Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 05

Policija pasirengusi užtikrinti saugumą gėjų eitynių metu – generalinio komisaro pavaduotojas

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis teigia, kad policijos pareigūnai yra pasirengę užtikrinti saugumą per seksualinių mažumų eitynes, kurios dėl teismo priimto sprendimo gali ir neįvykti.
Mitingas Europos aikštėje
Mitingas Europos aikštėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kaip policijos pareigūnas manau, jog išdavus leidimą organizuoti renginį policijai atsirado pareiga užtikrinti viešąjį saugumą ir mes tam pasirengę. (...) Vakar Vilniaus apskrities policijos komisariatas pristatė renginio saugumo užtikrinimo planą. Policijos departamentas mano, jog jis yra tinkamai parengtas ir viešoji tvarka bus užtikrinta. O ją pažeidus ji bus atstatyta visomis mums suteiktomis teisėmis“, – trečiadienį portalo delfi.lt konferencijoje teigė S.Skvernelis.

Pasak jo, policija neturi informacijos, kad „skustagalvių gali susirinkti keli tūkstančiai“. Kita vertus, S.Skvernelis pabrėžė, kad yra duomenų, jog prieš eitynių dalyvius planuojamos provokacijos.

„Identifikuoti asmenys  įspėjami oficialiai, kad nedarytų įstatymų pažeidimų, o renginio vietoje, prieigose, kaip jau minėjau, numatytos ir logistinės priemonės, ir atitinkamas pareigūnų skaičius bei jų ekipuotė, kad būtų išvengta tokių veiksmų“, – sakė Policijos departamento atstovas.

S.Skvernelio teigimu, policijos pajėgos darys viską, kad „specialių priemonių nereikėtų naudoti ir nebūtų kontakto tarp eisenos dalyvių bei kitą nuomonę turinčių piliečių“.

„Garantuoti, kad neįvyks vienas ar kitas incidentas, neįmanoma bet kurio renginio metu. Tačiau asmenys, kurie ketina pažeisti įstatymus, turi irgi suvokti, kad policija privalės reaguoti adekvačiai ir ryžtingai, nesvarbu, iš kurios pusės provokacijos būtų“, – aiškino pareigūnas.

Vis dėlto, jei renginys vyks kaip nesankcionuotas, tai, anot jo, policija pagal įstatymą privalės išsiaiškinti jo organizatorius ir jiems taikyti įstatymų numatytas priemones.

Paklaustas, ar bus imtasi priemonių, kad eitynių dalyviai laikytųsi „padorumo ribų“, S.Skvernelis atsakė, kad Lietuvos įstatymai draudžia susirinkimus, „kai eisenos dalyviai apsirengia šokiruojamai, elgiasi rėksmingai, demonstruoja savo lytiškumą“.

„Planuojamos eitynės bus visiškai tokios pačios, kaip bet kokios visuomeninės organizacijos manifestacija arba mitingas. Didžiausias skirtumas nuo kitų tokio pobūdžio renginių, kad gali būti nešamos vaivorykštinės vėliavos. Tai nėra Berlyno Meilės paradas, net nieko panašaus neturi būti“, – aiškino policijos atstovas.

S.Skvernelis kartu pabrėžė, jog užtikrinti viešąjį saugumą eitynių metu kainuotų apie 180 tūkst. litų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį sustabdė leidimo šeštadienį rengti seksualinių mažumų eitynes galiojimą. Priimti tokį sprendimą teismo prašė laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas, kuris sakė turįs informacijos apie planuojamus neramumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius