Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29

Po sprogimo garažuose kaimynai nerimauja: bijo dar vienos nelaimės

Sprogimas garažų masyvą Vilniaus Vilkpėdės g. supurtė balandžio 11 d., buvo apgriautos patalpų, kur remontuoti motociklai, konstrukcijos. Laimė, niekas nenukentėjo, tačiau netoliese garažus turintys vilniečiai sunerimo. Jie sako teritorijoje irgi turintys „tiksinčią bombą“ – šiukšlyną, kuriame suverstos padangos, galima rasti indų su degių skysčių likučiais. Ir neaišku, kas jį turėtų sutvarkyti.
Šiukšlynas garažų bendrijos teritorijoje
Šiukšlynas garažų bendrijos teritorijoje / 15min skaitytojo nuotr.

Vilkpėdės g. 6D adresu esantis garažų masyvas – tai ne laikini metaliniai garažai, o mūriniai pastatai, kurių savininkai tvirtina susidūrę su problemomis dėl šiukšlių.

Bijo dėl šiukšlių krūvos

Į 15min redakciją kreipėsi šioje garažų bendrijoje garažus turintys žmonės ir teigė, kad Vilkpėdės g. 6 įvykęs sprogimas juos gerokai išgąsdino. Esą netrukus gali įvykti kitas sprogimas ar kilti gaisras „dėl per paskutinius metus atsiradusio gana didelio šiukšlyno, kuriame – krūva padangų, krūva šovinių, parako likučių ir visokio plauko degių skysčių, tai juk vienas žingsnis iki naujos bėdos“.

15min skaitytojo nuotr./Šiukšlynas garažų bendrijos teritorijoje
15min skaitytojo nuotr./Šiukšlynas garažų bendrijos teritorijoje

Ieškodami kaltininkų vilniečiai visų pirma beda pirštu į „Vilniaus atliekų surinkimo administratorių“ (VASA).

„O kalbant apie VASA, tai garažų savininkų prašymu buvo pastatyti 5 konteineriai šiukšlėms, kurie labai greitai prisipildė įvairių atliekų, o kai jos nebetilpo, visi sėkmingai pradėjo dėti šalia tų konteinerių ir taip susikaupė nemenkas šiukšlynas. Vieną dieną savo konteinerius VASA susirinko, o visas šiukšles, susikaupusias aplinkui, sėkmingai paliko sutvarkyti kažkam...

Tas kažkas galėtų būti tų garažų bendrija, bet bendrija mokesčio iš garažų savininkų šiukšlyno išvežimui negali paprašyti, nes visi garažų savininkai jau kelerius metus už komunalinių atliekų surinkimą garažuose moka mokestį“, – teigiama skunde.

Sumoka, bet paslaugos negauna

Mokestį renka, bet šiukšlių neišveža. Taip trumpai situaciją nupasakojo ir šios 448-osios garažų statybos ir eksploatavimo bendrijos pirmininkas.

„Čia tikrai yra problema, nes VASA ir „prišiukšlino“ – išsivežė konteinerius, o aplinkui susikaupusio šiukšlyno ilgą laiką neišvežė. O iš visų garažų savininkų renka mokestį už šiukšlių išvežimą“, – sakė pirmininkas.

Rinkti antrą kartą mokesčio bendrija negali, tai nebūtų teisinga, ypač turint omeny, kad dauguma garažų savininkų yra pagyvenę žmonės, neretai įžengę į devintą dešimtį. Šitas dalykas svarbus ir dėl siūlymo patiems surengti talką bei susitvarkyti – vargu, ar šie žmonės tai pajėgūs padaryti. Nors kaip tik tokią išeitį bendrijai savo rašte nurodė Vilkpėdės seniūnija.

VASA ir „prišiukšlino“ – išsivežė konteinerius, o aplinkui susikaupusio šiukšlyno nelietė. O iš visų garažų savininkų renka mokestį už šiukšlių išvežimą, – sakė pirmininkas.

„Prašome skubos tvarka organizuoti garažų bendrijos narių talkas, sutvarkant ne tik garažų, bet ir aplink juos esančią teritoriją, išvežti susikaupusias atliekas ir šiukšles. Ateityje prašome tinkamai prižiūrėti paminėtą teritoriją, kad nesikauptų atliekos ir nereikėtų taikyti administracinių poveikio priemonių“, – rašoma seniūno Mindaugo Kuncaičio pasirašytame rašte.

Pirmininkas skėsčioja rankomis – juk ir transporto bendrija neturi, už šiukšlių išvežimą mokesčio iš jų reikalaujama.

„Buvo pastatyti penki konteineriai. Viena mūsų bendrijos narė labai aktyviai siekė, kad jie čia stovėtų, kadangi moka mokesčius, tai sakė, kad ir šiukšlės turi būt vežamos. Tai pastatė juos, jie prastovėjo apie du mėnesius, niekas neišvežė, šiukšlės juose nebetilpo. Paskui važiavo ir iš miesto, ne iš mūsų bendrijos, primėtė aplinkui tų šiukšlių, tada vieną dieną atvažiavo vežėjai, konteinerius išvežė, o visą šiukšlyną aplinkui paliko. O kai jau šiukšlynas yra, tai jis ir didėja“, – apie situaciją kalbėjo bendrijos pirmininkas.

Galvoja apie kameras

VASA, apmokestinusi negyvenamąsias patalpas mokesčiu už komunalines atliekas, į diskusijas esą nesileidžia. Todėl, bendrijos pirmininko teigimu, norima įrengti vaizdo kameras, kurios užfiksuotų šiukšlintojus, tada informaciją būtų galima perduoti policijai.

Į 15min užklausą dėl susidariusios problemos VASA atstovai atsakė glaustai: „Nurodytoje vietoje yra susikaupusi bešeimininkių atliekų, kurių turėtojo nustatyti neįmanoma, sąvarta. Informacija apie šias bešeimininkes atliekas pagal kompetenciją perduota Vilniaus miesto savivaldybės administracijai, kuri organizuoja tokių atliekų sutvarkymą (Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo taisyklių 5 punktas). SĮ VASA vykdo mišrių komunalinių atliekų sistemos administravimą. Siekiant užkirsti kelią tolimesniems Atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimams, minėtoje teritorijoje imsimės prevencinių priemonių – įrengsime mobilias vaizdo stebėjimo kameras.“

VASA: Informacija apie šias bešeimininkes atliekas pagal kompetenciją perduota Vilniaus savivaldybės administracijai, kuri organizuoja tokių atliekų sutvarkymą.

Vilniaus savivaldybė savo ruožtu teigia, kad tai ne jų darbas. „Šis valstybinės žemės sklypas (Vilkpėdės g. 6D) išnuomotas 53 metams 448-ajai garažų statybos ir eksploatavimo bendrijai. Vilniaus miesto savivaldybė bendriją jau įpareigojo nedelsiant susitvarkyti teritoriją ir ateityje ją tinkamai prižiūrėti“, – teigė G.Runovičius, Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas.

Todėl ratas apsisuka: garažų savininkai yra dagiausia garbaus amžiaus, todėl vargu ar rinksis į talką tvarkyti teritorijos. Be to, bendrijos nariai jaučiasi jau sumokėję už paslaugą, tik pačios paslaugos kažkodėl negauna. „Ir ar toks mokestis garažams apskritai yra logiškas ir teisėtas, jei jokios šiukšlės garažų teritorijose nėra surenkamos, tai už ką visgi čia žmonės turi mokėti?“ – stebisi garažų savininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius