-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 14

Po 15min publikacijų – išnaudojamų lietuvių gelbėjimo operacija Didžiojoje Britanijoje

Penki lietuviai išlaisvinti iš tautiečių vergijos Didžiosios Britanijos Češiro mieste. Du vyrai suimti įtariant juos užsiėmus tautiečių vergove.
Didžiosios Britanijos policija suėmė du lietuvius, įtariamus žmonių išnaudojimu.
Didžiosios Britanijos policija suėmė du lietuvius, įtariamus žmonių išnaudojimu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po 15min tekstų publikavimo Češiro policija pradėjo tyrimą ir įvykdė kelias operacijas, kurių metu išlaisvinti lietuviai, išnaudoti tautiečių kaip pigi darbo jėga. 34-erių lietuvis, įtariama, vadovavęs vergiškomis sąlygomis dirbantiems tautiečiams, suimtas Ermine Road esančiame name. Neoficialiais duomenimis, suimtieji vertėsi labdaros maišelių platinimu ir pelnėsi iš pažeidžiamų darbuotojų. Vienas iš suimtųjų galimai vadovavo lietuviams, apie kurių išnaudojimą rašė 15min žurnalistė.

Tame pačiame name rasti gyvenantys trys vyrai ir moteris, kurie laikomi suimtojo veiklos aukomis. Trys 20-30-ies metų vyrai ir 20-ies moteris tapo išnaudojimo aukomis, jie nugabenti į saugų prieglobstį, kol vykdomas tolesnis tyrimas.

Suimtieji vertėsi labdaros maišelių platinimu ir pelnėsi iš pažeidžiamų darbuotojų.

Taip pat pareigūnai atliko reidą karavane gyvenančio lietuvio būste, kuris, įtariama, buvo kontroliuojamas tautiečio namo savininko. Būtent to namo kieme stovėjo nukentėjusiojo karavanas. 69-erių namo savininkas suimtas, o 55-erių jo aukai suteiktas saugus prieglobstis.

Manoma, kad visi nukentėję lietuviai neturėjo darbo sutarčių, gaudavo kur kas mažesnį nei minimalų uždarbį ir gyveno perpildytuose būstuose prastomis sąlygomis. Operacijai vadovavusių pareigūnų teigimu, išnaudojami lietuviai pasikliovė darbdaviais ir visiškai nuo jų priklausė, neretai dirbo be užmokesčio bei buvo skolingi. Išvaduoti lietuviai turėjo labai mažai galimybių pasprukti ir, manoma, bijojo savo darbdavių.

Aukoms suteiks reikiamą pagalbą

Češiro policijos atstovas 15min tvirtino, kad ši operacija tebuvo pirmasis žingsnis, mat kol kas nepavyko suimti visų įtariamųjų.

Detektyvė Serena Kennedy džiaugėsi, kad pavyko apsaugoti bent keletą aukų: „Ši operacija patvirtina, kad moderniųjų laikų vergovė klesti čia ir dabar. Šiandien ištraukėme penkis žmones iš žiaurių situacijų, kuriose jie atsidūrė, bei du suėmėme“.

Detektyvės teigimu, žmonės viliojami į šią vergiją pažadais apie gerą gyvenimą ir puikų darbą Didžiojoje Britanijoje, o tuo užsiima organizuoto nusikalstamumo grupuotės.

„Vietoje gražios ateities jie būna priversti gyventi siaubingomis sąlygomis, įsisuka į nuolatinės kontrolės ratą, iš kurio jiems sunku ištrūkti“, – kalbėjo detektyvė.

S.Kennedy pabrėžė, kad toks žmonių išnaudojimas – „nematomas“ nusikaltimas, kuris gali būti vykdomas kiekvienoje gatvėje, todėl prašė gyventojų nelikti abejingais pastebėjus ką nors įtartino. Operaciją rėmė daugybė institucijų, dirbančių su pažeidžiamais žmonėmis, prie jų prisidėjo ir Europolas bei Nacionalinė nusikalstamumo agentūra.

Češiro policijos atstovo teigimu, bendradarbiaujančios organizacijos užtikrins iš vergovės išgelbėtoms aukoms saugumą bei padės jiems atgauti pasitikėjimą savimi ir pradėti gyvenimą iš naujo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius