Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 09 08

Po Užupį pabraidžiusiam kultūros ministrui Šarūnui Biručiui kilo minčių apie naują direkciją

Užupio gyventojų kvietimu „darbietis“ kultūros ministras Šarūnas Birutis antradienį patogų kabinetą išmainė į pasivaikščiojimą per lietų. Per ekskursiją ministras stebėjosi kai kurių pastatų suplanavimu, o po jos pareiškė, kad visas statybas Vilniuje galėtų prižiūrėti kokia nors nauja direkcija, nes dabar veikiančios savo darbo iki galo neatlieka.
Šarūnas Birutis ir Vytaras Radzevičius
Šarūnas Birutis ir Vytaras Radzevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Š.Birutis apsilankė keliose Užupio bendruomenei labiausiai nepatinkančiose statybvietėse Polocko, Zarasų ir Malūnų gatvėse. Jam gyventojai pademonstravo, kaip, esą pažeidžiant Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą, Užupyje vietoj senų gamyklų kyla nauji pastatai.

Dabar ta atsakomybė yra labai stipriai išplaunama tarp kelių institucijų. Vieni į kitus pirštu rodo, o tai nėra gerai, – sakė Š.Birutis.

Vienas iš bendruomenės lyderių – keliautojas ir žurnalistas Vytaras Radzevičius dėkojo ministrui, kad šis nepabūgo nei lietaus, nei to, kad užupiečius kai kas jau ima lyginti su „žygaičiais“.

Po Užupį ministras lakstė ministerijos „Volkswagen Phaeton“, tačiau prie objektų nepabijojo ir batų susitepti, ir ant kopėčių palypėti.

Jis vis klausė, ką pasakoja gyventojai, ir teiravosi, ar verslininkai į bendruomenės pastabas nors kiek reagavo.

Problemų pamatė

Po beveik valandą trukusios ekskursijos ministras pripažino, kad gyventojų baimės dėl niokojamo paveldo yra pagrįstos.

„Aš matau bendruomenės susirūpinimą ir vietoje pažiūrėjęs matau, kad yra problemų. Jos nėra naujos. Aš tikiuosi, kad Vilniaus mieste jos nesiplės“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad nieko konkrečiai dėl statyboms Užupyje per lengva ranka išduodamų leidimų nekaltina, tačiau patikino, kad tarpusavyje institucijos bendradarbiauja per mažai.

„Neaišku, kas yra už ką atsakingas. Konkrečiai už Vilniaus UNESCO saugomą senamiestį ir Užupio teritoriją. Mes turime planų pertvarkyti institucinę sąrangą taip, kad būtų viena institucija, atsakinga už Vilniaus senamiestį. Tam reikalingos bus nemažos reformos“, – teigė ministras.

Kurs naują direkciją

Paaiškindamas jis sakė, kad nei Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys, nei Statybų inspekcija, nei Vilniaus savivaldybė ir net UNESCO padalinys šiuo metu suvaldyti situacijos nesugeba.

„Mintis būtų visą UNESCO saugomą teritoriją paskelbti vientisa ir direkciją turėti tos teritorijos. Gali ji būti pavaldi ir ministerijai, nes ministerija atsakinga už UNESCO paveldo išsaugojimą. Tuomet būtų aišku, kas atsakingas. Dabar ta atsakomybė yra labai stipriai išplaunama tarp kelių institucijų. Vieni į kitus pirštu rodo, o tai nėra gerai“, – sakė ministras.

Š.Birutis neslėpė dėl statybų Užupyje stojantis į gyvetojų pusę, nors statybininkų atstovų, kurie neigia bet kokius pažeidimus, dar nė nebuvo išgirdęs. Jie pas ministrą apsilankė ir savo poziciją išdėstė tik po ekskursijos. Trečiadienį ministras dėl statybų Užupyje dėl ketina susitikti ir su Kultūros paveldo departamento atstovais.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius