Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 19

Po šoko dėl koronavirusu užsikrėtusios gydytojos Šeškinės poliklinika pamažu dirba, apsaugos priemonės – į pabaigą

Vilniaus Šeškinės poliklinika priima tik mažą dalį pacientų, palyginti su nuolatiniu srautu. Po to, kai trečiadienį paaiškėjo, kad vienai Šeškinės poliklinikos gydytojai nustatytas koronavirusas, darbas čia dar labiau apribotas. Vis dėlto nėščiąsias ir pacientus, kuriems aukšta temperatūra, poliklinika priima. Serganti gydytoja, anot poliklinikos direktorės, jaučiasi gerai, visi jos pacientai įspėti.
Šeškinės poliklinika
Šeškinės poliklinika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmas atvejis poliklinikos darbuotojui

Apie tai, kad iš kelionės Kuboje grįžusiai šeimos gydytojai iš Šeškinės poliklinikos nustatytas koronavirusas, trečiadienio rytą paskelbė pati poliklinika. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje, kai virusas patvirtinamas gydymo įstaigos darbuotojui.

„Šeškinės poliklinikos darbuotojui patvirtinta koronaviruso infekcija. Jis gydomas ir izoliuotas. Visi, turėję sąlytį su šiuo asmeniu, taip pat laikosi izoliacijos režimo. Dėl kitų kontaktų vyksta epidemiologinis tyrimas. Jų sąrašas nedidelis. Su tais žmonėmis, kurie galimai turėjo sąlytį su koronavirusu užsikrėtusiu darbuotoju, jau kontaktuojama.

Poliklinikos darbuotojai, kaip įprasta, medicinos pagalbą teikia ir pacientais rūpinasi. Prašome išlaikyti ramybę“, – feisbuke rašė poliklinikos atstovai.

Kiek vėliau paaiškėjo, kad su gydytoja kontaktavę darbuotojai tėra penki, tačiau kartu su pacientais, kuriuos gydytoja priėmė po kelionės, virusas galėjo pasiekti apie aštuonias dešimtis žmonių.

Mūsų darbuotojas buvo Kuboje, kuri tuo metu nebuvo rizikos zonos šalis, ir buvo darbe 4 dienas, tuo metu jautėsi visiškai gerai, temperatūra pakilo kovo 16 d., – sakė D.Kanopienė.

Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė ketvirtadienį 15min sakė, kad užsikrėtusi gydytoja jaučiasi pakankamai gerai. Su kitais darbuotojais, turėjusiais kontaktą su šia medike, irgi palaikomas nuolatinis kontaktas – visi jie izoliavosi.

„Mūsų darbuotojas buvo užsienyje, Kuboje, kuri tuo metu nebuvo rizikos zonos šalis, ir buvo darbe keturias dienas, nes viena išeiginė buvo, tuo metu jautėsi visiškai gerai, jokių nusiskundimų neturėjo, temperatūra jam pakilo kovo 16 dieną. Tą dieną mes jau dirbome karantino sąlygomis ir su pacientais jokių kontaktų nebuvo“, – tikino direktorė.

Anot direktorės, vos sužinojus apie patvirtintą užsikrėtimą koronavirusu, buvo kreiptasi į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistus, jie esą poliklinikai dėl reagavimo į įvykį priekaištų neturėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šeškinės poliklinika

„Visi, kas galėjo per tas keturias dienas susidurti, yra aiškūs, su visais susisiekta. Labai visi išgyvename, toks atvejis... Stengiamės situaciją suvaldyti, žmones nuraminti. Labai norime ir prašome visų pagalbos dėl testų darbuotojams, kad būtų ramumas. Tiems, kurie izoliacijoje, skambiname kiekvieną dieną, labai rūpinamės ir tuo užsikrėtusiu darbuotoju, jo sveikata, jis jaučiasi labai neblogai“, – užtikrino D.Kanopienė.

Priima nėščiąsias ir su temperatūra

Ketvirtadienio rytą poliklinika dirbo. Kaip 15min pasakojo šioje gydymo įstaigoje besilankanti Ramunė, ji buvo viena iš tų pacientų, kuriai teko keliauti į polikliniką – moteris laukiasi, jai būtinai reikėjo atlikti tyrimą.

„Man gydytoja telefonu liepė ateiti į polikliniką. Prie durų pasitiko darbuotojai su visomis asmens apsaugos priemonėmis – akiniais, kaukėmis, kombinezonais. Dirba čia tik šeimos gydytojai ir ginekologai, bet ir tie ne visi, tarkim, mano gydytojos nėra, bet mane priėmė kita. Sėdėjo tikrai nemažai nėščiųjų poliklinikoje“, – pasakojo vilnietė.

Prie durų pasitiko darbuotojai su visomis asmens apsaugos priemonėmis – akiniais, kaukėmis, kombinezonais.

Vis dėlto dėl vieno dalyko moteris sako buvusi nemaloniai nustebusi: į polikliniką ateina ir žmonėms, kuriems pakilo aukšta temperatūra – daugiau nei 38 laipsniai.

„Galėjo gal bet nėščiąsias pro kitą įėjimą leisti. Nes juk mums pavojingi bet kokie virusai, o čia ateina žmonės su aukšta temperatūra, jiems daromi kraujo tyrimai“, – sakė Ramunė.

Bijo likti be apsaugos priemonių

Direktorė patvirtino, kad dalis pacientų tebeturi galimybę ateiti į polikliniką, tačiau įspėjo – pirmiausia būtina susisiekti su šeimos gydytoju.

„Dabar dirbame taip – būtinoji pagalba yra teikiama. Mūsų poliklinikos išplanavimas labai tinkamas, turime atskiras patalpas su atskiru išėjimu. Tai tie pacientai, kurie karščiuoja, reikalinga būtinoji pagalba, būna tik pirmame aukšte, niekur kitur nesklinda po polikliniką. Prie poliklinikos durų filtras, pamatuojama temperatūra, užduodami pagrindiniai klausimai, ar buvo bet kokioje užsienio šalyje, ar neturėjo kontakto. Jeigu kas, uždedama kaukė“, – apie naujas darbo sąlygas pasakojo D.Kanopienė.

Šiuo metu visi darbuotojai, pasitinkantys prie durų, aprūpinti apsaugos priemonėmis, tačiau direktorė neslėpė – jų trūksta.

Poliklinikoje taip pat teikiama skubioji odontologijos pagalba ir priimamos nėščiosios nuo 7 iki 11 val. Bet pirmiausia paskambinti privalu ir čia.

Anot direktorės, pirmadienį skambučių centras vos pajėgė susitvarkyti su visais skambučiais, dabar dirbančiųjų jame padaugėjo iki dešimties ir esą nebeliko pacientų, su kuriais nebūtų susisiekta.

Informuoja feisbuke

Poliklinika apie darbo pokyčius skelbia ir savo puslapyje bei feisbuko paskyroje.

„Informuojame, kad Šeškinės poliklinikos veiksmai derinami su Vilniaus m. savivaldybe ir Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC). Darbe vadovaujamės galiojančiais teisės aktais: darbuotojai, turėję tiesioginį kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiu darbuotoju, yra izoliuoti, jų sąrašai pateikti NVCS, pagal galimybes artimiausiu laiku atliksime tyrimus dėl COVID-19“, – teigia poliklinika.

Kadangi Lietuvoje karantinas, Šeškinės poliklinikoje, kaip skelbiama, teikiamos tik būtinosios medicinos pagalbos paslaugos. O visi pacientai, susiruošę į polikliniką, pirmiausia turėtų paskambinti, jiems perskambins šeimos gydytojas. Su tais, kuriems buvo numatyti planiniai vizitai, taip pat žadama susisiekti telefonu.

„Atšaukiamos planinės konsultacijos pas gydytojus specialistus, odontologus, reabilitologus, planiniai rentgeno tyrimai, echoskopijos, endoskopijos. Registracija pas gydytojus specialistus nevykdoma. Atidedami profilaktiniai sveikatos tikrinimai, prevencinės programos. Nuotoliniu būdu teikiamos šios paslaugos: išrašomi vaistai ir medicinos priemonės, teikiamos konsultacijos, išduodami ir pratęsiami nedarbingumo pažymėjimai, skiriami būtini tyrimai“, – teigiama poliklinikos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius