Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 22

Plastiku Nerį galimai užteršusioje įmonėje – neplaniniai patikrinimai

Į nuotekų tinklus, o iš jų – ir į Nerį plastiko atliekas leidusi bendrovė sulaukė aplinkosaugininkų neplaninio patikrinimo. Apie tai, kad upėje plaukioja plastmasė, informaciją pirmieji paskelbė visuomenininkai iš „Lašišos dienoraščio“, savo vaizdo įrašu išjudinę ir kitas institucijas, tad labai greitai buvo surastas galimas teršėjas – nuotekos su plastmasės gabaliukais tekėjo iš „Ecso“ įmonių grupės teritorijos.
Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“
Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“ / „Lašišos dienoraštis“ nuotr.

Visuomenininkai taršą užfiksavo savaitgalį, „Vilniaus vandenų“ ir sostinės savivaldybės atstovai jos šaltinį rado jau pirmadienį. Kaip paaiškėjo, atidarius vieną iš šulinių šalia teritorijos adresu Sandėlių g. 16 ir pasėmus mėginį, jame plūduriavo vizualiai labai panašūs plastiko gabaliukai.

Į šį šulinį nuotekos gali atitekėti tik iš „ECSO“ grupės įmonių teritorijos – vienintelis vamzdis nutiestas iš ten.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas tuomet informavo, kad į vietą buvo iškviesti aplinkosaugininkai, kuriems kartu su „Vilniaus vandenų“ atstovu pavyko patekti į įmonių teritoriją. Paties vicemero, kaip ir „Vilniaus vandenų“ direktoriaus Mariaus Švaikausko niekas ten neįleido.

VIDEO: Įtariama, kad rasti Neries teršėjai plastiku

Vykdo patikrinimus

Aplinkos apsaugos departamentas trečiadienį 15min informavo, kad pirmadienį jo pareigūnai kartu su UAB „Vilniaus vandenys“ darbuotojais ir teritoriją valdančios įmonės atstovais apžiūrėjo UAB „Granulės“ (tai viena iš „Ecso“ grupės įmonių – red.past.) gamybinius pastatus ir teritoriją.

„Pradėtas neplaninis patikrinimas. Neplaninio bendrovės „Granulės“ patikrinimo metu bus siekiama įvertinti, kokiomis aplinkybėmis ir koks susmulkinto plastiko atliekų kiekis galėjo patekti iš šios įmonės teritorijos į gamybines nuotekas.

Be to, patikrinimo metu bus įvertinta, ar įmonė vykdo plastiko atliekų perdirbimo veiklą laikantis AAA išduoto Taršos leidimo bei kitų numatytų reikalavimų“, – 15min pranešė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

VIDEO: Vilniuje surastas šulinys su plastiku užterštomis nuotekomis

Neturi intereso

„Ecso“ įmonių grupės vadovas Vladas Venskutonis komentarą pateikė raštu antradienį. Jame teigiama, kad viena pagrindinių jos veiklos sričių – plastiko atliekų perdirbimas į plastiko granulės, kurios iš naujo panaudojamos plastiko gaminių gamybos procese, per mėnesį įmonė perdirba apie 1500 tonų plastiko atliekų.

„Kadangi plastiko atliekos yra pagrindinė įmonės žaliava, įmonė neturi jokio ekonominio intereso šią savo žaliavą išleisti į nuotekų sistemą. Plastiko perdirbimo procesas įmonėje yra standartizuotas, griežtai prižiūrimas, nuolat tobulinamas ir vykdomas laikantis visų aplinkosaugos reikalavimų.

Vykstant natūraliam perdirbimo procesui, minimalus leistinas kiekis kietųjų dalelių gali patekti į nuotekų valymo įrenginius, tačiau įmonė vandens nuotekų valdymą yra sutartimi patikėjusi UAB „Vilniaus vandenys“, todėl visos įmonės nuotekos keliauja į UAB „Vilniaus vandenys“ nuotekų valymo įrenginius. Įmonė neturi pagrindo abejoti, kad UAB „Vilniaus vandenys“ nuotekų valymą atlieka pagal visus galiojančius reikalavimus.

Kadangi plastiko atliekos yra pagrindinė įmonės žaliava, įmonė neturi jokio ekonominio intereso šią savo žaliavą išleisti į nuotekų sistemą.

UAB „Ecso“ bendradarbiauja su atsakingomis institucijoms, sudarė sąlygas UAB „Vilniaus vandenų“ atstovams bei aplinkosaugos pareigūnams atlikti tyrimą įmonės gamybos ceche, taip pat pradėjo vidinį tyrimą. Įmonė ir toliau visapusiškai bendradarbiaus su visomis institucijomis ir yra pasirengusi suteikti visą reikiamą informaciją“, – tokį komentarą pateikė V.Venskutonis.

„Vilniaus vandenys“ savo ruožtu pranešė, kad dar antradienį nutraukė nuotekų priėmimą iš galimo teršėjo, po to, kai įsitikino, kad smulkintos plastiko dalelės ir toliau patenka į nuotekų tinklą. Bendrovės teigimu, techninės Vilniaus nuotekų valyklos galimybės neleido sulaikyti visų itin smulkių plastiko dalelių ir dalis jų pateko į aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius