-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 03

Vilniaus rajonas tebeturi partnerių Baltarusijoje: merė mano, kad ne tai dabar svarbiausia

Į karą Ukrainoje įsitraukė ir Rusijos partnerė Baltarusija, tačiau tai kol kas netapo priežastimi Vilniaus rajono savivaldybei nutraukti bendradarbiavimą su savo partnerėmis – savivaldybėmis šioje šalyje. Taip teigia rajono tarybos opozicijos atstovai. Savivaldybės vadovai atsako, kad bendradarbiavimas nevyksta, o oficialiai bus nutrauktas artimiausiame tarybos posėdyje.
Marija Rekst
Marija Rekst / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Paragino nutraukti kuo greičiau

Rajono tarybos Centro-dešinės frakcija kreipėsi į merę Mariją Rekst dėl bendradarbiavimo su Baltarusijos miestais partneriais nutraukimo.

Kaip rašoma kreipimesi, „pasaulis jau keletą dienų sukaustytas stebi įvykius Ukrainoje, prieš kurią Rusija be jokios priežasties ir neišprovokuota pradėjo karą“:

„Visos civilizuotos šalys solidarizuojasi su Ukraina ir įvedinėja sankcijas Rusijai, kurių tikslas – visomis prieinamomis priversti Kremliaus režimą pakeisti savo vykdomą politiką ir priversti Rusijos visuomenę susimąstyti dėl savo valdžios veiksmų ir jų pasekmių. (…)

Dauguma Lietuvos savivaldybių, atsakydamos į Kremliaus agresiją, nutraukia bendradarbiavimą su Rusijos miestais savivaldos lygmeniu. Baltarusija ir jos neteisėtas prezidentas Aliaksandras Lukašenka yra ištikimi Rusijos piktadarysčių bendrininkai Lietuvoje. (…) Kare prieš Ukrainą iš Baltarusijos teritorijos yra vykdomas pagrindinis puolimas, siekiant užimti sostinę Kyjivą.

Visų šių aplinkybių kontekste, raginame solidarizuotis su agresiją patiriančia Ukraina ir nedelsiant nutraukti bendradarbiavimą su Baltarusijos režimui atstovaujančiais rajonais – Ašmena ir Voložinu. Lietuvai ir Vilniaus rajonui ne pakeliui su agresoriais“, – rašoma kreipimesi, kurį pasirašė šeši Centro-dešinės frakcijos nariai.

Jie teigė iš savivaldybės vadovų išgirdę atsakymą, kad tai galbūt ir bus padaryta, bet vėliau, nes „dabar yra svarbesnių darbų“.

Nutrauks dar kovą

Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus persiųstame merės Marijos Rekst komentare teigiama, kad nėra taip, jog savivaldybės iš viso neketintų nutraukti šio bendradarbiavimo. Tai bus svarstoma jau artimiausiame tarybos posėdyje kovo mėnesį – rajono savivaldybės taryba renkasi kartą per mėnesį.

Apie tai merė sako telefonu pranešusi ir opozicijos atstovui Jonui Vasiliauskui.

„Šiai dienai šis klausimas nėra pirmo svarbumo, bendradarbiavimas su Baltarusijos partneriais nevyksta, visi vykę bendri projektai yra pasibaigę, ryšių nepalaikome jau kurį laiką, o su Rusija sutarčių išvis neturime, todėl nuspręsta nerengti neeilinio tarybos posėdžio, o dėl bendradarbiavimo nutraukimo svarstyti artimiausiame kovo mėnesio tarybos posėdyje“, – teigė M.Rekst.

Vilniaus rajono sav. nuotr./Ukrainos vėliava prie Vilniaus rajono savivaldybės
Vilniaus rajono sav. nuotr./Ukrainos vėliava prie Vilniaus rajono savivaldybės

Ji taip pat patikino, kad imtasi daugybės dalykų reiškiant paramą ir solidarumą su Ukraina: „Atsižvelgus į Rusijos karinę invaziją Ukrainoje, tą pačią dieną buvo išplatintas pranešimas, raginantis rajono gyventojus solidarizuotis ir kartu melstis už taiką Ukrainoje bei visame pasaulyje. Taip pat išreiškiant solidarumą Ukrainai – Vilniaus rajono savivaldybėje iškabinta Ukrainos vėliava.“

Priima vaikus ir šeimas

Vilniaus rajonas atšaukė ir Užgavėnių šventes, kaip teigta, dėl karo Ukrainoje. Žmonės raginti melstis už taiką ir ramybę Ukrainoje ir visame pasaulyje.

Taip pat išreiškiant solidarumą Ukrainai – Vilniaus rajono savivaldybėje iškabinta Ukrainos vėliava.

„Savivaldybė operatyviai dirba ir sprendžia daug klausimų dėl pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo. Vilniaus rajono šeimos ir vaiko gerovės centras priims apie 70 vaikų iš Ukrainos. Taip pat ir toliau ieškomos tinkamos patalpos, kuriose galėtų įsikurti ukrainiečiai.

Be to, savivaldybė viena pirmųjų atšaukė visas artimiausiai suplanuotas Užgavėnių šventes, išsiuntėme Ukrainos Sambiro miesto bendradarbiavimo partneriui solidarumo ir palaikymo raštą, į kurį jau esame gavę atsakymą su nuoširdžia padėka ir prašymu išsiųsti būtiniausius daiktus.

Nuo kovo 2 d. iki kovo 5 d. imtinai kviečiame gyventojus ir visus geros širdies žmones aukoti daiktus. Nuolat yra palaikomi ryšiai, susiskambiname su Sambiro miesto meru. Dabar sprendžiame klausimus, susijusius su paramos pristatymu į Sambirą. Vakar aukojome šv. Mišias ir meldėmės už taiką ir ramybę Ukrainoje bei visame pasaulyje. Rajono švietimo ir kultūros įstaigos aktyviai prisideda prie Ukrainos palaikymo iniciatyvų.

Šiuo metu svarbiausia visiems bendrai susitelkti ties realiais darbais, opoziciją raginu ne eskaluoti informacija, o prisidėti realiu įdirbiu padedant ukrainiečiams ne žodžiais, o darbais“, – kalbėjo merė M.Rekst.

Apie tai, kad nutraukia bendradarbiavimą su ilgamečiais partneriais Rusijoje ir Baltarusijoje, jau pranešė didžioji dauguma Lietuvos savivaldybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius