Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04 /14:18

Po G.Kirkilo ultimatumo dėl V.Pranckiečio – švelnesnis A.Palionio tonas

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkui Gediminui Kirkilui pareiškus, kad jeigu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išsaugos savo postą, koalicinė sutartis negalios, socialdarbiečių frakcijos parlamente seniūnas Andrius Palionis laikosi kitos nuomonės. Taip pat jis informavo, kad atnaujintoje Vyriausybėje partijai siūloma Žemės ūkio ministerija.
Andrius Palionis
Andrius Palionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klausiamas, ar po V.Pranckiečio sprendimo nesitraukti iš Seimo pirmininko posto socialdarbiečiai pasirašys koalicinę sutartį, A.Palionis aiškino, kad LSDDP prezidiumas ir frakcija Seime balsavo bei davė leidimą partijos pirmininkui pasirašyti koalicinę sutartį.

„O pasirašinėju ne aš, pasirašinės Gediminas Kirkilas“, – tvirtino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis

A.Palionio teigimu, nepasitikėjimo V.Pranckiečiu procedūra – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime reikalas.

„Aš kaip ir sakiau, mūsų nėra prioritetas nepasitikėjimas Seimo pirmininku, tai daugiau didžiosios frakcijos noras. Jie tą turės daryti“, – sakė jis.

A.Palionis tvirtino, kad Seimo pirmininko postas LSDDP nėra svarbus. Nors trečiadienį skelbta, kad jeigu kitą savaitę koalicijos partneriai neatstatydins V.Pranckiečio arba jis pats nepasitrauks iš pareigų, sutartis nutrūks.

Atsitraukia nuo reikalavimo dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Klausiamas, kodėl, jeigu Seimo pirmininko postas jiems nėra svarbus, kalbama apie koalicinės sutarties nutraukimą, A.Palionis teigė:

„Šitie žodžiai irgi buvo ne mūsų, tik tai, kad jūs paklausėte Gedimino. Realiai viso šito vakar lygiai taip pat mūsų prezidiumo posėdyje buvo paklausta Ramūno, kas bus, jeigu neatleis Seimo pirmininko. Ramūnas pasakė, kad negalios koalicinė sutartis“.

Šitie žodžiai irgi buvo ne mūsų, tik tai, kad jūs paklausėte Gedimino.

A.Palionis sakė, kad antradienis parodys, kaip bus. Viską spręs keturios partijos, pasirašysiančios koalicinę sutartį. Parlamentaro nuomone, nutraukti ją nėra dėl ko, nes atsižvelgta į daugumą LSDDP siūlymų dėl Vyriausybės programos. Nesutarimų esą likę tik dėl kelių punktų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

A.Palionis pakartojo, kad iš jų pusės nebus reikalaujama nutraukti koalicinę sutartį, jeigu V.Pranckietis nebus atstatydintas.

Kalbėdamas apie tai, kaip tokiu atveju įsivaizduoja bendrą darbą su V.Pranckiečiu, A.Palionis aiškino su juo niekada nesipykęs.

Jeigu Seime bus pareikštas nepasitikėjimas V.Pranckiečiu, A.Palionis nežino, kaip balsuotų parlamento LSDDP frakcija.

„Teisybę pasakius, nesame apie tai diskutavę. Bet yra kai kurie netgi mūsų frakcijos nariai ir viešai išsakę, kurie balsuos prieš atstatydinimą“, – teigė jis.

Socialdarbiečiai norėjo, kad suformavus naują koaliciją jiems atitektų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Tačiau A.Palionis ketvirtadienį sakė, kad nuo šito reikalavimo atsitraukiama.

„Yra pasiūlyta Žemės ūkio ministerija. Mąstome“, – komentavo jis.

Yra pasiūlyta Žemės ūkio ministerija. Mąstome.

Kad SADM lieka valstiečiams BNS patvirtino LVŽS pirmininkas R.Karbauskis.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikrai lieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Karbauskis.

„Tas tikrai yra sutarta, čia jokių abejonių ir ginčų nėra. Jeigu jų būtų, rytoj nepasirašytumėme koalicijos sutarties“, – pridūrė jis.

R.Karbauskio raminimai

A.Palionis tvirtino, kad trečiadienį vykusiame ir tris valandas užtrukusiame LSDDP prezidiumo posėdyje pagrindinės diskusijos sukosi ne apie Seimo pirmininko postą.

„Pagrindinė diskusija buvo tą, ką mūsų prezidiumo posėdis išsakė praėjusį trečiadienį ir apie Vyriausybės veiklos planą, kadangi dabar ir kai pirmadienį buvome pas Saulių Skvernelį Vyriausybėje, į kai kuriuos punktus nebuvo atsižvelgta. Tai pagrindinė diskusija ir buvo su Ramūnu Karbauskiu, ar mes dabar neįsirašę į koalicinę sutartį ir dėl Vyriausybės remiamų pajamų įsipareigojimo didinti, ir dėl miškų kirtimo mažinimo, ar mes tą paraleliai galėsime daryti atsiradus galimybėms ir tęsti tas programines nuostatas“, – kalbėjo jis.

Pasak A.Palionio, LSDDP prezidiumo posėdyje dalyvavęs „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis išreiškė savo poziciją ir nuramino socialdarbiečius, tarp kurių vyksta „didelės diskusijos“ dėl Seimo pirmininko posto.

„Tai Ramūnas užtikrino, kad tai – ne Gedimino noras (Kirkilo – red.past.), o pats Ramūnas ir valstiečiai-žalieji siūlė šitą poziciją mums pasiimti. Tai ta pagrindinė vakarykštė diskusija buvo daugiau vertybinė, o ne Seimo pirmininkas“, – dėstė socialdarbietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius