Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 28

Po „Brexit“ Londone galvas pakėlė nacionalistai – išplūsta lietuvė išmesta iš parduotuvės

Neprabėgus nė savaitei po Jungtinės Karalystės referendume išreikšto noro pasitraukti iš Europos Sąjungos, pasipylė patyčių banga prieš šalyje gyvenančius kitataučius. Anglijoje gyvenantys lietuviai taip pat nukenčia nuo nacionalistiškai nusiteikusių britų ar kitų užsieniečių ir svarsto, kad britai po daugybės mandagumo metų pratrūko ir pradėjo reikšti neapykantą imigrantams.
Išniekintas lenkų kultūros centras
Išniekintas lenkų kultūros centras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalizmo ir neapykantos apraiškos Jungtinėje Karalystėje pastarosiomis dienomis plinta lyg virusas. Londone iki sąmonės netekimo sumuštų lenkų nuotraukos žaibiškai išplito internete. Po jų sekė užrašai ant sienų, automobilių, tautinių parduotuvių vitrinų, raginantys rytų europiečius rinktis daiktus ir grįžti į savo šalis.

Nors frazė „Prakeikti imigrantai, važiuokit namo“ žinoma ilgą laiką Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems rytų europiečiams, pastaruoju metu lietuviai masiškai diskutuoja apie nacionalizmą ir baiminasi net išeiti į gatvę.

„Twitter“ nuotr./Sumušti lenkai Londone
„Twitter“ nuotr./Sumušti lenkai Londone

Po užpuolimo bijo vaikščioti gatvėmis

Su nacionalistine neapykanta susidūrė ir 15min pašnekovė Šarūnė, kurią ne tik aprėkė, bet ir fiziškai puolė jaunas vyras.

„Parduotuvėje mokant už prekes prie manęs priėjo gal 25-30-ies vyras ir pradėjo ant manęs rėkti. Iš pradžių net nesupratau, ką staugė, paskui ėmė raginti dingti iš parduotuvės, nes esu imigrantė, nors akivaizdžiai ir pats jis toks“, – pasakojo lietuvė, užpulta juodaodžio vyro.

Bandžiau nekreipti dėmesio, bet kai jis iš už nugaros mane tiesiog išstūmė iš parduotuvės, vos susilaikiau netrenkusi jam.

Lietuvė niekaip nereagavo į išpuolį, tačiau pastebėjo, kad parduotuvės darbuotojai irgi nesikišo bei neramino įsisiautėjusio kliento.

„Parduotuvės darbuotojai tik žiūrėjo, nes turbūt patys išsigando, jie – indai. Bandžiau nekreipti dėmesio, bet kai jis iš už nugaros mane tiesiog išstūmė iš parduotuvės, vos susilaikiau netrenkusi jam“, – atviravo pašnekovė ir pridūrė, kad po šio įvykio pradėjo bijoti ne tik juodaodžių, bet ir grįžti namo iš darbo.

Viešojoje erdvėje lietuviai klausia, kaip reaguoti išpuolio atveju ir dalinasi savo patirtimi. Nemažai tėvų atvirauja, kad juos ir jų vaikus tiesiog žaidimų aikštelėse ar parkuose namo veja dar visai maži britų vaikai. Už šalies pasitraukimą balsavę britai ar šalies piliečiais tapę užsieniečiai patikėjo imigrantus žeminančia pasitraukimo šalininkų kampanija ir jų pažadais. Dėl šios priežasties nemažai rinkėjų įsitikinę, kad jau pirmąją dieną po referendumo rezultatų paskelbimo imigrantai turėjo būti deportuoti.

Nors šalyje dirbantiems ir jau kurį laiką gyvenantiems atvykėliams bent kol kas negresia tokia lemtis, lietuviams darosi vis neramiau, mat radikalūs nacionalistai šėlsta. Vieni tautiečiai ragina vieni kitus nenusileisti ir atsikirsti skriaudikams, kiti, tuo tarpu, baiminasi fizinio susidorojimo, tad siūlo nedelsiant kreiptis į policiją.

„Nesąmonė grynai kažkokia... Dėčiau snukin ir viskas, sakyčiau, “tu tuoj išlėksi be atgalinio bilieto„, – pasiūlė viena lietuvė kitai, susidūrusiai su neigiamu kaimynų požiūriu. Tačiau, kai moteriai buvo atsakyta, kad būtent tokį elgesį provokuoja nacionalistai, ji teigė pajuokavusi.

Parduotuvės darbuotojai tik žiūrėjo, nes turbūt patys išsigando, jie – indai.

Iš parduotuvės įpykusio vyro išstumta Šarūnė pripažįsta, kad išpuolių prieš europiečius sparčiai daugėja ir gailisi nepasipriešinusi užgauliotojui.

„Gailiuosi, kad nieko jam nepasakiau ar, kad neiškviečiau policijos, bet tuo metu norėjau tik kuo greičiau bėgti namo. Manau, policija sugebės susidoroti su kylančia įtampa, tačiau pareigūnai nebudi visur, bet kurią sekundę gali nutikti kas nors blogo“, – jaudulio neslėpė pašnekovė.

Nacionalistai kenčia nuo nacionalistų

Įtampai augant lyg ant mielių, savo tautiečius raminti ėmėsi ir britų politikai. Premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad vyriausybė netoleruos netolerancijos. Buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, vedęs pasitraukimo iš ES kampaniją, ramino imigrantus, kad jiems niekas negresia ir jų teisės bus ginamos lygiai taip pat, kaip britų.

Ką tik išrinktas sostinės meras Sadiqas Khanas kreipėsi tiesiogiai į Londono policiją, kad atidžiau prižiūrėtų miestą ir užkirstų kelią nusikaltimams iš neapykantos. Meras paskatino gyventojus nesmerkti ir referendume už pasitraukimą balsavusių rinkėjų, nes į jų nuomonę turi būti atsižvelgta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sadiqas Khanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sadiqas Khanas

Kol vieni nežinomybės dėl „Brexit“ kamuojami rinkėjai plūsta atvykėlius, kiti – atsiprašinėja imigrantų už savo tautiečių elgesį. Socialiniuose tinkluose lietuviai dalijasi ne tik įspūdžiais apie patirtas patyčias, užgauliojimus ar nemaloniai pasikeitusį britų požiūrį.

Dalis mūsiškių pasakoja ir apie draugiškai nusiteikusius britus, kurie, nepriklausomai nuo to, kurią pusę palaikė referendume, išreiškia gėdą už savo tautiečius ir skatina lietuvius nepasiduoti spaudimui.

„Mūsų kaimynė atėjo ir sako: „Norėjau jūsų atsiprašyti dėl savo šalies. Man labai gėda, kad esu anglė“, – draugišką požiūrį į imigrantus aprašė lietuvė socialinio tinklo „Facebook“ diskusijų grupėje.

Mūsų kaimynė atėjo ir sako: „Norėjau jūsų atsiprašyti dėl savo šalies. Man labai gėda, kad esu anglė.

Išryškėjusią britų neapykantą imigrantams ne visi lietuviai linkę vertinti kategoriškai neigiamai. Atsižvelgdami į prieš referendumą vykusias kovas tarp abiejų politikų pozicijų, lietuviai tvirtina, kad britai turbūt nė nesuvokia, už ką balsavo ir patikėję politikų pažadais dabar engia kitus.

Svarstymas, jog toli gražu ne visi rinkėjai suprato, kodėl balsavo už pasitraukimą, ne iš piršto laužtas. Netrukus po referendumo pasipylė savo pasirinkimo besigailinčių britų nuomonės, kad jei galėtų atsukti laiką, dabar balsuotų kitaip. Viena iš populiariausių frazių, kurių paaiškinimo po referendumo ieškojo Didžiosios Britanijos gyventojai – „kas yra Europos Sąjunga“, atskleidžia tautos žinių spragą.

Į diskusijas dėl neapykantos įsijungę Jungtinėje Karalystėje gyvenantys Lietuvos rusai skatina tautiečius pirma pažvelgti į save, o paskui smerkti kitus. Ne paslaptis, kad lietuviai emigrantai garsėja neigiamu požiūriu į pačius britus, juodaodžius, musulmonus ir net tradiciškai artimus lenkus.

Tuo tarpu rusai tvirtina puikiai prisimenantys laikus, kuomet Lietuvai atgavus nepriklausomybę patyrė didžiulį spaudimą ir lygiai taip pat girdėjo siūlymų „važiuoti į savo šalį“, net bijojo viešumoje kalbėti rusiškai.

„Labai jūs skundžiatės anglais. Aš esu Lietuvoje gimusi rusė. Kai Lietuva atgavo nepriklausomybę, lietuviai mane varė namo, į Rusiją. Aš jau ten per visą šią neapykantą „perėjau“, kai bijojau su mama gatvėje kalbėti rusiškai. Tad man dabar nėra taip baisu, dėkui lietuviams, užgrūdino“, – vienoje lietuvių socialinio tinklo grupėje rašė emigrantė.

Tiesa, rasistinių bei nacionalistinių išpuolių Didžiojoje Britanijoje daugėja kasmet, tačiau toli gražu ne apie juos visus pranešama policijai ar žiniasklaidai.

Išpuolį patyrusi Šarūnė įsitikinusi, kad šiuo metu patyčių burbulas išpūstas ir iš tikro situacija nėra tokia baisi, kaip gali pasirodyti: „Niekas nieko kol kas dar čia nedaro, išpuolių visada buvo ir bus. Tiesiog „Brexit“ leidžia tik dar labiau pasireikšti nacionalistams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius