Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10

Vilniaus pramintu taku: kontaktinis ugdymas grįžta ir kituose Lietuvos miestuose, bet dar ne visur – bendruomenės bijosi

Trečiadienį Vyriausybė pritarė prašymus pateikusių savivaldybių norui atnaujinti pradinį ugdymą. Iš viso mokyklos duris pravers 26 savivaldybėse. 15min kalbinti savivaldos atstovai teigė laukiantys galimybės atnaujinti švietimą, tačiau ne visos bendruomenės sutiko išleisti vaikus į mokyklas.

Vyriausybės sprendimu mokyklos atsivers Akmenės rajono, Alytaus miesto, Birštono, Biržų rajono, Kauno miesto, Kazlų Rūdos, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Mažeikių rajono, Pakruojo rajono, Palangos miesto savivaldybėse.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Eglė Andriuškienės, iš pradžių galėtų atsidaryti keturios mokyklos – viena savivaldybės ir trys privačios.

„Svarbus yra sutinkančių dalyvauti pilotiniame projekte mokyklos bendruomenės procentas. Siekėme, kad jis būtų ne mažesnis nei 75 proc. Praktiškai turim apie 80-95 proc. sutinkančių dalyvauti procese asmenų“, – teigė ji.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Eglė Andriuškienė
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Eglė Andriuškienė

Anot savivaldos atstovės, tikėtina, kad kiek vėliau prisijungs ir penktoji mokykla, tad iš 50 pradinį ugdymą teikiančių įstaigų Kauno mieste atsidarys 10 proc.

„Ne paslaptis, kad kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Kaune tiek tėvai, tiek mokiniai labai norėtų grįžti į ugdymo procesą, yra pasirengę tenkinti visas sąlygas. Vienose ugdymo įstaigose tėvai linksta į grįžimą, kitose dėl tam tikrų baimių, kad susidūrė su virusu, jo pasekmėmis, truputį abejoja“, – sako E.Andriuškienė.

Kai žmonės pamatė, kad tai nėra PGR testas, o kitas testavimo modelis, matosi, kad situacija keičiasi.

Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojos, jeigu ne visos minėtų mokyklų klasės sutiks grįžti į tiesioginį ugdymą, bus taikomas mišrus mokymosi būdas. Anot E.Andriuškienės, dėl to problemų kilti neturėtų.

Plungės rajone – dvi mokyklos

Ministrų kabineto nutarimu ugdymas sugrįš taip pat Panevėžio rajono, Plungės rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Rietavo, Šakių rajono, Šalčininkų rajono, Šiaulių miesto, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Vilkaviškio rajono ir Vilniaus rajono savivaldybėse.

Plungės rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vadovo Gintauto Rimeikio teigimu, Vilniuje pradėtas bandomasis projektas teigiamais atgarsiais pasiekė ir Žemaitiją.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė

„[Kad] yra galimybė atsiverti mokykloms ir grįžti į kontaktinį ugdymą, žiūrim tikrai teigiamai“, – sako jis.

Anot pašnekovo, dabartiniais duomenimis rajone duris pravers dvi mokyklos – Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus gimnazijoje sugrįš pirmokai ir trečiokai, o Plungės Senamiesčio mokykloje iš viso kontaktiniu ugdymu mokytis planuoja 7 klasės.

Žmones labai veikia ta informacinė erdvė. Ir prisiklauso įvairių, na, galbūt ne visai tikrovę atitinkančių, faktų ir baimių atsiranda.

„[Reakcijų iš bendruomenės] buvo įvairių. Kiek teko bendrauti su vadovais, Žemaičių Kalvarijos gimnazijoje turim tik 4 klases, kiekvieniems metams po vieną. Šiai dienai 1 ir 3 klasių tėvai sutinka, kitų tėveliai galbūt nelabai norėjo dalyvauti šiame modelyje.

123RF.com nuotr./Vaikai mokykloje
123RF.com nuotr./Vaikai mokykloje

Kalbant apie Senamiesčio mokyklą, […] kai žmonės pamatė, kad tai nėra PGR testas, o kitas testavimo modelis, matosi, kad situacija keičiasi. Jeigu mes prieš kelias savaites kalbėjome apie 5 klases, šiandien su direktoriumi kalbam, kad būtų jau kaip ir 7“, – sako G.Rimeikis.

Lazdijuose ugdymas liks nuotoliniu

Minėtame savivaldybių sąraše nerasite, pavyzdžiui, Lazdijų rajono savivaldybės. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vadovo Daliaus Mockevičiaus teigimu, pabandyti sugrįžti į kontaktinį ugdymą panoro nedaug šeimų.

„Kadangi reikalingas bendras mokyklos sutarimas ir apsisprendimas, mokyklos apklausė pradinių klasių vaikų tėvus ir pagal gautus atsakymus matėme, kad tokių tėvų, kurie sutiktų dalyvauti testavime nėra daug. Iš kiekvienos klasės po dvi-tris šeimas“, – sako jis.

Lazdijų savivaldybės nuotr./Lazdijai
Lazdijų savivaldybės nuotr./Lazdijai

Anot savivaldos atstovo, šeimos nenori testuotis – dėl to, kad gyvena su seneliais ar toliau nuo mokyklų, bet neretai ir dėl vidinių įsitikinimų.

„Žmones labai veikia ta informacinė erdvė. Ir prisiklauso įvairių, na, galbūt ne visai tikrovę atitinkančių, faktų ir baimių atsiranda. (…) Žmonės nors ir pavargę nuo nuotolinio mokymo, apribojimų, jie vis tiek susirgti prisibijo šiek tiek“, – teigia pašnekovas.

123rf.com iliustr./Melagingos žinios
123rf.com iliustr./Melagingos žinios

Pasak D.Mockevičiaus, kiek apmaudu dėl tokios bendruomenės reakcijos – švietimo darbuotojai Lazdijuose jau norėtų grįžti į mokyklas.

„Ir tikrai mokytojai norėtų sugrįžti į kontaktinį ugdymą, ir vaikai didžiąja dalimi pasiilgo to kontaktinio mokymo, bendravimo, bet na… Vis tik bendra epidemiologinė situacija, nors savivaldybėje yra pakankamai gera, kažkaip tenka girdėti ir iš tėvų, kad dar iki pavasario atostogų reikėtų palaukti“, – sako D.Mockevičius.

Laukia gausus testavimas

Pagal Vilniuje įgyvendintą saugaus grįžimo į kontaktinį ugdymą modelį, pirmuoju etapu kaupinių modeliu turėtų būti testuoti naujai atsidarančių mokyklų pedagogų ir mokinių namų ūkių asmenys. Antruoju etapu tyrimai lauks mokinių, pedagogų, administracijos ir aptarnaujančio personalo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Testavimas nuo koronaviruso
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Testavimas nuo koronaviruso

Jeigu kaupinių testais randami teigiami atsakymai, tuomet to rato žmonės tiriami PGR būdu – iš nosiaryklės.

Pasak Plungės rajono savivaldybės atstovo, į mokyklą planuoja sugrįžti iš viso per 160 mokinių. Kauno mieste į mokyklas sugrįžti turėtų virš 500 mokinių.

Eksperimentas Vilniuje pavyko

Kaip jau buvo skelbta, Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazija buvo pirmoji mokykla šalyje, kurioje grąžintas kontaktinis ugdymas. Po dviejų savaičių kontaktinio mokymosi buvo konstatuota, kad eksperimentas pavyko, nebuvo užfiksuota nė vieno teigiamo COVID-19 testo.

„Lietuvos mokyklos bunda, bet lipa ant tų pačių grėblių, ant kurių lipome ir mes. Skleiskime gerą žinia, kad Lietuvos mokyklų bendruomenėms būtų lengviau“, – praėjusią savaitę portalui 15min komentavo tėvų tarybos pirmininkas Arūnas Penkaitis.

Bandomąjį projektą Vyriausybė leido vasario viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius