-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 16 /16:44

Po 15min tyrimo apie R.Karbauskio šeimos žemes prokuratūra ėmėsi ginti viešąjį interesą

Po 15min tyrimo apie Ramūno Karbauskio šeimos valdomas žemes tyrimą pradėjo ir viešąjį interesą gins Generalinė prokuratūra.
R.Karbauskio šeima užvaldė žemes, kuriomis naudojosi politiko koncernas
R.Karbauskio šeima užvaldė žemes, kuriomis naudojosi politiko koncernas / Donato Gvildžio/15min iliustracija

Prokuratūra skelbia, kad atsižvelgiant į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie atvejus, kai keli juridiniai asmenys galimai bendrai valdo didesnius nei teisės aktuose nustatyti 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės plotus, Generalinėje prokuratūroje priimtas sprendimas inicijuoti tyrimą ginant viešąjį interesą.

„Jo metu bus tikslinama dabar žinoma pradinė informacija, renkami dokumentai bei papildomi duomenys.

Atlikus tyrimą ir įvertinus gautus duomenis bus priimtas sprendimas, ar yra įstatyme nustatyti pagrindai kreiptis į teismą“, – rašoma prokuratūros pranešime. Tyrimas pradėtas Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriuje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra

„Tai nėra baudžiamasis persekiojimas ar ikiteisminis tyrimas – jokiu būdu. Tai yra civilinės priemonės, vėliau gali būti kreipiamasi dėl sutarčių panaikinimo. Tai nėra a priori aišku, kad tai pasieks teismą. Tiesiog pradedamas tyrimas, kad būtų galima surinkti visus sprendimui priimti reikalingus dokumentus ir duomenis. Ir tik kai bus jų visuma, bus priimtas sprendimas, ar yra vis dėlto teisiniai pagrindai kreiptis su ieškiniu į teismą“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatyme rašoma, kad pagal prokuroro, ginančio viešąjį interesą, pareikštą ieškinį teismo sprendimu iš žemės ūkio paskirties žemės įgijėjo paimamas ir perduodamas valstybės nuosavybėn žemės plotas, kuris įsigytas pažeidžiant nurodytus reikalavimus.

Valstybė Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka asmeniui atlygina paimto žemės ūkio paskirties žemės ploto žemės įsigijimo kainą arba vidutinę rinkos vertę, kurios dydis nustatomas pagal žemės verčių zonų žemėlapius, jeigu vidutinė rinkos vertė yra mažesnė.

R.Karbauskis: prokuratūra atsakys į visus klausimus

Po pradėto prokuratūros tyrimo pats R.Karbauskis socialiniame tinkle „Facebook“ dar kartą parašė nuolat jo kartojamą motyvą, kad įstatymai nebuvo pažeisti.

„Dar kartą atsakingai pareiškiu, kad nei aš, nei mano šeima įstatymų nepažeidžiame. Pagaliau baigsis manipuliacijos ir interpretacijos. Prokuratūra atsakys į visus klausimus“, - rašė R.Karbauskis.

VIDEO: R.Karbauskis apie žemes valdančias savo vaikų, brolio, sesers įmones: jūs turite kokių nors pretenzijų?

Nematoma šeimos imperija

Pirmadienį 15min tyrimas atskleidė, jog R.Karbauskio abiems sūnums, broliui ir seseriai priklausančios įmonės supirkinėjo žemes arba perėmė jas iš „Agrokoncernui“ prasiskolinusių ūkininkų. Pats „Agrokoncernas“ ir jo dukterinės įmonės daugiau žemės įsigyti negali – mat tada būtų pažeistas draudimas įmonėms turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Su „Agrokoncernu“ oficialiai nesusijusios įmonės, kaip rodo 15min surinkti duomenys, supirktą žemę kartais nuomoja tam pačiam „Agrokoncernui“. Taip R.Karbauskio verslas gali naudotis papildomais žemės plotais ir apeiti įstatyme numatytus apribojimus.

„Agrokoncernui“ savo vardu draudžiama pirkti žemę

Įstatyme nuo 2006 metų galiojo saugiklis, draudžiantis vienam asmeniui ar įmonei įsigyti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Šis ribojimas galiojo „Agrokoncernui“. Nuo 2014 metų įsigyti daugiau nei 500 hektarų žemės buvo draudžiama jau ir susijusiems asmenims bei bendrovėms. Šis ribojimas galiojo tiek „Agrokoncernui“, tiek koncerno valdomoms dukterinėms įmonėms, kurių yra 28-ios.

R.Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ vadovai žiniasklaidai atskleidė, jog grupės įmonės valdo apie 22 tūkstančius hektarų žemės, tačiau teigė, kad didžioji dalis jos buvo įsigyta iki saugiklių įstatyme įvedimo.

Tas tiesa. Bet tiesa yra ir tai, kad į minimus 22 tūkstančius hektarų nėra įskaičiuota nematoma artimiausių R.Karbauskio giminaičių imperija, valdanti didelius žemės plotus.

Dar 2012 metais teisme buvo nagrinėjama byla dėl vieno „Agrokoncerno“ įmonėms įsiskolinusio ūkininko sklypų. Teismas tuomet konstatavo, kad įmonės „Agrokoncernas“ bendras nuosavybės teise turimas žemės plotas 2012 vasarį buvo 481 hektaras, todėl bendrovė nebegali įsigyti daug žemės.

R.Karbauskio valdomos įmonės atstovai teismui atsakė, kad bendrovė valdo didelį žemės plotą, todėl „savo vardu nedalyvavo varžytynėse“, nes būtų viršijusi 500 hektarų limitą. Ir čia „Agrokoncernas“ atskleidė tiesą, verslo grupė iš tiesų naudojosi žeme, kurią valdė ne savo vardu.

Susijusiais asmenimis pagal įstatymo nuostatas buvo laikomi tik sutuoktiniai ir tėvai bei nepilnamečiai vaikai. Kiti koncerno savininko R.Karbauskio artimiausi giminaičiai nebuvo laikomi su „Agrokoncernu“ ir jo įmonėmis susijusiais asmenimis. Būtent jie po saugiklių įstatyme įsigaliojimo pirko žemės sklypus ir žemės ūkio bendroves.

Pripažįsta pavėlavęs deklaruoti sandorį

Taip pat R.Karbauskis pripažįsta laiku nedeklaravęs piniginės dovanos savo vaikams. „Žinių radijui“ politikas teigė laiku nedeklaravęs dovanojimo sandorio, kuris įvyko prieš kelis mėnesius.

„Tai pirmiausia pasakysiu vieną, kad kada tiriamosios žurnalistikos atstovai ką nors tiria, jie turėtų sugebėti kaip nors formuluot normaliai klausimus. Kai skaitau publikacijas, ten parašyta, kad 2015, 2016 metais, tai yra bankų kreditai, kuriuos verslas ima vystyti verslui, bet kokiu atveju mano vaikų įmonės yra pasiskolinusios didžiules sumas lėšų ir jos yra įneštos kaip įstatinis kapitalas. Vieną sykį, kada man teko dovanoti, tai buvo prieš du mėnesius. Tai va mano pažeidimas, aš dabar galiu tą pripažinti, aš vėluoju truputį deklaruoti tą vieną dovanojimą.

Čia yra praeitų metų pabaigoj įvykęs dovanojimas, čia nieko bendro neturi su tuo, ką rašo. Ten buvo iš bankų kredito“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Trečiadienį pranešimą apie politiko elgesį ir 15min portale pasirodžiusią informaciją apie galimai nedeklaruotus sandorius dovanojant pinigus vaikams nagrinės Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius