Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 04 11

Po uždaro A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžio – jokios informacijos apie tyrimo eigą

Uždarame „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujame Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos posėdyje buvo išklausyta Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo informacija. Tiesa, po posėdžio komisijos pirmininkė neatsakė faktiškai į nė vieną klausimą ir nepateikė jokios informacijos apie tyrimo eigą.
A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari
A.Širinskienės vadovaujami A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžiai uždari / 15min nuotr.

Trečiadienį A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdyje lankėsi VSD vadovas Darius Jauniškis, liudijo pats A.Skardžius ir apie anksčiau atliktą tyrimą informaciją teikė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius. Tai buvo jau trečias A.Širinskienės vadovaujamos komisijos posėdis, visus tris kartus posėdžiai buvo uždari, taigi pašaliniai asmenys bei žurnalistai į juos įleisti nebuvo.

Primename, kad praeitame posėdyje A.Skardžiaus apkaltos komisija nusprendė sustabdyti tyrimo dalį, susijusią su vėjo jėgainių statyba A.Skardžiaus šeimos sklypuose. Nors būtent vėjo jėgainių istorija sukėlė didžiausią atgarsį bei daugiausiai abejonių dėl Seimo nario veiklos. Komisija dalį tyrimo sustabdė motyvuodama šiuo metu vykstančiu ikiteisminiu tyrimu.

Po posėdžio trečiadienį A.Širinskienė sakė, kad negali žurnalistams atskleisti faktiškai jokios informacijos apie tyrimo eigą. Ji pasakė tik tai, kad posėdyje buvo nagrinėjamas A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje epizodas.

Pateikiame visą interviu su A.Širinskiene:

– Ar VSD vadovas jums pateikė kažkokios įdomios ar naudingos informacijos?

– Posėdis buvo uždaras.

– Ponas Karbauskis sakė, kad jeigu tarnybos nepateiks naujos, iki šiol negirdėtos medžiagos, apkaltos komisija mažai turi šansų, kad kažką ištirs. Tai ar pateikė naujos, iki šiol negirdėtos informacijos?

– Negaliu pasakyti, ką pateikė. Posėdis buvo uždaras, dalis informacijos yra slapta. Tai jeigu tarnybos išslaptins, tai greičiausiai pamatysite tai išvadoje.

– O jūs tyrėte Baltarusijos epizodą?

– Taip, šiandien buvo domimasi Baltarusijos epizodu.

– Dalis informacijos juk nėra slapta, buvo ir Antikorupcijos komisijoje jau ta informacija aptarta.

– Antikorupcijos komisijos informaciją galite skaityti, ji yra vieša.

– O jūs daugiau informacijos gavote, negu buvo gavusi Antikorupcijos komisija?

– Negaliu pasakyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

– O dėl Baltarusijos epizodo dar bus vystomas tyrimas?

– Mes skirsime dar vieną posėdį Baltarusijos epizodui nagrinėti.

– O ką jūs aiškinsitės dar?

– Greičiausiai, kad kviesime liudininkus.

– Kokius?

– Apsispręsime.

– Ar tyrimas vyksta apie šią Seimo kadenciją?

– Mes domimės šia kadencija. Bet, taip, yra įvykių, kurie yra įvykę kitoje kadencijoje arba iš viso Seimo nariui net nesant Seimo nariu.

– Tai ar yra ką tirti šioje kadencijoje?

– Matysite išvadoje.

V.Gailius: neabejoju, kad komisija gali gauti naujos informacijos

Posėdyje liudijęs Seimo Antikorupcijos komisijos, anksčiau atlikusios tyrimą dėl A.Skardžiaus veiklos, pirmininkas V.Gailius žurnalistams teigė, kad apkaltos komisija turi visus šansus gauti daugiau ir naujesnės informacijos nei anksčiau dirbusi jo komisija.

„Mane kvietė patikslinti Seimo Antikorupcijos komisijos, kaip parlamentinio tyrimo komisijos, pirmininką, paklausti dėl komisijos tyrimo metu nustatytų tam tikrų aplinkybių. Iš esmės tos aplinkybės visos yra išvadoje. Apie tai ir informavau komisiją“, – kalbėjo V.Gailius.

Paklaustas, kaip vertina „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žodžius, kad jeigu apkaltos komisija negaus naujos informacijos, apkalta A.Skardžiui yra sunkiai tikėtina, V.Gailius atsakė, jog naujos informacijos gauti galima: „Manau, kad sudaryta laikinoji komisija privalo būti savarankiška savo sprendimuose. Ar ji gaus naujos informacijos? Aš net neabejoju, kad jie gali tokios informacijos gauti, kadangi vykdyto parlamentinio tyrimo metu buvo pradėti tiek Mokesčių inspekcijos, tiek teisėsauginiai tyrimai. Tuose tyrimuose, be abejonės, kažkokie duomenys yra gauti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

V.Gailius teigė, kad A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje epizode tikrai yra šią kadenciją įvykusių įvykių: „Be jokios abejonės. Jeigu nebūtų tokių faktų, kad kažkokie veiksmai vyko šioje kadencijoje, toks teikimas nebūtų parengtas. Teikime yra duomenys apie jau šioje kadencijoje atliktus veiksmus. Ar tie duomenys bus pakankami, spręs komisija.“

Primename, kad A.Skardžiaus apkaltos Seimas ėmėsi po 15min tyrimų, kuriais atskleisti nutylėti politiko ryšiai. Pernai 15min nustatė, jog A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius