Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Po skandalingo įrašo pasitraukė specialiojo ugdymo centro „Aidas“ direktorė

Kiek daugiau nei prieš savaitę Lietuvą sukrėtė „Vilniaus energijos“ operatorės įrašytas telefoninis pokalbis, kuriame aiškiai girdėjosi, kaip Vilniaus specialiojo ugdymo centro „Aidas“ darbuotoja užsipuolė neįgalią globotinę. Darbuotoja darbo neteko vos nustačius, kas ji tokia. Antradienį paskelbta, kad atsisveikinta ir su centro direktore.
Vilniaus meras R.Šimašius lankosi Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“
Vilniaus meras R.Šimašius lankosi Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Šiandien atsisveikinau su specialiojo ugdymo centro „Aidas“ vadove. Emocinio smurto atvejis šioje įstaigoje prieš pusantros savaitės yra nepateisinamas ir nubraukia daugybę ligšiolinių įstaigos pasiekimų. Todėl gerbiu vadovę, kuri prisiėmė atsakomybę ir nusprendė pasitraukti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį popiet pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

VIDEO: Garso įraše – ant neįgalios mergaitės šaukianti mokytojos padėjėja (N-18)

Meras netikėjo atsitiktinumu

Meras kartu su socialinius klausimus savivaldybėje kuruojančiu vicemeru Gintautu Palucku centre lankėsi prieš savaitę, sausio 23 dieną. Tuomet R.Šimašius neslėpė, kad gali reikalauti ir įstaigos vadovės atsakomybės, kadangi „po gražiu fasadu vyksta tokie dalykai“.

„Akivaizdu, kad atvejis yra visiškai nedovanotinas, ta moteris, kuri rėkė ant vaiko, taikė psichologinį smurtą, ji atleista iš darbo už etikos pažeidimus. Be jokios abejonės, bus tiriama visa įstaigos veikla, atmosfera joje, nes man sunkiai tikėtina istorija, kad -niolika metų viskas gražu, idealu ir nieko nesimato, tai pirmas kartas ir staiga įrašas eteryje. Turbūt bėdų galėjo būti ir daugiau“, – kalbėjo R.Šimašius.

Tai, kas nutiko Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“, iškilo į viešumą tik todėl, kad „Vilniaus energijos“ operatorė pasielgė išties pilietiškai. Kažkas paskambino į bendrovės skambučių centrą, tačiau nekalbėjo, o operatorė išgirdo riksmus – suaugusi moteris, darbuotoja, šaukė ant vaikišku balsu kalbančios globotinės. Operatorė ne tik nenutraukė pokalbio, jį įrašė, bet ir pranešė policijai bei Vilniaus miesto savivaldybei.

Institucijos šįkart dirbo itin operatyviai. Jau tą patį penktadienį apie 18 val. buvo aišku, kas ta šaukusi moteris ir kur viskas vyko. „Nustatyta, kad incidentas vyko savivaldybės specialiojo ugdymo įstaigoje „Aidas“. Įtariama, kad įraše girdėti, kaip mokytojos padėjėja O.P. šaukia ant specialių poreikių turinčio vaiko. Šis vaikas yra Vaikų ir jaunimo pensionato auklėtinis, besimokantis specialiojo ugdymo įstaigoje „Aidas“. Ar prieš vaiką buvo smurtauta, paaiškės vaiką apžiūrėjus gydytojams“, – tuomet pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

Vadino „sterva“

Klausantis šio įrašo, kraujas stingsta. Vaikas verkia ir atsiprašinėja, bet suaugusi moteris rėkia garsiau, kai kurie garsai skamba taip, lyg vaikas būtų mušamas, nuolat kartojamas žodis „sterva“. „Norėjau paskambinti į „Vilniaus energiją“. Sterva šita suėdė man vieną ar du eurus. Liksi nevalgius, supratai?“ – šaukia moteris, į ką vaikas paklusniai proverksmiais atsako „Taip“. Girdisi, kad į patalpą įeina dar viena moteris, tačiau ginti vaiko neskuba.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus meras R.Šimašius lankosi Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“

Centro direktorė Janė Martinkėnaitė po susitikimo su meru tikino, kad darbuotoja buvo iš karto atleista, vos paaiškėjo incidentas. Tačiau ji dievagojosi, kad tai pirmas kartas jos vadovaujamoje įstaigoje, kai taip pasielgta su vaiku, iki šiol, jos teigimu, jokių skundų nebuvę.

Darbą paliko ir antra Vilniaus specialiojo ugdymo centras „Aidas“ darbuotoja, manoma, buvusi kartu su kolege, kuri naudojo psichologinį smurtą prieš neįgalią globotinę, ir jos nesustabdžiusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius