Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 04

Po teismo sprendimo COVID-19 testų byloje – poslinkiai kitame prokuratūros tyrime

Teismo dar nepasiekusiame ikiteisminiame tyrime dėl greitųjų COVID-19 testų pirkimo buvusiam Vyriausybės vicekancleriui, dabar – Seimo nariui Lukui Savickui bei tuomečio premjero Sauliaus Skvernelio patarėjui Jonui Kairiui buvo suteiktas specialiųjų liudytojų statusas. Dabar šis statusas abiem kiek pakoreguotas – jie byloje liko tiesiog liudytojais, skelbia portalas delfi.lt. 15min žiniomis, procesinių poslinkių byloje yra ir daugiau, o svarbiausia – netrukus žadamas tyrimo finišas.
Saulius Skvernelis ir Lukas Savickas
Saulius Skvernelis ir Lukas Savickas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismo šią savaitę paskelbė sprendimą greitųjų COVID-19 testų pirkimo byloje. Teismas trečiadienį skyrė 20 tūkst. eurų baudą Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL) dėl pirkimo procedūrų pažeidimų, tačiau atmetė Generalinės prokuratūros ieškinį, kuriuo ši siekė niekiniais pripažinti sandorius dėl pusės milijono greitųjų testų pirkimo ir valstybei iš juos pardavusių bendrovių priteisti daugiau kaip 4 mln. eurų.

Teisėsauga taip pat atlieka ir ikiteisminį tyrimą dėl greitųjų COVID-19 testų pirkimo, jis tebevyksta prokuratūroje – teismo dar nepasiekė.

Vienus įtarė, kitus kvietė liudyti

Anksčiau pranešta, kad įtarimai šiame tyrime pareikšti buvusiai sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei ir bendrovės „Profarma“ atstovams, bendrovės „Bona diagnosis“ vadovui Redui Laukiui.

Tuometinis Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas ir tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys šiame ikiteisminiame tyrime buvo apklausti kaip specialieji liudytojai.

Vasario 4-ąją delfi.lt skelbia, kad tiek L.Savicko, tiek J.Kairio statusas tyrime pakito – iš spec. liudytojų jie tapo paprastais liudytojais. Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė šio procesinio pokyčio siūlė nesureikšminti, motyvuodama, kad liudytojas yra liudytojas.

Suprasti akimirksniu

  • Asmuo gali figūruoti kaip specialusis liudytojas, jeigu byloje yra duomenų apie tai, kad galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir tą veiką galėjo padaryti konkretus asmuo, tačiau šių duomenų nėra pakankamai, kad šiam asmeniui būtų suteiktas įtariamojo statusas.

GP atstovė sakė, kad tyrimą kuruojantis prokuroras nelinkęs detalizuoti formalių pokyčių, nes bylos situacija vykstant tyrimui kinta ir gali kisti vėl. Kita vertus, pagrindinis darbas tyrime jau atliktas, tad jau netrukus tikimasi sulaukti žinių apie ikiteisminės stadijos pabaigą. Tuomet galutinai ir paaiškės, kiek byloje, jei ji keliaus į teismą, yra įtariamųjų, kiek liudytojų.

Generalinė prokuratūra ir FNTT portalui lrt.lt dar užpernai patvirtino, kad specialiojo liudytojo statusas FNTT tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo buvo suteiktas Vyriausybės vicekancleriui, buvusiam premjero patarėjui L.Savickui. Jis apklaustas 2020 m. rugsėjo 4 dieną.

FNTT tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo specialiojo liudytojo statusas panašiu metu buvo suteiktas ir dar vienam premjero komandos nariui – patarėjui sveikatos klausimais J.Kairiui.

Apeliavo į ministrą

Greitieji testai pirkti iš „Profarmos“, jų gamintoja – Austrijos įmonė „Ameda labordiagnostik GmbH“.

Kaip skelbta anksčiau, J.Kairys tuomečio premjero patarėju sveikatos apsaugos klausimais paskirtas 2020 m. kovo 9 dieną, likus savaitei iki karantino paskelbimo.

LRT Tyrimų skyrius anksčiau yra skelbęs, kad L.Savickas premjero S.Skvernelio nurodymu davė tiesioginį pavedimą skubiai pradėti greitųjų testų pirkimą kovo mėnesį.

J.Savickas savo ruožtu delfi.lt teigė, kad Vyriausybė atliko koordinacinį vaidmenį, o sprendimą priėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Motyvavo kainų skirtumą

Kaip yra rašęs LRT Tyrimų skyrius, greituosius testus pasiūliusios ir tiekusios įmonės „Profarma“ vadovai kovo 16-ąją, pirmąją koronaviruso karantino dieną, susitiko su premjero patarėju J.Kairiu.

Oficialios austriškos „Amedos“ produkcijos platintojos – bendrovės „Pro Aris“ atstovė Lina Mecelicienė yra sakiusi, kad įsigyti greituosius testus už trigubai mažesnę kainą Sveikatos apsaugos ministerijai siūlė kovo 18 dieną, tačiau dėmesio nesulaukė. Ji tvirtino, kad įmonė pirkėjams Lietuvoje greituosius testus siūlė už vienodą – 3 eurų be PVM kainą.

Tuo metu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija „Profarmos“ tiektus greituosius testus įsigijo už kelis kartus didesnę kainą – vidutiniškai po 12 eurų už testą. Be to, kaip rašė BNS, pirkimas atliktas ypač skubiai – per dvi dienas gavus pasiūlymą, pasirašius sutartį ir tą pačią dieną pervedus visą daugiau nei 6 mln. eurų sumą tiekėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius