Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03 /16:23

Poilsiautojai apie juodos spalvos vandenį Kauno mariose: „Košmaras“

Penktadienį gauti pranešimai apie Kauno mariose esančias juodas dėmes, kurios panašios į mazutą, ant kojų sukėlė specialiąsias miesto tarnybas. Tačiau pasirodė, kad vanduo juodas ne nuo mazuto. Pirminiais duomenimis, vanduo pajuodavo dėl dumblių.
Kauno marių paplūdimys
Kauno marių paplūdimys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įtartinos dėmės Kauno marių pakrantėse pasirodė penktadienį. Jei pirmajame paplūdimyje jų buvo vos keletas, tai antrojo paplūdimio pakraštyje vanduo nusidažė taip juodai, kad poilsiautojai pamanė, kad tai gali būti mazutas.

„Košmaras. Vakar čia maudėmės, ir taip dar nebuvo. Normalus vanduo buvo, šiltas. Čia maudytis jau negalima“, – sakė nuolatinė pliažo lankytoja Vida Čepienėnė.

VIDEO: Juodas Kauno marių vanduo išgąsdino kauniečius

Dar viena kaunietė Audronė Eidukienė į Kauno marių pliažą atvyko pirmą kartą šiame sezone. Iš tolo pamačiusi, kad žmonės maudosi, moteris taip pat susigundė atsigaivinti vandenyje.

„Baisu, šitoks vanduo. Kaip šitaip gali būti? Čia yra visko, turbūt ir paties blogiausio. Tokio purvo dar nemačiau, vanduo tiesiog juodas. Gal čia iš kokių laivų“, – spėliojo A.Eidukienė.

Apie 10 valandą 30 minučių kvietimo sulaukė Kauno ugniagesiai. Skambinusysis teigė, kad pakrantėje mato tepalus, mazutą ar kitus teršalus. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai negalėjo tiksliai pasakyti, ar juodos dėmės yra tikrai teršalai, todėl buvo kreiptasi į aplinkosaugininkus.

Apie vidurdienį į vietą atvyko Kauno regiono gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno marių paplūdimys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno marių paplūdimys

„Pirminiais duomenimis, tai yra dumbliai. Dėl šiltų orų pakilo vandens temperatūra ir prasidėjo vandens žydėjimas“, – sakė aplinkosaugininkas Audrius Mačiukas.

Paklaustas, ar įtaria, kodėl vanduo žydi juoda spalva, specialistas atsakyti negalėjo. Taip pat negalėjo prisiminti ir kito tokio atvejo Kauno mariose. Paprastai vanduo žydi žalia spalva.

Pasak A.Mačiuko, kitą savaitę bus imami vandens mėginiai. Atlikus tyrimus laboratorijoje paaiškės, ar šie dumbliai yra pavojingi žmonių sveikatai.

Kol nėra tyrimų rezultatų, rekomenduojama susilaikyti nuo maudynių.

Savivaldybės pranešimas spaudai – maudykitės į sveikatą

Praėjusią savaitę atlikus pirmuosius vandens kokybės tyrimus nustatyta, kad oficialiuose Kauno paplūdimiuose vandens parametrai atitinka visas higienos normas, skelbiama penktadienio popietę atsiųstame pranešime.

Vandens kokybės tyrimai telkiniuose atliekami kas dvi savaites. Šiuo metu į Kauno tikrinamų maudyklų sąrašą įtraukiamos keturios maudyklos: Marių 1-asis, Marių 2-asis paplūdimiai, Panemunės paplūdimys bei Lampėdžių ežeras.

VIDEO: Lampėdžių paplūdimio lankytojų nuomonė: vyrams vanduo geras, moterims dar šaltokas

„Atlikti vandens mikrobiologinių ir cheminių tyrimų rezultatai rodo, kad vandens telkinių, kur maudosi žmonės, vandens kokybė atitinka higienos normos reikalavimus ir nekelia grėsmės žmonių sveikatai“, – teigė Kauno savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pagal atliekamus tyrimus, eilę metų švariausiu telkiniu pripažįstamas Lampėdžių ežeras. Vandens mikrobiologiniai ir cheminiai tyrimai atliekami reguliariai kas dvi savaites, prieš prasidedant maudymosi sezonui ir iki jo pabaigos. Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius