-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 07

Policija apie euro įvedimą: „Gal žmonės išgirdo, ką jiems sakome“

Euras Lietuvoje įvestas sklandžiai, nepaisant nedidelių nesusipratimų, portalui LRT.lt sako policijos atstovai. Kaip teigia Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, su euru susijusių vagysčių, plėšimo atvejų registruota mažai, dažniau buvo pranešama apie sukčiavimo atvejus.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį LRT Televizijos laidoje kalbėjęs 15min.lt vyr. redaktorius Rimvydas Valatka stebėjosi, kad kol kas nėra rimtų pranešimų apie apiplėšimus: „Galbūt vagys išnyko, emigravo, tapome geresne visuomene? Galbūt vagys patyrė kultūrinį šoką: jie nemanė, kad žmonės turi tiek maišų pinigų ir juos vienu metu neš iš taško A į tašką B, ir atgal.“

Policijos teigimu, perėjimas prie naujos valiutos buvo pakankamai sklandus. „Nedidelių techninių nesklandumų, nesusijusių su policija, buvo, tačiau tai būdinga visoms šalims, kuriose keičiamos valiutos. Gal žmonės išgirdo, ką jiems sakome“, – svarsto R.Matonis.

Kalbėta buvo iš tiesų daug – likus pusmečiui iki valiutos keitimo policija įspėjo, jog gali suaktyvėti sukčiai, ragino žmones vienus neiti į bankus, nesigirti aplinkiniams apie keičiamas pinigų sumas. Žmonės buvo perspėjami, kad prie paštų ar bankų vengtų išsitraukti grynuosius pinigus, perskaičiuoti juos ar kitaip akivaizdžiai demonstruoti, kad su savimi turi daug grynų pinigų.

Galbūt vagys patyrė kultūrinį šoką: jie nemanė, kad žmonės turi tiek maišų pinigų ir juos vienu metu neš iš taško A į tašką B, ir atgal.

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko, vagysčių, plėšimų, susijusių su euro įvedimu, registruota nebuvo daug, dažniausiai pasitaikė sukčiavimo atvejų. „Apie tai pranešė žmonės, buvo pradėti tyrimai, kai kuriais atvejais asmenys buvo sulaikyti. Fiksuota 10–15 sukčiavimo atvejų, jie dažnesni mažesniuose miestuose, kaimuose, kur žmonės galbūt turėjo mažiau informacijos“, – portalui LRT.lt kalbėjo R.Matonis.

Pagrindinis sukčiavimo būdas iki naujos valiutos įvedimo buvo vaikščiojimas po namus, apsimetus pašto ar banko darbuotojais, ir siūlymas palankiomis sąlygomis iškeisti litus į eurus arba surašyti turimus pinigus. „Žmonės turi atminti, kad pinigai keičiami tik bankuose, pašto skyriuose ir kredito unijose. Visos kitos vietos yra nelegalios. Nevertėtų imti pinigų gatvėse, turguose, kitose neaiškiose vietose. Atkreiptinas dėmesys, kad netikrus pinigus gali platinti ir užsieniečiai“, – teigė R.Matonis.

Policija nuo sausio 1 dienos du mėnesius budės prie visų pašto skyrių, kur bus keičiami eurai. Pareigūnai lydės mobiliąsias pašto komandas, kurios vežios eurus.

Prasidėjo padirbtų kupiūrų platinimas

Kartu su euro įvedimu prasidėjo ir jo padirbtų kupiūrų platinimas. Kaip informuoja R. Matonis, per šiuos metus jau užfiksuota 10 tokių atvejų. Pavyzdžiui, sausio 6 d. į policiją kreipėsi vyras, kuris pareiškė, kad sausio 5 d. Jonavoje taksi keleivis už suteiktas taksi paslaugas jam sumokėjo galimai padirbta 50 eurų vertės kupiūra.

Sausio 6 d. į policiją taip pat kreipėsi pardavėja iš Panevėžio, kuri pareiškė, kad sausio 3 d. Staniūnų g. esančioje parduotuvėje nenustatytas asmuo, atsiskaitydamas už prekes, pateikė galimai padirbtą 100 eurų vertės kupiūrą.

Tą pačią dieną policija gavo pranešimą, kad Kaune, autobusų stotyje, visą dieną vaikšto įtartinas asmuo, kuris eina prie žmonių ir prašo keisti litus į eurus. Autobusų stotyje sulaikyti 39 metų vyras ir kartu su juo buvęs 38 metų vyras. Pas 39 metų vyrą rastos kelios eurų kupiūros, kurios, kaip nustatyta po patikrinimo, buvo tikros. Vyrai apklausti.

Sėmėsi patirties iš kitų šalių

Kaip atremti galimas grėsmes prieš įvedant eurą, dar praėjusių metų pavasarį patirtimi Policijos departamente dalijosi Latvijos policija.

„Lietuvos policija sėmėsi patirties ne tik iš kaimynų latvių, bet ir iš kitų Europos Sąjungos šalių. Pastebimos tendencijos, kad visose šalyse, kuriose buvo įvedama nauja valiuta, padaugėjo netikrų pinigų platinimo atvejų. Todėl policija prognozuoja, kad panašios tendencijos bus ir Lietuvoje. Tai galima matyti jau nuo pirmųjų euro įvedimo dienų“, – portalui LRT.lt kalbėjo R.Matonis.

Kaip teigė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas, Lietuvos kriminalinės policijos biure sukurta analitinė sistema, kuri leis nagrinėti eurų padirbinėjimo atvejus ir imtis atitinkamų priemonių šiam reiškiniui užkardyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius