Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 10 /2019 12 01

Vaiko teisių specialistė atskleidė, kaip Lietuvoje keičiasi laikinosios globos statistika

2018 metais Lietuvoje buvo nustatyta apie 2000 laikinosios globos atvejų. Šiemet šis skaičius sumenko – per daugiau kaip 9 mėnesius laikinoji globa paskirta 900 vaikų. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėjos Agnės Marčiukaitienės teigimu, norisi tikėti, kad tikrai veikia ir mobiliosios komandos teikiama pagalba, ir atvejo vadyba.
Šeima.
Šeima. / 123RF.com nuotr.

Pirmiausiai ieško giminių ar susijusių žmonių

Kaip paaiškino 15min studijoje apsilankiusi A.Marčiukaitienė, yra 4 laikinosios globos formos. Kai iš nesaugios aplinkos paimtas vaikas apgyvendinamas įstaigoje, net jeigu tai yra bendruomeniniai vaikų globos namai – tai vadinama globa institucijoje. Pasirūpinti krizinėje situacijoje atsidūrusiais vaikais gali ir juridinį asmenį – šeimyną – įsteigę žmonės. Globa globos centre, anot jos, vadinami tie atvejai, kai pagal įstatymą vaikui atstovauja centras, tačiau juo rūpinasi budintis globotojas. Paskutinė, tačiau bene pati svarbiausia ir dažniausiai pasitaikanti globos forma – globa šeimoje. Pasak pašnekovės, laikinieji globėjai, tai giminystės, emociniais ryšiais su vaiku susiję fiziniai asmenys arba asmenys (šeimos) pasirengę globoti be tėvų globos likusį vaiką.

VIDEO: Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėja A.Marčiukaitienė: laikinosios globos tikslas – grąžinti vaiką į šeimą

Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėja pabrėžė, kad nustačius, jog vaikui nesaugu pasilikti namuose, pirmiausiai ieškoma juo pasirūpinti galinčių artimųjų ar su šeima susijusių žmonių. Tada, kai tokių asmenų nėra – prioritetas teikiamas budintiems globotojams. Tai lemia pastarųjų profesionalus pasiruošimas suteikti pagalbą ir priežiūrą vaikui, išgyvenančiam krizinę situaciją.

„Tėvų LiNIJA“

  • Tai psichologų konsultacijos telefonu tėvams, įtėviams, globėjams, seneliams.
  • Darbo dienomis nuo 11 iki 13 val. ir nuo 17 iki 21 val. galima paskambinti nemokamu anoniminiu numeriu 8 800 900 12 ir su profesionaliu psichologu pasikonsultuoti rūpimais vaikų auklėjimo klausimais.
  • Daugiau informacijos - https://www.tevulinija.lt/

Laikinosios globos atvejų mažėja

Paklausta, kaip pastaraisiais metais keitėsi laikinosios globos atvejų skaičius, A.Marčiukaitienė pasidalijo gera žinia – šiemet jų pasitaiko rečiau. Jos teigimu, 2018-aisiais nustatyta apie 2000, o šiemet, nors metai dar nesibaigė, maždaug 900.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Marčiukaitienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Marčiukaitienė

„Norisi tikėti, kad tikrai veikia ir mobiliosios komandos, ir atvejo vadybos teikiama pagalba vaiko šeimai,“, – kalbėjo ji, bei pridūrė, kad šeimų sąmoningumą skatina ir viešoje erdvėje skelbiama informacija, vykstančios diskusijos. Tėvai turėjo galimybę susimąstyti, atidžiau įvertinti savo elgesį ir santykius su vaikais.

Šiuo metu iš viso yra beveik 7,5 tūkst. globojamų vaikų. Iš jų – laikinoji globa nustatyta apie 1,5 tūkst., o kitiems vaikams – nuolatinė. Šeimoje šiuo metu globojama 4900 vaikų, šeimynoje – virš 350, globos centre – virš 200, o vaikų globos institucijoje – 2000 vaikų. Institucijoje globojamų vaikų skaičius mažėja ir šiai dienai sudaro apie 37 proc., tačiau siekiamybė – užtikrinti kiekvieno vaiko teisę augti šeimoje.

Kalbėdama apie laikinąją globą pašnekovė paaiškino, kad ji negali trukti ilgiau kaip 12 mėnesių. „Tai laikotarpis, – pasakojo ji, – kai teikiama pagalba vaiko šeimai ir siekiama grąžinti vaiką į šeimą, vyksta atvejo vadyba. Praėjus šiam laikui vyksta, teoriškai – paskutinis, nors vėliau jų gali būti ir daugiau, atvejo vadybos posėdis, kurio metu priimamas sprendimas.“

„Atvejo vadybininkui ir kitiems atvejo vadybos procese dalyvaujantiems specialistams nustačius, kad vaiko tėvai pakeitė savo netinkamą elgesį su vaiku ir dėl to negresia pavojus jo saugumui, sveikatai ar gyvybei ir nelieka socialinės rizikos veiksnių, tarnybos teritorinis skyrius priima sprendimą kad vaikas grįžta pas tėvus“, – paaiškino pašnekovė.

„Tačiau, jei nustatoma, kad vaiko tėvai nesistengia ir nekeičia elgesio, vengia atlikti savo pareigas, taip pat auklėti vaiką, piktnaudžiauja tėvų valdžia arba nesirūpina vaiku, t. y. pagalbos plane numatyta ir teikta pagalba nepadėjo tėvams, tarnybos teritorinis skyrius priima sprendimą kreiptis į teismą dėl laikino ar neterminuoto tėvų, ar esamo vienintelio iš tėvų, valdžios apribojimo, vaiko nuolatinės globos nustatymo ir išlaikymo vaikui priteisimo. Tokiu atveju vaiko laikinoji globa tęsiama, kol teismas priims sprendimą dėl laikino ar neterminuoto tėvų valdžios apribojimo, vaiko nuolatinės globos nustatymo ir išlaikymo vaikui priteisimo“, – pridūrė A.Marčiukaitienė.

Kaip viskas vyksta toliau? Kaip paaiškino Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėja, teismui nusprendus dėl neterminuoto tėvų valdžios ribojimo, tarnyba įpareigojama nurodyti, kas bus skiriami nuolatiniais globėjais. Kalbant paprasčiau, nuolatinė globa prasideda tada, kai apribojama tėvų valdžia.

Siekia stiprinti šeimas

A.Marčiukaitienė taip pat atkreipė dėmesį, kad globos centras negali būti paskirtas vaiko nuolatiniu globėju. Tačiau, anot jos, pasitaiko, kad globos centre paslaugas teikiantys budintys globotojai apsisprendžia ir tampa nuolatiniais vaiko globėjais.

Budinčių globotojų veikla orientuota į laikiną, krizės metu vaikui būtiną priežiūrą ir pagalbą.

Iš esmės budinčių globotojų veikla orientuota į laikiną, krizės metu vaikui būtiną priežiūrą ir pagalbą. Budintys globotojai yra rengiami siekiant užtikrinti emociškai ir dvasiškai stabilią bei saugią vaikui aplinką, kurioje jis išgyventų savo trauminę patirtį, padėtų formuoti ir megzti emociškai saugų ryšį su suagusiu žmogumi. Viena iš globos centrams ir budintiems globotojams tenkančių užduočių – dalyvauti susitikimuose su vaiko biologine šeima, kad net ir iš šeimos paimtas vaikas, kuriam nustatyta laikinoji globa, neprarastų ryšio su artimaisiais.

Beje, 15min pašnekovė taip pat paaiškino, kad nuo 2020 metų sausio 1 dienos, kai įsigalios Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, kiek atsinaujins globos organizavimas. Daugiau dėmesio bus skiriama biologinės šeimos stiprinimui – numatyta vaiko laikinosios priežiūros galimybė. Jos metu, nesaugioje aplinkoje atsidūręs vaikas, nebus iš karto atskiriamas nuo šeimos, tačiau galės pasilikti su vienu iš tėvų ar artimųjų, užtikrinant vaikui saugią aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius