Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 02

Pokyčiai Prezidentūroje tęsiasi: VSD deleguotas patarėjas grįžta į žvalgybą

Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupę paliko patarėjas Ainis Razma. Jis grįžta dirbti į Valstybės saugumo departamentą (VSD), 15min patvirtino prezidento atstovas spaudai. A.Razmos darbą Prezidentūroje ženklino šnipų mainai su Rusija, iniciatyva plėsti žvalgybos įgaliojimus ir įtampa dėl karinės žvalgybos vadovo.
Prezidentūra
Prezidentūra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Prezidento patarėjas Ainis Razma baigė savo darbą Prezidentūroje. Jis grįžo tęsti karjerą į VSD, kuris prieš dvejus metus ir delegavo A.Razmą į Prezidento patarėjų komandą“, – 15min sakė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Jo žodžiais, „per šiuos dvejus metus Prezidentūroje A.Razma atliko jam pavestus uždavinius susijusius su žvalgybos politika“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainis Razma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainis Razma

Dirbant A.Razmai, Prezidentūroje vyko nemažai svarbių procesų, susijusių su žvalgyba.

2019 metų lapkritį prezidentas suteikė malonę dviem rusų šnipams, o mainais į Lietuvą grąžinti du lietuviai ir norvegas.

Tų pačių metų pabaigoje prezidentas įregistravo pataisas, kurios plėstų žvalgybos tarnybos galias. Kilus diskusijų, įstatymas iki šiol nepriimtas, o parlamente kilo iniciatyva steigti žvalgybos kontrolieriaus tarnybą.

Pernai taip pat buvo kilęs konfliktas dėl karinės žvalgybos vadovo skyrimo, kai prezidentas siūlė savo kandidatą tuometiniam krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui. Vėliau ginčas buvo išspręstas ministrui paskyrus iš anksto numatytą savo kandidatą.

Tačiau tai paskatino kalbas, kad kilusi įtampa prisidėjo prie to, jog prezidentas atsisakė skirti R.Karoblį į ambasadoriaus pareigas.

Nacionalinio saugumo grupei vadovauja Darius Kuliešius.

A.Razma į VSD grįžta kaip tik tomis dienomis, kai žvalgybos tarnyboje įsigalioja pertvarka.

Ji detaliau nėra komentuojama, nes žvalgybos tarnybos struktūra nėra vieša. Anksčiau VSD direktorius Darius Jauniškis yra sakęs, kad pokyčiai vyks siekiant efektyvinti departamento darbą orientuojantis į naujai kylančias grėsmes.

Iki ateidamas į Prezidentūrą A.Razma ėjo VSD valdybos viršininko pareigas.

Pasitraukė ne vienas patarėjas

Tai – vienas iš daugelio pasitraukimų iš Prezidentūros.

Neseniai prezidento patarėjo pareigas paliko Šarūnas Radvilavičius iš Švietimo, mokslo ir kultūros grupės. Kovą pasitraukė Teisės grupėje dirbęs teisininkas ir publicistas Aleksandras Radčenko, pernai iš šios grupės pasitraukė patarėjos Ieva Saudargaitė ir Vida Petrylaitė.

Tą patį mėnesį Prezidentūrą paliko kanclerė Algė Budrytė ir šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis, Komunikacijos grupėje dirbusi Ieva Elenbergienė, bei patarėjas Liutauras Galinis.

Prieš metus vienu ypu pranešta apie trijų svarbių patarėjų pasitraukimą: tuomet traukėsi Nacionalinio saugumo grupės vadovas Jonas Vytautas Žukas, vyriausioji prezidento patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais, Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė bei Komunikacijos grupei vadovavęs Aistis Zabarauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius