parodys laikas. Pirmieji tokių konstrukcijų darželį suplanavę privačių darželių tinklo „Mini darželiai“ atstovai savo pavydžiu rodo, kad kai kurie dalykai vyksta kiek lėčiau, nei norėtųsi.

Pasak šių darželių vadovės Miglės Šepetienės, darželio darbo pradžią teko nukelti į spalio vidurį, kadangi užtruko gauti visus leidimus. Pačios modulinės konstrukcijos buvo surinktos labai greitai – per savaitę. Darželis turės keturias grupes, kurias lankys 60 vaikų.

Planuota, kad kitąmet darželis išaugs dvigubai – bus pridėtas antrasis aukštas, bet dabar direktorė kalba atsargiau. Esą viskas priklausys, koks bus poreikis, ar sulauks daug darželį norinčių lankyti vaikų.

Vizualizacija/„Mini darželio“ Santariškėse vizualizacija
Vizualizacija/„Mini darželio“ Santariškėse vizualizacija

Trečdaliu pigiau

Skaičiuojama, kad pastatyti modulinį darželį kainuoja apie trečdaliu pigiau nei tokio pat dydžio įprastines patalpas. Tikimasi, kad galimybe steigti darželius tokiose patalpose susidomės ir daugiau verslininku. Vilniaus savivaldybė jau yra numačiusi 7 sklypus, kuriuos galėtų išnuomoti būsimoms ikimokyklinėms įstaigoms. Tokiu būdu darželiai galėtų atsirasti Bajorų kelyje, Mokslininkų, Balsių, E.Čiudakovos, Tolminkiemio, Žemynos gatvėse.

Tačiau šiems planams kol kas koją kiša Vyriausybė. R.Šimašiaus teigimu, sklypai turi būti perduoti savivaldybei, tada galima būtų skelbti viešuosius konkursus. „Privatus sektorius tikrai galėtų susidomėti, nes nuo nulio statant ekonomiškai tai priimtinesnis variantas. Bet kol kas – jau pusę metų, jokio sprendimo iš Vyriausybės neturim“, – teigė R.Šimašius.

Šiemet rudenį Vilniaus savivaldybė atidarė tris naujus valstybinius darželius, kuriuose sukurta 700 naujų vietų vaikams. Iki lapkričio 1-osios dar apie 140 vaikų priims buvusiuose vaikų globos namuose įsikursiantis darželis „Žolynas“ ir nauja grupė darželyje „Lazdynėlis“. Šiemet į sostinės valstybinius darželius buvo pakviesta apie 8 tūkst. vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius