Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 02

Plovyklos projektas visuomenei dar nepristatytas, o darbai sklype jau vyksta, statytojai sako – tam leidimo nereikia

Tarp Senojo Pilaitės kelio ir Pilaitės pr. planuojama automobilių plovykla. Kol kas projektui nėra pritarta, jis net nepristatytas visuomenei, tačiau pilaitiškiai tvirtina jau matantys pajudėjusius darbus ruošiantis statyboms. Ir pasigedo čia augusių medžių. Tačiau statytojai tvirtina, kad sklypas tik tvarkomas. Pažeidimų neįžvelgia ir Vilniaus savivaldybė, čia ketinanti tiesti jungiamąjį kelią.
Teritorija tarp Senojo Pilaitės kelio ir Pilaitės pr. ruošiama statyboms
Teritorija tarp Senojo Pilaitės kelio ir Pilaitės pr. ruošiama statyboms / Projekto vizualizacija ir 15min nuotr.

Pilaitės gyventojų bendruomenė feisbuko grupėje jau apie savaitę svarsto naujojo objekto kaimynystę.

Tai, kad čia bus automobilių plovykla, nieko nei stebina, nei gąsdina – ši vieta trikampyje tarp Senojo Pilaitės kelio ir Pilaitės prospekto toli nuo gyvenamųjų kvartalų.

Projekto nematė, o darbus stebi

Vis dėlto pilaitiškiams užkliuvo tai, kad šioje vietoje augusių medžių nebėra, o teritorijoje burzgia traktorius.

Esą dar nebuvo visuomenei pristatytas nei pastato projektas, nei informuota apie būsimąjį jungiamąjį kelią, o darbai jau vyksta.

Žmonės dalijasi klausimais, kaip galėjo darbai prasidėti be gyventojų žinios iki projekto pristatymo ir netgi buvo išduoti leidimai. Taip pat stebimasi, kur dingo medžiai.

Dar šią žiemą, kaip liudija pilaitiškių nuotraukos, sklype augo daugybė pušų. Tačiau dabar belikusi viena sklypo vidury.

Pilaitės gyventojų bendruomenės atstovai surašė užklausą Vilniaus miesto savivaldybei dėl šių galimai per anksti prasidėjusių statybos ar pasiruošimo statyboms darbų.

Tačiau, kaip teigia, per savaitę jokio atsakymo nesulaukė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teritorija ruošiama statyboms
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teritorija ruošiama statyboms

Pažeidimų nerado

15min Vilniaus miesto savivaldybė paaiškino, kad jokių pažeidimų šiame sklype nebuvo užfiksuota.

„Minėtoje vietoje UAB „Lensona“ vykdo sklypo lyginimo darbus, tačiau statybos darbai šiuo metu sklype nevyksta. Viešosios tvarkos pareigūnai buvo nuvykę į objektą, jokių pažeidimų nenustatė, kelias nėra užterštas, viskas vykdoma pagal nustatytą tvarką. Verta paminėti, kad prasidėjus statyboms, statybų kontrolę vykdo ne savivaldybė, bet Statybų inspekcija“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis.

Statytojai irgi tvirtina tą patį – kad jokie statybos darbai čia nevykdomi.

Bendrovės „KNV SPV 5“ vadovas Norbertas Faktorovičius tikino, kad šiuo metu jokie statybos darbai nėra pradėti:

„Šiuo metu atliekame sklypo tvarkymo ir planiravimo darbus. Sklype yra iškirsti krūmai ir menkaverčiai medžiai, kurių kirtimui atskiro leidimo nereikia. Taip pat buvo lygintos duobės, kurios istoriškai buvo atsiradusios dėl žemių/žvyro kasimo.“

Anot N.Faktorovičiaus, „atsukti“ laiką padeda „Google Earth“ programėlė, kurioje ir galima pamatyti, kaip keitėsi šis sklypas per pastaruosius 20 metų.

Esą 2002 metais, kai dar buvo tiesiamas Pilaitės pr., sklypas buvo visiškai be medžių, gal tik keli krūmai, augantys sklypo pietinėje pusėje.

Teritorija Pilaitėje 2002-2008 m., nuotrauka iš „Google Earth“
Teritorija Pilaitėje 2002-2008 m., nuotrauka iš „Google Earth“

2002-2008 metais sklypas buvo stipriai iškasinėtas – jame buvo kasamas žvyras. Dėl to susiformavo didelės duobės, o medžių irgi nebuvo.

„2018-2020 m. fotofiksacijoje matomi menkaverčiai medžiai ir krūmai, kurių kirtimui atskirų leidimų nereikia“, – tvirtina N.Faktorovičius.

Teritorija Pilaitėje 2018 m., nuotrauka iš „Google Earth“
Teritorija Pilaitėje 2018 m., nuotrauka iš „Google Earth“

Inspekcija: kai tikrinome, darbai nevyko

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija 15min informavo, kad Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, Vilniaus miesto savivaldybės administracija kovo 19 d. pateikė prašymą informuoti visuomenę apie parengtus projektinius pasiūlymus jungiamojo kelio projektui, o UAB „KNV SPV 5“ tą pačią dieną pateikė prašymą informuoti visuomenę apie parengtus projektinius pasiūlymus paslaugų paskirties pastato (autoplovyklos) projektui Senosios Pilaitės kel. 1.

„Nuo projektuojamo jungiamojo kelio numatomas įvažiavimas į projektuojamą paslaugų paskirties statinį“, – teigia Statybos inspekcija.

Jos atstovų teigimu, iš pateiktos nuotraukos nesimato jokių kelio (gatvės) pagrindo, t. y. skaldos, žvyro, asfalto ar betono sluoksnių: „Todėl galima spręsti, kad vyksta paruošiamieji žemės darbai, kurie gali būti vykdomi turint Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą leidimą kasti.“

Kovo 31 dieną Statybos inspekcija atliko patikrinimą šioje vietoje.

"Patikrinimo metu statybos darbai vykdomi nebuvo. Nustatyta, kad atskiru sklypu nesuformuotoje valstybinėje žemėje ir žemės sklype Senosios Pilaitės kel. 1, Vilniuje, galimai buvo atlikti žemės darbai. Valstybinėje žemėje nukastas augalinis žemės sluoksnis (apie 5,50 m pločio) nuo Pilaitės pr. šaligatvio iki Senosios Pilaitės kelio.

Požymių, kad atskiru sklypu nesuformuotoje valstybinėje žemėje būtų įrengtos/įrenginėjamos įvažiavimo/pravažiavimo vidaus keliui būdingos laikančiosios konstrukcijos – pagrindai su danga, nerasta", - teigė inspekcijos atstovai po patikrinimo.

Taip pat Statybos inspekcija atkreipė dėmesį, kad prie žemės sklypo Senosios Pilaitės kel. 1, Vilniuje, ir atskiru sklypu nesuformuotoje valstybinėje žemėje įrengti informaciniai stendai dėl projektinių pasiūlymų viešinimo.

Informavimas – po kelių savaičių

Visuomenės informavimas apie numatomą paslaugų paskirties pastato (autoplovyklos) Senosios Pilaitės kel. 1, Vilniuje, projektavimą yra numatytas nuotoliniu būdu balandžio 12 dieną, 16 val.

Projekto aiškinamajame rašte rašoma, „projektuojamas pastatas – paslaugų paskirties pastatas – autoplovykla. Didžiąją pastato dalį sudaro automobilių plovimo tunelio patalpa.“

Pastatas bus vieno aukšto su dviem bokštais, kuriuose numatoma įrengti antresoles techninėms patalpoms ir įrangai. Didžiausia pastato dalis – tunelinė plovykla.

Projekto vizualizacija/Tunelinės plovyklos projektas
Projekto vizualizacija/Tunelinės plovyklos projektas

„Sklypo visoje teritorijoje projektuojamos kelios žaliosios zonos, kuriose numatoma sodinti veją, krūmelius, žemas dekoratyvines pušis, viksvinius augalus ir daugiametės gėlės. (…) Į projektavimo ribas patenka viena pušis, ji išsaugoma, medžio būklė – gera. Kitų saugomų želdinių projektavimo ribose nėra“, – rašoma projekte.

Vilniaus miesto savivaldybės suformuotoje projektinių pasiūlymų rengimo užduotyje teigiama, kad želdynai čia turi užimti ne mažiau kaip 10 proc. sklypo ploto.

Kelias į plovyklą

Jungiamąjį kelią tiesti ketina pati Vilniaus miesto savivaldybė.

Nors jo kontūrai sklype irgi jau ganėtinai ryškūs, tačiau visuomenės informavimas suplanuotas tik balandžio 13 dieną.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad „kelias projektuojamas laisvoje valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai“.

„Esama būklė: šiuo metu projektuojamoje gatvės vietoje yra veja. Minėtoje atkarpoje yra buitinių nuotekų kolektorius, lietaus nuotekų kolektorius, ryšių linija“, – teigiama projekte.

Projekto vizualizacija/Būsimas jungiamasis kelias
Projekto vizualizacija/Būsimas jungiamasis kelias

Taip pat rašoma, kad darbų metu neigiamas poveikis paviršiniams ir požeminiams vandenims galimas dėl blogų statybinių medžiagų, tepalų laikymo, nelaimingų atsitikimų:

„Siekiant to išvengti reikia užtikrinti, kad statybiniai mechanizmai būtų tinkamos techninės būklės, laikytis darbo saugos reikalavimų.

Statybvietėje turi būti absorbuojančių medžiagų sandėliavimo vieta. Įvykus avarinei situacijai užterštas sorbentas turi būti vežamas į tokių atliekų sandėliavimu užsiimančias įmones, kad kenksmingos medžiagos nepatektų į aplinką. Darbų metu neigiamą poveikį gyventojai gali patirti dėl mechanizmų keliamo triukšmo ar vibracijos. Darbai bus vykdomi uždaroje zonoje, privažiavimas į statybvietę pagrinde bus vykdomas nuo Senosios Pilaitės kelio. Bus užtikrintas šalia esančių gatvių, kelių valymas ir priežiūra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius