Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 13 /17:19

Plungės medikai imasi už galvų: „Tai nevakcinuotų ligonių pandemijos banga“

„Jei būtų vakcinuoti, būtų minimalus sergamumas ir tą ligą galėtume pamiršt, bet kai pusė nevakcinuotų ir neimunizuotų, jie ir užkišo priėmimo, infekcijos skyrius ir reanimacijas“, – sako Plungės rajono ligoninės pavaduotojas, gydytojas Giedrius Ramanauskas. Ši savaitė ligoninėje sudėtinga – mirė viena doze buvęs paskiepytas vyras, o net keliuose ligoninės skyriuose nustatyti COVID-19 atvejai. Užkratą ligoniams atnešė artimieji, tad lankymas uždraustas.
Plungės ligoninė
Plungės ligoninė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

G.Ramanauskas 15min teigė, jog šią savaitę pradėjo augti susirgusiųjų skaičius, pastebima, kad į priėmimo skyrių ieškodami pagalbos patenka vis sunkesnės būklės ligoniai. Visi jie nebuvo skiepyti.

Šiuo metu Plungėje sergamumas siekia 260 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

„Šią savaitę pacientų skaičius patrigubėjo, septynių dienų pacientų duomenis peržiūrinėjau, iš 16 pacientų – du vakcinuoti. Vienas, vakcinuotas „Janssen“ vakcina, susirgo dvi dienos po vakcinacijos, tad, ko gero, skiepijosi jau užsikrėtęs, o antrasis prieš pusmetį viena „Astra Zeneca“ doze, antros atsisakė. Vakar išduotas mirties liudijimas, tai vyresnio amžiaus žmogus su gretutinėm ligom“, – sakė pavaduotojas.

G.Ramanauskas pabrėžė, jog į ligoninę šią savaitę nepateko nė vienas vakcinuotas pacientas ir tai yra „nevakcinuotų ligonių pandemijos banga“.

„Vakcinacija veikia puikiai, gal 90 proc. ir daugiau apsaugo nuo sunkios ligos formos“, – sakė medikas, apgailestaudamas, jog vakcinuotis vengiama dėl klaidingos informacijos, aktyviai veikiančių priešiškų asmenų, taip pat tiesiog neišprusimo.

Protrūkiai skyriuose

Penkių aukštų Plungės rajono ligoninė ligonius gydo 2–5 aukštuose išdėstytuose skyriuose. Anot G.Ramanausko, šiuo metu tėra vienas aukštas, kuriame nenustatyta infekcija.

„Mes per šią savaitę turėjome infekcijos protrūkius tam tikruose skyriuose. Šiandien užfiksavome naujų ligos atvejų, renkam informaciją. Viskas prasidėjo nuo ligonio lankymo. Susirgo pacientė, gulinti vienam skyriuje, aplankyta namiškių, visa šeima serga. Lankymo metu įnešė infekciją. Šiuo metu keletas skyrių yra karantino režime, bet koks lankymas sustabdytas, išskyrus reanimacijoje gulinčių sunkios būklės pacientų“, – pasakojo pavaduotojas.

Šiuo metu skyriuose serga 4–5 asmenys, tačiau atliekamas testavimas, jis kartojamas kas tris dienas. Ligoninei tenka kitaip organizuoti darbą, naujus ligonius skirstyti į kitas patalpas. Iš viso ligoninėje šiuo metu turima apie 100 pacientų.

Per menka imunizacija

Anot mediko, sergamumas ėmė sparčiai didėti, nes delta viruso atmaina daug greičiau plinta.

„Britiška atmaina plito greitai, deltos atmainos dar didesnis plitimas. Kai turėjom pirmą bangą, minimalią, infekcija lėčiau plintanti buvo, bet galėjo šokinėt iš kiekvieno žmogaus į žmogų, nes nebuvo imunizacijos. Didėjant imunitetui antros bangos pabaigoje jau buvo ir natūraliai persirgusių žmonių, ir prasidėjo vakcinacija, – kalbėjo medikas.

– Šiuo metu yra apie 58 proc. visuotinė imunizacija, tiek persirgusių arba vakcinuotų. Vadinasi, 4 iš 10 turėtų būti imlūs, kaip ir turėtų lėtėti sergamumas, bet virusas mutavo, jis prisitaikė ir greičiau gali patekti į kvėpavimo takus.

Delta atmainai užtenka kas antro žmogaus, kad galėtų plisti. Mutacija ir privedė prie to, kad pradėjo plist anksčiau, nei tikėtasi pagal sezoniškumą. Čia nėra taip, kad atsidarė parduotuvės ir visi ėmė sirgti. Tiesiog greičiau plintanti atmaina dominuoja, kuri nugalėjo pirminę Uhano atmainą.“

COVID-19 ligoniai bus vėl guldomi į kitas regiono ligonines

Penktadienio vakarą Kretingos rajono meras Antanas Kalnius feisbuko paskyroje pranešė, kad Klaipėdos ligoninėms baigiant išnaudoti COVID-19 ligoniams skirtų lovų resursus, nuo šio sekmadienio koronavirusu sergantys gyventojai vėl bus guldomi ir į kitas regione veikiančias ligonines – Tauragės, Šilutės bei Kretingos. Kritinės būklės COVID-19 ligoniai toliau bus gydomi Klaipėdoje.

„Iki sekmadienio COVID-19 ligoniams Kretingos ligoninėje bus paruošta 12 lovų su deguonies tiekimu. Taip pat šįryt su ligoninės vadovu aptarėme, kad šiuo metu Kretingos ligoninėje bus teikiamos visos paslaugos, kaip ir iki šiol“, – feisbuke rašė meras.

Vis dėlto, anot A.Kalniaus, situacija dėl teikiamų paslaugų artimiausiu metu dar gali keistis, bus reaguojama pagal esamą situaciją, atsižvelgiama į ligonių, sergančių koronavirusu, skaičiaus augimo tendencijas.

„Kartu jau sutarta ir su Salantų bei Kartenos PSPC vadovais, kad esant būtinybei, jie bus pasiruošę pagelbėti Kretingos ligoninei nebegalint priimti rajono gyventojų, kuriems reikės slaugos paslaugų“, – feisbuke rašė Kretingos rajono meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius