Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 04

Po Vėlinių iš kapinių vežami kalnai šiukšlių

Praėjo Mirusiųjų minėjimo – Vėlinių – diena, kai žmonės iš visų Lietuvos kampelių skubėjo aplankyti savo artimųjų kapų, padėti gėlių, uždegti žvakelę. Tačiau toks Vėlinių ritualas, kaip pastebi specialistai, labai taršus, o po kapų lankymo, kaip ir kasmet, lieka krūvos šiukšlių.
Atliekos Panevėžio kapinėse
Atliekos Panevėžio kapinėse / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

130 tonų atliekų

Panevėžyje atliekų surinkimu besirūpinančios bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ atliekų tvarkymo skyriaus vadovės Juditos Vingilytės teigimu, iš konteinerių, esančių kapinėse, kas mėnesį išvežama apie 60–70 tonų atliekų, tačiau skaičiuojama, kad vien tik per spalį gyventojai kapinėse paliko apie 130 tonų atliekų, 60 – iš jų surinka per paskutiniąją spalio savaitę. Dėl to buvo koreguojamas ir atliekų išvežimo grafikas.

„Įprastai kapinėse esančius konteinerius užtenka aptarnauti kartą arba du per savaitę. Prieš Vėlines, šiais metais, važiavome kiekvieną savaitės dieną. Atliekas iš konteinerių rinkome ir lapkričio 1–2 dienomis. Tomis dienomis stebėjome atliekų sumažėjimą, nebuvo perpildyti atliekų surinkimo konteineriai. Atliekų išvežimą vėl organizuosime 4 ir 6 dienomis, nes savaitgalį gali prasidėti sudegusių žvakučių nuėmimas“, – kalbėjo J.Vingilytė.

Bumas prieš Vėlines

Anot specialistės, didesni atliekų kiekiai skaičiuojami ir per kitas didžiąsias metų šventes, kaip Motinos, Tėvo dienas, Šv. Kūčias ir Kalėdas bei Šv. Velykas.

„Prieš šias šventes labai daug žmonių aplanko savo artimųjų kapus, bet tai nebūna toks masinis kapaviečių puošimas kaip per Vėlines“, – sakė ji ir pažymėjo, kad pats didžiausias atliekų bumas vis tik būna prieš Vėlines ir Vėlinių metu. Antrasis didesnis atliekų srautas skaičiuojamas praėjus savaitei nuo Vėlinių.

„Tada žmonės pradeda nuiminėti sudegusias žvakes. Gyvos ir dar gražios gėlės yra paliekamos, o dirbtinės gėlės dažniausiai užsibūna iki pavasario, kai vėl prasideda naujas, masinis kapaviečių tvarkymas“, – pasakojo J.Vingilytė.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Atliekos Panevėžio kapinėse
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Atliekos Panevėžio kapinėse

Puošia kukliau

Specialistė pastebi ir džiaugėsi, kad to truputį žmonės atsisuka į besaikį vartotojiškumą ir artimųjų kapus puošia saikingiau.

„Situacija nuo praėjusių metų nėra ženkliai pasikeitusi. Jeigu žmonės turi tam tikras tradicijas, kaip puošti savo artimųjų kapus, žinoma, jų laikosi. Bet vis tik pastebime, kad artimųjų kapus pradeda puošti saikingiau – mažiau dirbtinių gėlių, galbūt padeda po vieną kitą gyvą žiedelį ar kuklią puokštelę, po vieną žvakę ar žvakidę, – kalbėjo J.Vingilytė ir tęsė: Žinoma, norėtųsi dar daugiau teisingų pokyčių, kad žmonės lankydami kapus stengtųsi apskritai vengti tų atliekų, kurios yra neperdirbamos. Tai plastikinės, dirbtinės gėlės, žvakių plastikiniai arba stikliniai įdėklai jeigu juose nėra visiškai išdegęs parafinas“.

Tinkamas rūšiavimas

Be to, J.Vingilytė atkreipia dėmesį, kad Panevėžio miesto ir rajono kapinių lankytojai turi galimybę susidariusias atliekas mesti į patogiai išdėstytus stiklo, žaliųjų ir buitinių (mišrių) kapinių atliekų konteinerius.

„Norėtųsi, kad žmonės patys išrūšiuotų atliekas, kurios susidaro arba puošiant, arba nupuošiant kapavietę, kad nesumestų skirtingų rūšių atliekų į vienos rūšies konteinerius. Kapinėse yra pastatyti skirtingų paskirčių konteineriai, tam kad žmonės būtų sąmoningesni, ir atkreiptų dėmesį į taip reikalingą rūšiavimą“, – sakė specialistė.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Atliekos Panevėžio kapinėse
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Atliekos Panevėžio kapinėse

Atliekų rūšiavimas

  • Įžaliųjų atliekų konteinerius reikėtų mesti nužydėjusias gėles, augalus, sugrėbtus lapus, smulkias medžių, krūmų šakeles ir panašiai.
  • Į stiklo atliekų konteinerius reikėtų mesti stiklines žvakides, kurias prieš tai patariama išvalyti nuo vaško likučių, ir kitus stiklinius indus.
  • Į mišrių (buitinių) kapinių atliekų konteinerius mesti dirbtines gėles, plastikinius gėlių vazonus, krepšelius, vainikus ir kitas buitines atliekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius